'9000 toeren - 50 jaar muziek in Gent'

, door (kv)

3
9000 toeren

In deze bijzonder fraai vormgegeven, van prachtige foto’s voorziene turf hebben verschillende auteurs – onder wie initiatiefneemster Katrien Brys en ondergetekende – alles uit de kast gehaald om u te informeren, amuseren en vooral ambeteren met vijf decennia Gentse muziekverhalen. Zomaar een greep trivia uit dit naslagwerk.

De jaren 60

Gent, nightlife en dj’s: het was al een gouden combinatie in de sixties. Geen 2ManyDJs zonder vader Zaki, die in de jaren 60 dj was in dancing The Shark in de Boudewijnstraat aan het Sint-Pietersstation. De jonge Zaki leerde er draaien van dj’s van de Engelse piratenzenders die er acte de présence gaven. Zaki: ‘Het was een harde leerschool. Hoe kort hun set ook was: het niveau van die Engelse dj’s lag hoog. Tony Blackburn, Ed Stewart, Kenny Everett: de beste Engelse dj’s waren klaar en het was aan mij!’

De jaren 70

Theatermaker Arne Sierens gaf in 1978 samen met zijn broer Sven Sierens het enige volwaardige Gentse punkfanzine ooit uit: Poly Styrene, genoemd naar de frontvrouw van X-Ray Spex. Het fanzine was evenwel maar een leven van twee edities beschoren.

De jaren 80

New beat: een Antwerpse of een Gentse uitvinding? Of: werd de plaat ‘Flesh’ van A Split-Second eind jaren 80 voor het eerst in Antwerpen of in Gent vertraagd naar 33 toeren? Het antwoord volgens A Split-Second zelf is, zo liet Peter Boone van die groep een paar jaar geleden weten in een lezersbrief aan Humo waaruit het boek ‘9000 toeren’ citeert: Gent! Het was in discotheek 55 op de Kuiperskaai, de dj kwam uit Rijsel en Boone zelf was getuige. ‘Mais c’est génial,’ beweerde de dj nog. Boone: ‘Wie was ik om daar iets tegen in te brengen?’

De jaren 90

Veel is al geschreven over het allereerste concert van Nirvana op Vlaamse bodem. Het was eind 1989 in de Gentse Democrazy, een onguur donker punkzaaltje in de Reinaertstraat in de volkswijk Brugse Poort. Er was misschien 150 man en het concert was niks bijzonders. Minder bekend is dat in de nineties ook Faith No More in Democrazy belandde: één van de grootste bands die de club ooit over de vloer kreeg. Ze kwamen met een tourbus. Een tourbus! Die waagde zich door de smalle straatjes in de Brugse Poort.

De jaren 2000

En terwijl die goeie ouwe 2ManyDJs op dit eigenste moment werken aan de soundtrack van ‘Belgica’ van Felix van Groeningen, de film die losjes geïnspireerd is op de turbulente geschiedenis van muziekcafé Charlatan aan de Vlasmarkt, vragen wij ons af waar dat café zijn naam vandaan haalde. Volgens lokale muzikant/straatfilosoof Paul Couter vernoemde zijn en ieders favoriete Gentse muziekcafé zich naar de plaat ‘Charlatan’ van zijn gewezen Freckleface en Tjens Couter-buddy Arno Hintjens. En anders maken ze ons wel iets anders wijs.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: