A celebration of the 100th birthday of Moondog: the viking of 6th avenue

, door (vvp)

8
moondog 1200

'Cultfiguur Moondog op zijn stek aan 6th Avenue'

Gratis Moondog-concert met Condor Gruppe, dinsdag 23 augustus in het Warandepark in Brussel.

 

Info: abconcerts.be

Michiel Van Cleuvenbergen (gitarist) «Moondog was één van de intrigerendste muzikanten ooit. Een góéie muzikant ook, niet zomaar een straatperformer: hij kreeg respect van iedereen – van Charlie Parker over Steve Reich tot Janis Joplin – en hij vond geregeld nieuwe instrumenten uit, die zijn ideeën in klank moesten omzetten. Hij was gefascineerd door de cultuur van de Native Americans; als jonge kerel was hij eens te gast bij een indiaanse dans en daar was hij zodanig van onder de indruk dat hij de ritmes later verwerkte in zijn muziek. Je hóórt dat: zijn werk is bezwerend, bijna op een trance-opwekkende, sjamanistische manier, en dat vinden wij bij Condor Gruppe wel interessant (lachje).»

HUMO Waarom kleedde hij zich eigenlijk als een Viking?

Van Cleuvenbergen «Hij was blijkbaar heel erg geïntrigeerd door de Noorse cultuur; zo had hij, geloof ik, een altaar ter ere van de god Thor. Maar hij was vooral ook overtuigd antichristelijk: hij wilde zeker niet bekendstaan als een soort tweedehandsjezus – daar leek hij namelijk wel wat op, met zijn lange gewaad en zijn baard – dus koos hij enkele heidense symbolen. Hij was alleszins niet gewoon een gek met een hoed op (lachje). Ik denk dat hij een verstandige man was; in de periode dat hij in Duitsland woonde, ging hij bijvoorbeeld geregeld naar klassieke concerten, om inspiratie op te doen.»

HUMO Opvallend: op jullie recente coverplaat spelen jullie onder meer het titelnummer ‘Frog Bog’, wat in de originele versie een lieflijk vioolmelodietje is. Jullie vervangen eigenlijk alleen de viool door een gitaar, maar toch klinkt het opeens totaal anders: als iets uit het spaghettiwerk van Ennio Morricone. Jullie schuld of die van Moondog?

Van Cleuvenbergen (lacht) «Het ligt zeker een beetje aan ons. Wij hebben er een trompet ingestopt en dat geeft meteen een desert feel. Wij wilden de – overigens supermooie – melodie vooral wat vercondorren, met een extra Morricone-vibe. Dat is dan blijkbaar goed gelukt.

»Moondogs composities zijn meestal overigens heel kort, meer ideetjes die hij even uitschreef dan echte nummers met strofe-refrein-strofestructuur – wat ons goed uitkomt. Sommige stukken spelen we wel als een herhalende loop, zodat ze wat langer duren: om meer ruimte te creëren en de nummers beter naar onze hand te kunnen zetten. ’t Is een goeie match gebleken.»

HUMO Kun je al vertellen wat er op de Feeërieën zoal staat te gebeuren?

Van Cleuvenbergen «Wij spelen negen nummers – alles van op ‘Frog Bog’ plus drie extra composities – en na ons treedt ook nog een leerling van Moondog zelf op: Stefan Lakatos. Ik heb ’m nog nooit gezien, maar ik denk dat dat zeer de moeite zal zijn. Wij brengen de rockversie, als je ’t zo mag noemen, Lakatos speelt traditioneler. Ik zou zeggen: zeker komen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: