Review: Bob Dylan in Vorst Nationaal (10/11/2013)

, door ()

104
Dylan

Een foto, dus. Een momentopname: Bob en de band vatten de songs zoals ze bestonden op 10 november 2013. Alsof ze elkaar op het podium tegen het lijf liepen: 'Wie we daar hebben, 'What Good Am I'! Je bent verdikt, kerel!' Mooie versie trouwens, redelijk dicht bij het - even tellen - 24 jaar oude origineel op 'Oh Mercy'.

Elders draaide die aanpak op een ontgoocheling uit, omdat je je niet kon voorstellen hoe de plaatversie ooit had kunnen verbeterd worden. 'Tangled Up in Blue' en 'Simple Twist of Fate', de twee oud-strijders van 'Blood on the Tracks', waren in dat bedje ziek: mooi, maar de herinnering was beter. En de écht bejaarde tracks die we kregen, klonken vaak ook zo: tandeloos, een schim van zichzelf, gratis op de bus ('She Belongs to Me', 'Blowin' in the Wind'). Alleen 'All Along the Watchtower fietste verbeten naast z'n jongere ik.

Zowat alles wat nog z'n rijbewijs moest halen, was top: 'Love Sick' (magnifiek orgelpunt van deel één), 'High Water (For Charley Patton)', een ontroerend mooi 'Forgetful Heart'... De zes tracks uit 'Tempest' (2012) toonden aan dat je met Dylan nooit klaar bent. Tijdens 'Duquesne Whistle' verleidde hij z'n piano tot een spetterende boogie, 'Scarlet Town' en 'Soon after Midnight' namen ons mee naar een bar in New Orleans; Vorst was even heel klein.

'Pay in Blood', ook uit 'Tempest', bracht wat we elders node moesten missen: de gemene Dylan, de naamloze vreemdeling die je onder de grond stopt als je 'm op de schouder klopt. Van de wrijving waaruit toch algauw driekwart van z'n machtige oeuvre ontstaan is, was gisteravond geen spoor. De goeie luim regeerde, de losse pols van z'n gesmeerde groep, en Dylan zelf die al eens een reumatisch danspasje probeerde, of kamerbreed stond te genieten achter z'n piano. Op het einde van deel één stelde hij zelfs zijn vriend Frans voor: 'Merci, mon ami!'

Mooi concert gezien, prachtige avond beleefd. Maar dat was het dan ook. Achteraf waren er merkwaardig veel foutparkeerders in Vorst, maar dat kun je bezwaarlijk een revolutie noemen.

Hoogtepunt

'Love Sick', 'Forgetful Heart', 'Duquesne Whistle', 'Pay in Blood', 'All Along the Watchtower'

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: