null Beeld BELGAIMAGE
Beeld BELGAIMAGE

humoOpen Venster

‘Zolang de inspectie louter wat lettertjes komt vreten op een school, zal de onderhuids etterende wonden niet ontdekken’

Lezersbrief

De school in Ninove waar autistische leerlingen gepest werden door een achttal leerkrachten had al tien jaar geen inspecteurs meer over de vloer gehad. Maar denkt u echt dat het probleem werkelijk dáár ligt?

Als oud-leraar herinner ik me van de schoolinspecties het volgende. Maanden op voorhand werd het bezoek van de inspecteurs aangekondigd. Meteen schoten de medewerkers van het schoolsecretariaat in een kramp en raakten de printers oververhit. De leraren moesten jaarplanningen bezorgen, examens en een hoop documenten op die moesten bewijzen dat we ‘goed bezig’ waren - documenten die we lang geleden al hadden ingeleverd, maar die ze niet terug konden vinden. We werden gestalkt om hun van de vereiste lettertjes te voorzien. Onze directeur had wel tien versies van het schoolreglement en het beleidsplan op zijn pc staan, met de namen ‘doc1.doc’, ‘doc2.doc’ enzovoort: hij had de competenties niet om zijn digitale documenten een gepaste naam te geven en logisch te ordenen, en moest aan één van zijn secretaresses vragen om hem de recentste versie te bezorgen.

Toen de inspecteurs onze school bezochten, hielden ze zich een week lang in stilte bezig in een vergaderruimte volgestouwd met papier. Links en rechts woonde er één al eens een les bij. En dat was het dan. Ze hebben nooit ontdekt dat één van de leraren zwaar grensoverschrijdend gedrag stelde tegenover leerlingen en collega’s. Bij klachten was het antwoord van de directie telkens: ‘Nog een jaar geduld en hij gaat met pensioen.’ In die tijd kon dat nog op je 58ste, maar hij zou het volhouden tot zijn 62ste.

Zolang de inspectie louter wat lettertjes komt vreten op een school, zal de onderhuids etterende wonden niet ontdekken. Doek dat orgaan op, en zet die mensen voor de klas in een tijd als deze, waarin leraar een knelpuntberoep is. Doe hetzelfde met alle ‘pedagogische begeleiders’ van alle koepels. En voer eindelijk eens assessments in voor mensen die leraar willen zijn of worden. Zo kun je op voorhand het kaf van het koren scheiden.

Naam en adres bekend.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234