Astronaute: 'Als ik de Sting-toer op ga: hou me tegen'

, door (vc)

29
astroanute
© Ann-Katrien Van de Velde

Myrthe Luyten«Ik werk tegenwoordig met een groep, maar ik weet wel wat ik wil, en hóé ik het wil. Ik ben zelfs opnieuw begonnen! Na een jaar heb ik geschrapt wat ik had en heb ik het over een andere boeg gegooid. Ik wil gewoon geen compromissen sluiten. Ik maak in de eerste plaats muziek voor mezelf.»

HUMO Damien Jurado bijna exact hetzelfde. Jij speelt deze week in zijn voorprogramma: dat wordt gezellig.

Luyten (lacht) «Hij is ergens wel een voorbeeld, omdat hij heel erg zijn ei- gen wereld kan scheppen – iets wat ik met mijn muziek ook beoog. En ik snap wel wat hij bedoelt als hij zegt dat het hem niet veel uitmaakt wat anderen vinden. Voor mij is het zo: nu de plaat er is, geef ik de muziek uit handen, en kan de rest van de wereld er zijn eigen beleving van maken. Dat vind ik mooi.»

HUMO De plaat heet ‘Petrichor’, wat verwijst naar de geur van bijvoorbeeld bosgrond pal na een regenbui. Erg folky: aards en mythisch tegelijk.

Luyten «Dank je (lacht). Voor mij drukt het uit waarom ik muziek maak. Na een regenbui, bij voorkeur in de zomer, gebeurt er iets met mensen: ze zijn weer verheugd, kijken elkaar lachend aan. Ofwel: na een moeilijke periode kan er altijd weer iets moois gebeuren.»

HUMO Moeten we trouwens niet eens rechtzetten dat Astronaute een zijproject zou zijn? Bassen bij Mad About Mountains: dát lijkt me de nevenfunctie.

Luyten (enthousiast) «Ja! Ik bas graag bij Piet (De Pessemier, red.), maar Astronaute is wat ik écht wil: zang, gitaar, bandleider zijn.»

HUMO Zingen en bassen vind ik sowieso niet zo’n geweldige combinatie. Doet me altijd aan Sting denken.

Luyten «Als ik ooit die kant dreig op te gaan, hou me dan alsjeblieft tegen (lacht)

HUMO Doen we! 

Beluister 'Petrichor'

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: