Humo Selecteert: de beste Belgenpop van de jaren '90

Deel
15011_belgentop90art.jpg

Tijdperk waarin oude rotten als Arno en Raymond bevestigden, en groentjes als Stijn Meuris, Tom Barman, Mauro Pawlowski voor het eerst van zich lieten horen. De jaren negentig, waar is de tijd?

'Deze week bij Humo!'

Bekijk ook de clips in Linke Boel 

1. 'Suds & Soda' - dEUS

Een snerpende viool die de zaak in gang zet, warse Rudy Trouvé-gitaren, een lichtjes absurde songtekst ('Get off get up you son of pop / The light below is bright on top / It's suds and soda a smile decoder / And can i get yeah what i ordered?'), meer geschreeuwd dan gezongen, en een waanzinnig geworden Stef Kamil Carlens die drie en een halve minuut lang brult dat het vrijdag is, was, of zou moeten zijn.

Belpop kortom, zoals TC Matic en James Ensor 'm bedoelden.

2. 'Arme Joe' - Noordkaap

Begin 1990 coverde Noordkaap 'Arme Joe' van Will Tura, won er Humo's Rock Rally mee, en inspireerde een trits collega's tot de coverplaat 'Turalura'. Noordkaap was nog maar net begonnen en het was al spelverdeler. Zouden later ook successen boeken met eigen songs.

3. 'Satan Is in My Ass' - Evil Superstars

Humo's Rock Rally, vier jaar later, andere tijden. Van een Tura-cover naar 'Satan Is in My Ass', het Onze Vader volgens Mauro Pawlowski. Pawlowski ontbond Evil Superstars na twee platen, en floot ze in oktober 2004 weer samen voor één concert in de Brusselse AB. Ze spelen die avond één song: 'Jerusalem' van Sleep, ruim drie kwartier lang. Benieuwd of Sting voor binnenkort iets soortgelijks in gedachten heeft.

4. 'Mia' - Gorky

'Toen ik honger had, kwam ik naar je toe / Je zei 'eten kan als je de afwas doet' / Mensen als jij moeten niet moeilijk doen / Geef ze een kans voor ze stom gaan doen'. Luc Devos' sterkste tekst, op Gorky's beste plaat, geproduced door Wouter 'a hit is a hit' Van Belle. Wist u dat de snare drum in 'Mia' geen snare drum is maar de dij van drummer Marc Bonne? Van horen zeggen.

5. 'Vive Ma Liberté' - Arno

Dag Arno, opperbevelhebber van de eighties, welkom in de nineties. 'La vie des autres c'est pas une vie pour toi / Je chante une chanson de n'importe quoi'. En gelukkig maar.

6. 'Too Many DJ's' - Soulwax

Lang voor het de naam was van een internationaal uitzonderlijk goed boerend bedrijf, was het een song van het groepje van zaakvoerders Dewaele. Hoe goed en vernuftig ze als dj's ook mogen wezen, het zou jammer zijn mocht daardoor een uitstekende rockplaat als 'Much Against Everyone's Advice' - met naast de titeltrack en 'Too Many DJ's, ook nog songs als 'Conversation Intercom' en 'Saturday' - in de vergetelheid geraken.

7. 'Orange' - Metal Molly

Wie Metal Molly zegt, zegt 'Orange', en vergeet daarbij het vele andere moois dat songsmids Pascal Deweze en Allen Muller, zij het niet altijd als Metal Molly, intussen op hun conto hebben. De machtige popsong 'Can't Stop Now' van Muller, heden op de radio, is de nieuwste aanvulling. Het oeuvre ontdekt u maar eens rustig, tijdens een zomer bij u in de buurt, hier serveren we u alvast het begin.

8. 'Jintro & the Great Luna' - Moondog Jr.

SKC Moondog werd A Beatband, werd Moondog Jr., werd Zita Swoon. Jintro is het fictieve personage waarnaar Stef Kamil Carlens het liefst teruggrijpt als hij geen of net heel veel inspiratie heeft. Met A Beatband bracht hij al de profetische EP 'Jintro Travels the Word in a Skirt' uit, dit 'Jintro & the Great Luna' staat op 'Everyday I Wear a Greasy Black Feather on my Hat', en is tot op heden volkomen terecht een vaste waarde tijdens Zita Swoon-concerten.

9. 'Chemical' - Dead Man Ray

De allereerste song die Daan Stuyven en Rudy Trouvé ooit samen schreven. In een halfuur was de klus geklaard. Volgden drie cd's en 'Marginal', met drieëntwintig songs veruit de langste EP aller tijden. Dead Man Ray staat vanwege het drukke solo-leven van frontman Stuyven sinds 2002 op non-actief.

