Ceci est Belge

Deel
12636_francopodbrel.jpg

 

'De beste muziek van onze Franstalige landgenoten'

 

1. Les bourgeois' (Jacques Brel, 1962)

'Als ik het land regeerde, dan stuurde ik alle Vlamingen voor zes maanden naar Wallonië en alle Walen voor zes maanden naar Vlaanderen. Het zou rap gedaan zijn met onze dwaze taalproblemen, want een rotte tand doet  overal even hard pijn.' Tot u sprak Jacques Brel.

 

2. 'Dominique' (Soeur Sourire, aka The Singing Nun, 1963)

Een zingende non (als u het echt wilt weten: een dominicanes) die over een heilige zingt: is dat wel rock-'n-roll, mijnheer? In de VS zeker, waar het nummer vier weken lang de hitparade aanvoerde. Minder dan drie jaar later had Hollywood al een film klaar.

 

3. 'Daydream' (Wallace Collection, 1969)

Een in Abbey Road opgenomen wolk van een popsong én een wereldhit (1 miljoen exemplaren!) die The Beatles groen deed uitslaan. Belgische groep die door EMI vanuit Londen gelanceerd werd. Twee leden dubbelden in het Nationaal Filharmonisch Orkest!

 

4. 'Ça plane pour moi (Plastic Betrand, 1977)

'Yam! Bam! Mon chat Splash / Git sur mon lit à bouffé / Sa langue en buvant tout mon whisky / Quant à moi peu dormi, vidé, brimé / J'ai dû dormir dans la gouttière/ Où j'ai eu un flash / Oouh-oouh-ouh-ooouh!/ En quatre couleurs'. De eerste pretpunk!

 

5. 'Ronde' (Univers Zéro, 1977)

Antipode van Plastic Bertrand: klassieke kamermuziek gespeeld met een rockspirit (en toch geen saaie symforock). Hun beste cd 'Ceux du dehors' staat niet in iTunes, maar deze weldadige vijftien minuten zijn bijna even straf. Te ontdekken!

 

6. Nightshift' (The Names, 1980)

Belgische cold wave met Joy Division-connectie, want verschenen op 'hun' label Factory en opgenomen door hun huisproducer Martin Hannett. Synthesizerspeler Christophe Den Tandt doceert tegenwoordig Engelse literatuur aan de ULB.

 

7. Eurovision' (Telex, 1980)

Ooit was het Eurovisiesongfestival nog leuk: toen Pas de Deux op het podium stond (ondanks hun naam Vlamingen) of Telex. Maar achter de elektronische leute school een verdomd inventieve groep. La Belgique, douze points. (Dit nummer is niet beschikbaar op iTunes)

 

8. 'La Belle Gigue' (André Bialek, 1981)

In Vlaanderen vergeten Brusselse chansonnier met een prachtige ode aan Belgiekske. Een refrein dat je na de eerste beluistering nooit meer vergeet: Mais la Belle Gigue Gigue / Gigue qu'on leur fera danser / Quand les vieilles digues digues / Diguedon les fera tomber'. Niet in iTunes (de schande!).

 

9. African Queen' (Allez Allez, 1982)

Brusselse groep met Amerikaanse zangeres. Door de etnische' Talking Heads beïnvloede sensuele funk, aangelengd met een sterke dosis weemoed. Hun bassist schopte later als Marka tot Wallon Connu, alleen door flauwe grappenmakers afgekort tot WC.

 

10. Headhunter (Front 242, 1987)

Echte Belgen zeggen front deux quat' deux en weten dat het pseudomilitaristische sfeertje maar om te lachen is. Uitvinders van de electronic body music. Eén van de beste clips aller tijden (die met het reuzenei), getekend Anton Corbijn.

 

11. De la vie à la mort' (Zap Mama, 1994)

Speedy song van het a-capellagezelschap rond Marie Daulne. Ondanks de weinig verheugende boodschap - we gaan allemaal het hoekje om - een song die zelfs de grootste zuurpruim zoet laat glimlachen. Chapeau/Hoedje/Mütze!

 

12. 'Wake up' (Sharko, 1999)

Met 'Feuded' luidde David Bartholomé in '99 eigenhandig de renouveau van de francofone rock in. Ondertussen een (h)echte groep, maar nog even avontuurlijk als in de begindagen.

 

13. Bees & Butterflies (Down)' (Girls In Hawaii, 2003)

Meest beloftevolle van alle deze eeuw gedebuteerde francofone bandjes. Wordt dit zestal uit Braine-l'Alleud/Eigenbrakel de Waalse dEUS? De verwachtingen voor hun in februari 2008 te verschijnen nieuwe cd zijn hooggespannen, ook in de VS.

 

14. Groovy Radio' (Montevideo, 2006)

In Vlaanderen bijna volledig over het hoofd gezien bij de release vorig jaar: een onweerstaanbare groove, gecombineerd met giftige rockgitaren en een opstandige trompet. Machtig! Deze vier Brusselaars poseerden onlangs voor L'Uomo Vogue.

 

15. Hugo' (The Tellers, 2007)

De Britpop heeft ook Wallonië bereikt, in de gedaante van die piepjonge kwartet uit Bousval (zelfs onze gps vindt het niet) dat de naïeve charme van The Modern Lovers en Violent Femmes uitstraalt. In het Frans: très cool!

(cv)

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan