'Cher Ami': een donders mooi kunstproject

, door (vvp)

132
ami

'Cher Ami' gaat in première op 23 september in De Grote Post (Oostende). Meer info: cherami.be

‘Cher Ami’ heet tegelijk graphic novel, film én plaat te zijn. Hoe dat dan precies werkt? Kunstenaars Ivan Adriaenssens, Roman Klochkov en Gustavo Garcia maakten samen met de muzikanten van Yuko drie korte animatiefilms – geïnspireerd door de stille klassiekers – over enkele dieren die in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog voor hun leven ploeteren.

De verhalen zijn gebaseerd op ware feiten (Cher Ami was een postduif die een croix de guerre kreeg voor het afleveren van twaalf belangrijke berichten in Verdun) en worden, zoals dat ook in het prille Hollywood het geval was, live voorzien van muzikale begeleiding. De hele ervaring wordt voor de volledigheid aangevuld met tekeningen en een achtergronddossier in de vorm van een graphic novel – en daar zit dan óók nog eens de cd bij.

Alles samen hoort dat een poëtisch-realistisch kunststukje te worden in navolging van enkele klassiekers uit de recente stripgeschiedenis: ‘Pride of Baghdad’ van Brian K. Vaughan en Niko Henrichon, en – vooral – ‘WE3’ van Grant Morrison en Frank Quitely. Gaat dat gerust zien, voelen én horen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: