null Beeld Reporters / PPE
Beeld Reporters / PPE

Open Venster

‘Zolang je geen eigendommen hebt, kun je in België iedereen bedriegen zoveel je wilt’

In de herfst van 2014 wilde ik een vriend in nood helpen en begonnen we samen een winkel in verlichting. Ik financierde de zaak, D.B. zou instaan voor de verkoop. We hadden elk een bvba en ik zou hem maandelijks via een factuur een basisloon uitbetalen en een auto voor hem leasen. Van het begin af bleek er echter geld uit de kassa te verdwijnen. De verkoop liep niet goed en er kwamen ook geregeld verkeersboetes binnen. Die kon D.B. niet betalen, want hij had nooit geld. Toen ik heb op diefstal kon betrappen, heb ik hem uit de zaak gezet en met mijn bvba een procedure opgestart tegen zijn bvba om het teveel aan loon en de betaalde boetes terug te eisen, voor in totaal 20.000 euro. Zijn bvba ging echter failliet en ik kon naar mijn geld fluiten. Daarnaast heb ik als een privépersoon een procedure gestart om 10.000 euro terug te krijgen waarmee ik hem had geholpen. Ook die zaak heb ik gewonnen, maar toen begon het circus.

In september 2018 kreeg ik een aangetekende brief waarin stond dat D.B. in aanmerking kwam voor een aanzuiveringsregeling. Hij moest slechts 6 procent van de aanvaarde schuld betalen. Aan de schuldeisers is niets gevraagd. Het gaat onder meer om twee banken (schulden van 77.050 euro en 23.513 euro) , twee sociale secretariaten (17.500 euro en 10.824 euro), justitie (34.229 euro aan boetes en herinneringen) en voorts nog tien natuurlijke personen, voor een totale schuld van 222.691 euro, zonder kosten en interesten. Daarvan moet D.B. nu 13.457 euro terugbetalen, de rest is eenzijdig kwijtgescholden.

In de tussentijd heb ik zelf jarenlang moeten vechten tegen een faillissement. Niemand zal mij vergoeding voor de schade die heb geleden en niemand is voor mij gaan bemiddelen bij mijn schuldeisers. Ik had ook zo’n collectieve regeling gewild, maar zolang ik een huis heb – nu ja, aan het afbetalen ben – kom ik daar niet voor in aanmerking. Zolang je geen eigendommen hebt, kun je in België iedereen bedriegen zoveel je wilt. Ze kunnen toch niets bij jou recupereren.

Luc Verschueren, Halle-Zoersel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234