Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane gaat naar een bijeenkomst van de onderhandelaars van de Vivaldi-coalitie. Beeld BELGA
Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane gaat naar een bijeenkomst van de onderhandelaars van de Vivaldi-coalitie.Beeld BELGA

Open Venster

‘Zouden CD&V- en Open VLD-kiezers ook zo gestemd hebben als ze wisten van een regering met Groen en Ecolo?’

Lezersbrief

De burger gaat naar het stemhokje en maakt een bolletje rood. Wat gebeurt er nu met die stem? De kiezer bepaalt hoeveel verkozenen iedere partij krijgt, op een totaal van 150. Wie zijn die verkozenen? Dat wordt voor 90 procent bepaald door de partij, die de volgorde op de kieslijst bepaalt. De kiezer kan dat een beetje beïnvloeden via een naamstem, maar iemand die bijvoorbeeld op de zevende plaats staat, moet erg veel stemmen krijgen als hij over de derde kandidaat wil springen. Bovendien kan de burger alleen stemmen voor kandidaten in zijn eigen provincie.

Vervolgens wordt een regering gevormd. Daar heeft de kiezer ook niets over te zeggen: de partijen proberen onderling een meerderheid te vinden. Kijk naar de Vivaldi-coalitie: zeven partijen klitten samen met als enige bedoeling de grootste twee Vlaamse partijen te boycotten. De Vlaamse kiezer heeft zich duidelijk uitgesproken voor een centrumrechtse en Vlaamsgetinte regering. We krijgen nu het omgekeerde: een linkse regering met een liberaal als architect.

Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) zegt dat de regering democratisch is verkozen en kan rekenen op de steun van 60 procent van de kiezers. Wiskundig is dat juist: je telt gewoon de stemmen voor de verkozenen van die zeven partijen op. Maar weerspiegelt die regering de wil van de Vlaamse bevolking? Heeft het nog zin te proberen een grote partij te zijn? Een kleine partij kan in feite de vorming van een regering mogelijk maken of boycotten. De kiezer kan niet stemmen voor de regering die hij zou willen. Zouden CD&V- en Open VLD-kiezers ook voor die partijen gestemd hebben als ze vooraf hadden geweten dat hun partij zou regeren met Groen en Ecolo?

Men beweert dat een regering wordt gecontroleerd door het parlement, dat democratisch is verkozen. Dat is hypocriet. De parlementsleden moeten de partijdiscipline volgen en op bevel op het juiste knopje duwen. Sommigen werken hard, maar anderen hoor je nooit of zijn zelfs afwezig. Sommigen zijn zelfs niet bekwaam om een ernstige vraag te stellen en hebben een spiekbriefje nodig.

Het leven van de burger wordt vooral beïnvloed door de maatregelen van de regering, niet door die 150 verkozen parlementsleden. Ik pleit voor een systeem waarin de burger inspraak heeft in de vorming van de regering. Nu moet hij vier tot vijf jaar wachten om een ongewenste regering weg te stemmen, tenzij de Vivaldi-regering vroeger valt door te veel valse noten.

Paul Bauwens, Sijsele.

Bent u wel blij dat er eindelijk een regering is? Heeft u een mening over nieuwe premier Alexander De Croo? Bedenkingen bij de Vivaldi-coalitie? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234