10. 'Vindegij Mijn Gat (Niet te Dik in Deze Rok?)' - Clement Peerens Explosition

De vraag is gesteld, maar kent u het antwoord nog? Bij deze: 'Ik zee vlakaf: da is ier de perfecte reet / En ik ben bereid dat te herhalen onder eed'. Hadden we vijftien jaar na Telex dit doldwaze trio (Hugo Matthysen als Clement Peerens, Ronny Mosuse als Aartbeliën Sylvain en Bart Peeters als Vettige Swa) naar het Eurovisie Songfestival gestuurd, hadden we dan ooit van Lordi gehoord? Vragen, zoveel vragen.

11. 'Roses' - dEUS

Belpoptop. Voor dEUS is 'Roses' wat 'The Mercy Seat' voor Nick Cave betekent: een onontbeerlijke liveklassieker. Vorige jaar op dertien in de Tijdloze 100 van Studio Brussel. Het moet daarmee uit deze lijst 'Mia' en het eigen 'Suds & Soda' laten voorgaan.

12. 'Hard Times' - The Scabs

Samen met 'Rocking in the Free World' van Guy Swinnens lichtende voorbeeld Neil Young hét kampvuurlied bij uitstek. Wie dit niet kan spelen op een akoestische gitaar, heeft, euh... geen akoestische gitaar. Luidde in 1990 de tweede glorieperiode van The Scabs in (zie ook 'Matchbox Car' op onze Bel 80-verzamelaar).

13. 'Dit Is Mijn Huis' - De Mens

Intentieverklaring van ex-Humo-popjournalist Frank Vander linden die vond dat hij het zelf beter kon. 'Dit Is Mijn Huis' was in 1992 de eerste single van De Mens en meteen ook hun eerste hit. Van het titelloze debuut waarop ook 'Irene' en 'Jeroen Brouwers (Schrijft een Boek)' staan.

14. 'Sensualité' - Axelle Red

Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres en afgestudeerd advocate die desondanks de bouwvakkers bij bosjes van stellingen kan laten vallen. 'Sensualité' zorgde voor de doorbraak in Frankrijk, lang voor ze in de US of A ging samenwerken met legendes als Isaac Hayes en Steve Cropper.

15. 'Ce Plat Pays' - Starflam

Onze excuses aan al de rest, maar Starflam blijft de beste Belgische hiphopgroep aller tijden. Vijf MC's en één dj, de onnavolgbare Mig One, die ervoor zorgden dat Luik een deelgemeente werd van The Bronx. 'Ce Plat Pays', met een tekst losjes gebaseerd op 'Le plat pays' van brother Brel, was hun eerste single. Nooit officieel ontbonden, maar stil sinds 2001.

16. 'Liefde Voor Muziek' - Raymond van het Groenewoud

'Beminde gelovigen...', en wie ooit al eens een glas te veel heeft gedronken in etablissementen waar dat als norm geldt, kent de rest van de tekst ongetwijfeld van buiten.

17. 'April & June' - The Sands

Geraakten zowel in 1990 als in 1992 niet door de preselecties van Humo's Rock Rally, maar sloegen kort daarop keihard terug met dit wonderschone 'April & June'. Zouden nooit iets beters maken, al hoeft u zich niet te schamen als u hun 'The Sands' en '...And other True Stories' in de kast hebt staan. Toetsenman/songschrijver Guy Van Nueten ging later samenwerken met onder anderen Pascal Deweze, Daan en Tom Barman.

18. 'Suck My Energy' - Channel Zero

Cabrio-stuff, echter uiterst ongeschikt voor cruisen op de Louizalaan of de Champs Elysées. 'Suck My Energy' uit '95 is een kopstoot van een song die de gloriejaren van dit Brusselse metalcollectief inluidde. Van hun platen 'Unsafe' en zwanenzang 'Black Fuel' gingen in ons land niet minder dan twintigduizend exemplaren over de toonbank, in het buitenland liep het voor geen meter. Channel Zero, dood en begraven sinds 1997.

19. 'Electronica for Lovers' - Das Pop

Weinig Belgische groepen zijn zo honderd procent van deze wonderbaarlijke éénentwintigste eeuw als Das Pop, maar al in 1999 zonden zij met 'Electronica for Lovers' een voorbode uit van things to come (niet toevallig hun eerste groepsnaam). Eén jaar eerder had Das Pop volgens malafide inspecteurs hoogst onterecht Humo's Rock Rally gewonnen. Zij hadden het mis.

20. 'Ik Hou van U' - Noordkaap

Eén jaar nadat Noordkaap het monument 'Gigant' ('Druk in Leuven', 'Het Zou Niet Mogen Zijn', 'Bedland', 'Panamarenko', 'Gigant'... ) uitbracht, zocht het verstrooiing op de soundtrack van 'Manneken Pis'. Bevreemdende soundscapes, instrumentals, en één, naar verluidt in zeven minuten geschreven, klassieker: 'Ik Hou van U'. En geef ons nu maar eens een dikke kus.

(jub)

 

Check ook de aanbieding op de cover van deze Humo of op www.humo.be: de 400 beste tracks uit de Belgische popgeschiedenis voor nog geen 100 euro!

Humo 3477 24/04/2007

Dit artikel verscheen in:

HUMO van dinsdag 24 april 2007

Lees alle reportages

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: