De 5 favoriete George Harrison-songs van Joost Zweegers

16
joost 1200
© Photonews

Lees ook: Dhani Harrison eert zijn vader »

Joost Zweegers «John heeft bij ‘All Things Must Pass’ aan de knoppen gezeten, hè? Hij was engineer in die tijd. Ik heb het er weleens met hem over gehad, en hij bevestigde het beeld dat ik van George had: dat hij van alle Beatles de minst pragmatische was. Een geweldige artiest die simpelweg niet anders kon dan vanuit zijn onderbuik spelen – alleen de pure inspiratie telde. Dat is iets dat mij erg geraakt en beïnvloed heef. Ik speel ook graag Harrison-covers op concerten: heerlijke, briljante melodieën. Maar goed, vijf songs. Daar gaan we. In willekeurige volgorde, hoor, het kiezen was al lastig genoeg.»

When We Were Fab

Zweegers «Ik kies graag dingen die niet zo voor de hand liggen. We kunnen allemaal wel met ‘My Sweet Lord’ op de proppen komen, hè? Dat is sowieso al niet echt mijn favoriet: ik hoor er veel te veel de invloed van Phil Spector in. ‘When We Were Fab’ daarentegen! George die in de eighties terugkijkt op The Beatles. De productie is totaal niet jaren tachtig, de melodielijn superhelder en fraai. Het lijkt eerst een totale pastiche op de fab four – en dat is het ergens ook wel. Maar ook weer heel gemeend, en grappig. Schitterend.»

Handle with care

Zweegers «Een song van de Traveling Wilburys Ik weet het,. Maar wel een echte Harrison-song, ook al hebben die andere giganten – Dylan, Lynne – eraan gezeten. Hij zingt het prachtig, en weet andermaal de sixties perfect te vertegenwoordigen in de eighties.»

Beware of Darkness

Zweegers «Dit is waarschijnlijk mijn grote favoriet. Hij komt van ‘All things Must Change’ en het is een wonder. Ik heb het vaak gecoverd, onder andere toen hij overleed, op de VRT. Dan ga je het uitzoeken, en snap je in principe wel wat hij doet, maar het écht begrijpen… Het is zo melancholisch en bitterzoet. Je hoort dat hij vrij is. Wat me ook aan Harrison bevalt: hij is zich na The Beatles gaan ontwikkelen, en daar is hij nooit meer mee gestopt. Heel inspirerend.»

If I Needed Someone

Zweegers «Ook weer waanzinnig mooi, ik speel het vaak en graag op soloshows. Dit is zijn meest zalige nummer om te zingen – of mee te zingen. Probeer maar.»

Here Comes the Sun

Zweegers «Eigenlijk wilde ik ‘Long, long, long’ als tweede Beatles-nummer, vanwege de mystieke invloeden die ik ook heel mooi vind in zijn werk. Maar hier kun je gewoon niet omheen. En trouwens: het ‘Sun, sun, sun’-stuk is ook weer heel Indiaas. Aan de andere kant hoor je hier ook de input van Lennon, die het nummer weer naar het Westen trekt. Een niet kapot te krijgen meesterwerk.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: