null Beeld

Jomme Rocks

‘2009 was een kwakkeljaar voor de Vlampop’

Elke week leert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar december 2009.

Mark Coenen

Er komen misschien andere tijden aan, maar het wáren ook andere tijden in 2009. In uw eigenste vakblad staat in de aanloop naar Sinterklaas een bijzonder smakelijk artikel over de strapatsen van de goedheiligman zonder dat het probleem van de donkere pigmentatie van de hoornlaag van zijn bediende ook maar ter sprake komt.

Stef Kamil Carlens en Tom Barman worden geïnterviewd omdat het duo voor het eerst in jaren weer eens samen op een podium staat. Zegt Carlens: 'Arno komt ook meedoen. Hij zingt 'You Gotta Move' van Mississippi Fred McDowell.' Zegt Barman: 'Laat me raden: een blinde neger?'

Onze Man verheugt zich op de komst van viagra voor vrouwen, maar constateert dat de dames weer blij moeten zijn met een dode muis en besluit dubbelzinnig ginnegappend: 'Een magisch pilletje zit niet in de euh... pijplijn. Wat nu gefloten?' Tien jaar later zouden de daders met pek en zweren besmeurd en achterwaarts van de hoogste attractie van de Sinksenfoor gegooid worden. Maar het was 2009 en woke was nog niet uitgevonden.

null Beeld

Politiek correct qua muziek daarentegen, dat moeten ze ons geen twee keer vragen. In het jaaroverzicht somt men de doden van de maand juni op, van wie ik geen enkele meer ken, of het moet van horen zeggen zijn. Hugh Hopper (Soft Machine), Viola Wills, Bob Bogle (The Ventures) en Fayette Pinkney, die ooit op een zeer blauwe maandag bij The Three Degrees had gezongen. Geen woord over Hilde Rens, née Yasmine, die diezelfde maand een pakje sigaretten ging kopen en vervolgens eigenhandig in rook opging, met achterlating van vrouw, kind en heel Vlaanderen.

Op de sterfdag van Yasmine wordt Michael Jackson door zijn trouwe en 24 uur per dag in het getouw zijnde doctorandus-dealer een te hoge dosis propofol toegediend, waarna smallemans geheel onverwacht en aan de vooravond van zijn ultieme wereldtournee zijn kaas laat. 1,2 miljoen mensen willen een ticket voor zijn begrafenis.

'Wij zullen doodgaan,' parafraseert (rv) begin december als hij in Dwarskijker op fijne wijze Ramses Shaffy uitgeleide doet, die begin december op zijn beurt zijn kaas liet. Zijn dood is het zoveelste einde van een tijdperk: de bloemen van het tijdperk van de flowerpower zijn helemaal verslenst.

Lijstjes zijn het mooist op aard, zeker aan het einde van een jaar. 34 stemmen: zoveel verzamelen de gevoelige zielen van The xx er, wat hen meteen op kop brengt van de lijster der lijsters van de TTT-redactie van 2009. Het was een kwakkeljaar voor de Vlampop, want alleen The Hickey Underworld krijgt van onze Strenge Mannen een plaats in de top 10. Dezelfde verhouding bij de films: één Vlaams filmpje slechts, 'De helaasheid der dingen', en dan nog op plaats 10, in een lijst die wordt aangevoerd door 'Inglourious Basterds' van Quentin Tarantino.

Het traditionele jaaroverzicht wordt u aangeboden en aangesmeerd door Herman Van Rompuy, kraakvers president van Europa. Hij noemt 2009, dat helemaal in het teken staat van een economische crisis, een 'annus horribilis'. Vanuit onze cockpit in 2020 moeten wij daar eens hartelijk mee lachen.

Ook Saskia De Coster mag het komen uitleggen, want ze wenst in de 'Te koop voor kleine geldbedragen: de eindejaarsvragen' haar wensen op te sparen tot 2020, zodat de wereld nog tien jaar heeft om zich daarop voor te bereiden. 'Ik beloof dat ze voor iedereen zullen renderen. Watch out.' Dat hebben we geweten, beste Saskia. Nogmaals dank daarvoor.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234