It It Anita: de vierkoppige noisesensatie uit Luik

, door (fvd)

2
it it
© Snappp

Op plaat – enfin: op de twee ep’s die ze tot nog toe hebben uitgebracht – is It It Anita al geweldig, live staat er helemaal geen rem op.

Damien Aresta (co-frontman) «Wij zijn vier rustige en beleefde jongens, maar op een podium loopt het helemaal mis: dan worden we energetische, wilde, ruwe beren. Geen idee waarom, maar ik vind het geen onaangenaam verschijnsel.»

HUMO De titel van jullie tweede ep is ‘Recorded by John Agnello’. Geen leugen: de man bekend van Sonic Youth, Dinosaur Jr. en Kurt Vile kwam er inderdaad voor naar Luik gevlogen. Admiral Freebee, die ook met hem werkte: ‘Ik kende al veel rare figuren, maar nog geen enkele zoals hij. Agnello spreekt alsof hij meedoet in ‘The Sopranos’, heeft een snor en draagt altijd paarse kleren.’

Aresta «Geweldige mens. Hij heeft met de allerbeste bands en de meest getalenteerde artiesten ter wereld gewerkt, maar dat zie je er niet aan. Stond overal voor open. De week dat hij hier logeerde, hebben we hard gewerkt, maar er is ook veel bier gedronken. En we zijn samen Luikse gehaktballen gaan eten.»

HUMO Wat zegt het over It It Anita dat, als jullie de fans vragen tekeningen op te sturen, daar vooral semipornografische schetsen van komen?

Aresta «Weet ik veel. Misschien ligt het aan onze platenhoezen: we maken er een punt van om daar vrouwen op te zetten die sterk en onafhankelijk zijn en altijd de controle in eigen handen houden, ook al staan ze met hun borsten bloot. »We proberen het contact met ons publiek warm te houden. Het vierde nummer van de ep, ‘Le grand tour’, hebben we vol geluiden gestopt die ons door fans waren toegestuurd. Met de iPhone opgenomen straatgeluiden, ukelelesolo’s, enzovoort.»

HUMO Gemiddeld hoeveel keer per week krijg jij vragen over de groepsnaam?

Aresta «Bijna elke keer dat ik met iemand praat. Ik ben het gewoon. Er zijn twee verhalen die ik mensen vertel: één echt, één nep. De ware toedracht? Ik was eens op een undercoverconcert in Charleroi, waarop vijfentwintig verschillende drumkits allemaal tegelijk bespeeld werden: zeer hypnotisch effect. In de verte zag ik op één van de drumkits een paar woorden staan: wellicht was dat gewoon het merklogo, maar door de afstand, de muziek en het bier las ik die woorden verkeerdelijk als It It Anita. Ik ben grafisch ontwerper en vond het meteen een mooi beeld.»

HUMO Het nepverhaal?

Aresta «Dat is er één over een Parijse dame die, nadat haar man was gestorven, een aantal eigenaardige maar mooie nieuwe gewoontes aannam. Voortaan dronk ze elke ochtend één glaasje champagne, waarbij ze een pompelmoes at. Ook veranderde ze, tot aan haar dood, elk jaar op 1 januari van lief. Het idee: geen enkele man kon haar echtgenoot voorgoed vervangen, en dus mochten ze maximum één jaar blijven. Ze is 90 geworden, en op haar begrafenis zijn al haar ex-lieven opgedaagd met een glas champagne en een pompelmoes. Echt gebeurd! Alleen heet ze in mijn versie dus Anita, terwijl het eigenlijk Camille was.»

HUMO (Snikkend af)

It It Anita speelt op 19 oktober in De Video in Gent

Bekijk It It Anito op CU Festival

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: