Liveplaten Beeld Humo
LiveplatenBeeld Humo

Tip

15 liveplaten die niet in uw platenkast mogen ontbreken

Een zomer zonder livemuziek? Niet als het aan Humo ligt! Geen inspiratie? Wij zetten vijftien klassieke liveplaten panklaar op een rij:

Katia Vlerick

— Bob Dylan: ‘Shelter from a Hard Rain: Live 1976’

Zullen we Bob Dylan ooit nog live zien? Sloeg die vraag tot voor kort enkel op de leeftijd van onze nog levende helden uit de 20ste eeuw, dan weten we vandaag niet eens wannéér er weer concerten zullen zijn. Voor wie niet genoeg heeft aan de net vóór de lockdown gearriveerde nieuwe Dylan-single ‘I Contain Multitudes’, is er deze liveplaat - niet te verwarren met ‘Hard Rain’, die andere bootleg van Dylan (wél opgenomen tijdens dezelfde ‘Rolling Thunder Revue’-tournee).

— Smashing Pumpkins: ‘Inside the Dream Machine’

Uitgekomen in 2015, maar opgenomen in 1993 tijdens een concert van Billy Corgan en de zijnen in Del Mar Fairground in San Diego, Californië. Met een setlist die het beste van ‘Gish’ en ‘Siamese Dream’, de eerste twee Pumpkins-platen, combineerde, en een Corgan die zijn publiek nog niet uitschold omdat ze om Pumpkins-songs vroegen (zie zijn soloconcert van een tiental jaar geleden in de Vooruit).

— Talking Heads: ‘Live Chicago 1978’

‘Psycho Killer / Qu’est-ce que c’est?’ Niet te veel naar die teksten van David Byrne luisteren, wél pogoën in de woonkamer op de Talking Heads tijdens hun hoogdagen.

— Patti Smith Group: ‘Easter Rising: Live 1978’

Uit datzelfde jaar: Patti Smith ten tijde van haar succesplaat ‘Easter’ (‘Because the Night’ e.a.) live in Eugene, Oregon.

— Madonna: ‘The Party’s Right Here 1990’

Madonna probeerde ons tijdens deze lockdown al vanuit haar badkamer te vermaken met een grappig bedoelde, maar tenenkrullende versie van haar monsterhit ‘Vogue’, waarbij ze de tekst omvormde tot haar avondmenu (‘Fried fish! Fried fish!’). De échte ‘Vogue’ is hier te herbeleven, tijdens Madonna’s ‘Blond Ambition’-tournee, haar onbetwiste hoogtepunt.

— Leonard Cohen: ‘Back in the Motherland: The 1988 Toronto Broadcast’

Zullen we ooit nog op het Gentse Sint-Pietersplein zitten, wachtend op een concert, zoals die avond in 2012 toen Leonard Cohen er optrad? Op ‘Back in the Motherland’ horen we Cohen zaliger een thuismatch spelen in Canada.

— Iggy Pop: ‘Live in NYC 1986’

‘Doe zoals ik, wees cool: koop platen,’ zo luidde de boodschap van Iggy Pop aan de wereld op 18 april, op wat in normale omstandigheden de internationale Record Store Day had moeten zijn. Wij voegen daaraan toe: leg deze liveplaat op van de Igster zelve, met ‘China Girl’ en ‘Lust for Life’.

— Fleetwood Mac: ‘Best of Life Becoming a Landslide 1975’

Opgenomen op het moment dat de Britse bluesband net in de armen was gevallen van het Amerikaanse koppel Lindsey Buckingham en Stevie Nicks, wat de magie van o.a. de prachtsong ‘Rhiannon’ opleverde, hier live te horen.

— David Bowie: ‘Best of Santa Monica 1972’

David Bowie in z’n Ziggy Stardust-periode, met The Spiders from Mars als backingband en Mick Ronson op gitaar, gewapend met songs als ‘Rock ‘N’ Roll Suicide’ én Lou Reeds ‘Waiting for the Man’.

— Bruce Springsteen: ‘Best of Rockin’ Live from Italy 1993’

Opgenomen op 11 april 1993 in het Stadio Bentegodi in Verona, met ‘Human Touch’ en ‘The River’, maar ook Creedence Clearwater Revivals classic ‘Who’ll Stop the Rain’.

— Guns N’ Roses: ‘Best of Live at New York’s Ritz 1988’

Kwam onlangs zes uur te laat op zijn eigen livestream-woonkamerconcert: Axl Rose. Grapje! Uit de dagen dat Rose daadwerkelijk nog alle dagen te laat kwam: Guns N’ Roses live met ‘Paradise City’ en ‘Welcome to the Jungle’.

— Tom Waits: ‘Best of ‘Round Midnight Minneapolis 1975’

Lang voor gelivestreamde huiskamerconcerten the new thing waren, kroop Tom Waits al helemaal alleen achter zijn piano in de studio van radiostation KQRS in Minneapolis, om deze best of van zijn eerste drie platen op te nemen.

— Red Hot Chili Peppers: ‘Best of Woodstock 1994’

In 1994 was het 25 jaar geleden dat het dorpje Woodstock bij New York drie dagen in het teken stond van peace & music, waarop men besloot het nog eens over te doen, met o.a. de Peppers en hun ‘Suck My Kiss’ en ‘Higher Ground’.

— Prince: ‘Best of Naked in the Summer Time 1990’

‘Batdance’, ‘Kiss’, ‘Little Red Corvette’… De onverwoestbare joie de vivre én sexy melancholie van de betreurde Prince, hier live in Tokio en Madrid.

— Ramones: ‘Best of The Cretin Hop 1979’

‘Blitzkrieg Bop’, ‘Rockaway Beach’, ‘I Wanna Be Sedated’… Joey, Johnny, Dee Dee en Marky nog eens allemaal levend en wel op het podium: Hey! Ho! Let’s go!

Koop deze platen nu in de Humo-shop:

1 LP voor € 17,95 (ipv € 19,95)

5 LP’s voor € 72,95 (ipv € 99,75)

8 LP’s voor € 99,95 (ipv € 159,60)

15 LP’s voor € 149,95 (ipv € 299,25)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234