Bij het begin van de coronacrisis bleven de horeca, scholen en winkels open in Zweden. Beeld BELGAIMAGE
Bij het begin van de coronacrisis bleven de horeca, scholen en winkels open in Zweden.Beeld BELGAIMAGE

Open Venster

‘Zweden doet het helemaal niet zo goed als wordt beweerd’

Lezer Aaron Verbrugghe geeft in Humo 4170 nogal wat onzin en desinformatie over de corona-aanpak. Een greep uit enkele van zijn beweringen, aangevuld met de juiste informatie:

1. ‘Zweden doet het goed (zonder lockdown).’ Zelfs in vergelijking met België doet Zweden het slechter: er zijn in absolute cijfers meer besmettingen: op 4 augustus waren dat er 81.181, tegen 70.314 in België. Zweden telt 10.328.000 inwoners. En wat het aantal doden betreft zouden er in Zweden circa 1.300 minder doden vallen als men de Belgische coronadoden uit de ziekenhuizen (dus zonder de rusthuizen) extrapoleert naar de Zweedse bevolking. Vergeleken met zijn buurlanden komt Zweden er helemaal bekaaid vanaf: als we de cijfers van Noorwegen, Denemarken en Finland samentellen, zijn er in absolute cijfers in Zweden 2,6 keer meer besmettingen en bijna 4,8 keer meer doden. Uiteraard worden de verschillen nog groter als men de cijfers extrapoleert volgens de respectievelijke bevolkingscijfers.

2. Nederland deed het tot hiertoe beter dan België. Zou het kunnen dat de ‘anderhalve meter’ er beter is doorgedrongen en dat de Nederlanders wat minder laks zijn? In elk geval schiet het aantal besmettingen er op dit ogenblik ook de hoogte in: ze zijn in een week tijd verdubbeld, tot bezorgdheid van het officiële Nederlandse instituut RIVM, dat de regering adviseert.

3. Een ander land waar de lockdown slecht of te laat werd opgelegd en de versoepelingen te snel en te vroeg kwamen, is de VS. Sedert maart van dit jaar tot 4 augustus (dus vier maanden) vielen er circa 156.000 doden: dat is de helft van het aantal doden in de Tweede Wereldoorlog die voor de VS duurde van 7 december 1941 tot 14 augustus 1945. De VS leverde de hoofdinspanning zowel in de strijd voor onze vrijheid tegen nazi-Duitsland als tegen Japan. Trouwens deze cijfers liggen bijna drie keer hoger dan het aantal slachtoffers in de Vietnamoorlog. De vrijheid die Aaron Verbrugghe bedoelt, is een ‘andere vrijheid’ dan deze waarvoor de geallieerden vochten.

4. Zijn lezersbrief toont verder bepaald geen waardering voor de vele gezondheidswerkers die, nog niet eens bekomen van de tweede golf, weer aan de slag moeten. Wanneer er kort op deze tweede golf een derde of een vierde volgt, kan dat de gezondheidszorg zware schade berokkenen. Zelfs de meest gemotiveerde verpleger of kandidaat-verpleger zal ongetwijfeld gedemotiveerd raken door de laksheid van een deel van de bevolking en een ander beroep kiezen. Daar denkt Aaron Verbrugghe niet aan.

5. Dat de tijdelijke noodmaatregelen permanent zouden worden, is onzin.

M. Dierick, Aalst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234