Open Venster

‘Zouden koppels met vruchtbaarheidsproblemen zich er niet beter bij neerleggen?’

Redactie

‘Je mag heel ver gaan, zolang het efficiënt en veilig is,’ antwoordt de wereldvermaarde onderzoeker Björn Heindryckx in de reportage ‘De staat van ons zaad’ in Humo 4149 op de vraag hoever we moeten gaan om mensen een kans te bieden op een genetisch eigen kind. Niet alleen het werkwoord, ‘moeten’ in plaats van ‘mogen’ of ‘kunnen’, wekte wat wrevel bij mij op, maar nog meer het antwoord.

Koppels met een medische aandoening, bij wie de vrouw bijvoorbeeld een aangeboren afwijking in de cellen heeft, die bovendien erfelijk is en een risico voor de foetus is, moet men doen afzien van hun kinderwens. En men moet niet met DNA en cellen gaan rommelen of experimenteren. Zijn designerbaby’s nog wel verre toekomstmuziek? Of haalt de sciencefiction ons binnenkort in, nu men al spreekt over genetisch gemodificeerde kinderen? Gelukkig is het momenteel nog niet veilig genoeg om zulke kinderen te maken en ter wereld te brengen, maar dat is slechts uitstel. En je zult maar een genetisch gemodificeerd kind zijn. Het begrip alleen al.

Zouden koppels met vruchtbaarheidsproblemen zich er niet beter bij neerleggen? Of waarom kiezen ze niet voor adoptie? Geldt de kinderwens alleen maar voor eigen kweek? Kinderen krijgen hoeft toch niet per se? Als de natuur het niet wil, probeer dan dat oerinstinct te verdringen, indien nodig met professionele hulp, zoals van de vzw Kinderwens.

Denk ook eens na over de juiste redenen voor de kinderwens . Zoals professor Petra De Sutter het in de reportage stelt: ‘Mocht iedereen er goed over nadenken, dan zouden veel mensen niet aan kinderen beginnen.’ En bio-ethica Heidi Mertes voegt er terecht aan toe: ‘Kinderen krijgen maakt niet per se gelukkiger. Het leven is niet zinlozer zonder kinderen.’

Ik ga er volledig mee akkoord dat men een ziek embryo helpt, maar beter had men geen enkel risico genomen. En dus had men beter een bevruchting voorkomen, of het kwetsbare of zelfs onvolmaakte embryo niet langer laten leven en tijdig abortus gepleegd.

W.J., Boutersem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234