null Beeld Shutterstock / fizkes
Beeld Shutterstock / fizkes

humoOpen Venster

‘Zijn werknemers vandaag écht beter af?’

Lezersbrief

Lezer Jeff Vaneerdewegh vraagt zich in Humo 4293 af of werknemers vandaag niet veel beter af zijn dan werknemers in de tijd van zijn vader. Die moesten zes dagen per week acht uur per dag werken en hadden slechts een minimum aan vakantiedagen.

Op papier zal het inderdaad zo lijken. Van voltijdse werknemers wordt contractueel verwacht dat ze, afhankelijk van de sector, 37 tot 40 uur per week werken. Waar echter geen rekening mee wordt gehouden, zijn de dagelijkse onbetaalde overuren die heel wat werknemers presteren, de uren die besteed worden aan het afhandelen van dringende telefoons en mails tijdens weekends en vakantiedagen, avondlijke netwerk­events die moeten worden bijgewoond, enzovoort. Het zijn vaak die zaken die voor extra stress zorgen.

Ook de pendeltijd is toegenomen. Mensen werkten vroeger veelal onder de kerktoren, nu leggen we meer kilometers naar de werkplek af. We verliezen tijd onderweg en in de file. Tijd die ook niet als werktijd wordt gezien.

Is het toeval dat de briefschrijver het alleen over zijn vader heeft? Het doet me vermoeden dat zijn moeder huisvrouw was. Ook vandaag moet het huishouden draaiende worden gehouden, en dat terwijl ook vrouwen uit werken gaan. Het komt er, kort door de bocht en zonder afbreuk te willen doen aan de inzet van mannen op dat vlak, vaak op neer dat vrouwen twee jobs combineren, hun job buitenshuis én die binnenshuis. Ik stel graag opnieuw de vraag: zijn we vandaag écht beter af?

Debbie Brackez, Kortrijk.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234