Open Venster

Zin en onzin over de elektrische wagen

 In Humo 4142 en 4143 gaan Herman Joossen en Luc Verschueren tekeer tegen de elektrische wagen. De eerste beweert dat slechts 10 procent van de elektriciteit groen is, terwijl dat circa 55 à 60 procent is (10 procent alternatieve energie en een kleine 50 procent kernenergie). Als de kernenergie wegvalt, zouden gascentrales in de plaats komen en dan wordt dat inderdaad 10 procent, maar men lijkt de kernenergie zeker niet onmiddellijk en in één keer af te bouwen. Hij heeft wel gelijk over cng: men moet lekken bij cng maximaal vermijden en dan is het impact van methaan uiteraard kleiner. Hoe dan ook komt er bij de verbranding van cng CO2 vrij. De CO2-uitstoot van de elektrische wagen (bij de productie van batterijen) is voorts overdreven en de rest is een veel genuanceerder verhaal dan in een artikel van nog geen halve bladzijde kan worden uiteengezet.

Luc Verschueren vestigt terecht de aandacht op de tekortkomingen van het stroomnet, dat een grote vloot van elektrische wagens niet zal aankunnen, maar het is een tekort dat zeker niet snel kan oplopen door het merkelijke tekort aan laadpalen. Nochtans zou België een aangewezen land zijn voor elektrische wagens, gelet op de korte afstanden die afgelegd worden, als men verder het net zou kunnen versterken en groen blijven produceren.

Over het gezond verstand van de Belg zou ik het ook niet hebben, want een aanzienlijk aantal Belgen ligt nog altijd niet wakker van de klimaatopwarming: Australië, ook al brandt het daar al vier maanden, is heel ver van hier, net als Californië. Het noodweer in Brazilië, Zuid-Frankrijk of Spanje en elders: dat is hier niet. 

Tot slot zwijgen beide lezers over het milieuaspect (fijnstof, stikstofoxiden, enz.) van andere dan elektrische wagens. Beiden gaan vooral fanatiek tekeer tegen de productie en het gebruik van batterijen. Graag eens een tekst uit hun pen over de CO2 en het milieuaspect van de batterijen (kleiner in omvang maar veel groter in aantal) in hun eigen diesel of benzinewagen, of kunnen ze die zonder batterij opstarten?

M. Dierick, Aalst.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234