Interview
50 jaar The Residents: ‘Dáárom zijn we altijd anoniem gebleven’
Het merkwaardigste aan de op alle fronten merkwaardige Amerikaanse cultgroep The Residents is dat ze er 45 jaar lang in geslaagd zijn om volstrekt anoniem te blijven. Tijdens optredens en op persfoto’s droegen de leden allerhande buitenissige vermommingen (met name de oogbolhelmen verwierven een iconische status) en interviews werden steevast waargenomen door vaste woordvoerder Homer Flynn.
Maar toen in 2016 de ernstig zieke Hardy Fox – ‘goeie vriend’ van The Residents sinds het jaar nul – bekendmaakte dat hij al die tijd de vaste songschrijver en producer was geweest, is het op Residents-gerelateerde internetfora common knowledge dat niemand anders dan Homer Flynn de zanger is. Dat hij dat nog altijd niet en public wil toegeven, maakt een Zoom-interview over een halve eeuw (!) The Residents tot een licht surrealistische ervaring.
Homer Flynn (76) «In 2015 is een carrièreomspannende documentaire over ons verschenen – over The Residents, bedoel ik: ‘Theory of Obscurity’. Een rake titel, want de theorie der obscuriteit zegt: hoe minder aandacht naar de mensen achter de muziek gaat, hoe meer er voor de muziek zelf overblijft. Vandaar dat The Residents altijd anoniem zijn gebleven. Het gaat hen om de muziek en de muziek alleen. Zo was het al in 1971, toen ze hun allereerste optreden gaven in hun thuisstad San Francisco, en zo is het in 2021 nog altijd. Muziek óver muziek, om precies te zijn. Technisch hopeloos onvolmaakt en bij voorkeur humoristisch.
»Waarmee ik niet wil zeggen dat The Residents ook maar iets te maken hebben met kolder à la The Bonzo Dog Doo-Dah Band, zoals luie critici hen weleens hebben verweten.»
HUMO In de vijftig jaar dat The Residents nu bestaan, hebben ze – compilaties, ep’s en liveplaten niet meegerekend – 35 elpees uitgebracht. Als u mij uw favoriet geeft, geef ik u de mijne.
Flynn «Mijn huidige favoriet is ‘God in Three Persons’ (uit ’88, red.). Vlak voor de eerste lockdown hebben The Residents die plaat in haar geheel gespeeld in het Museum of Modern Art in New York, in een samenwerking met de videokunstenaar John Sanborn. Het was een groot succes.
»Wat is jouw favoriet?»
HUMO ‘Not Available’ uit 1978, de plaat waarop The Residents er wat mij betreft het best in slagen om waanzin met prachtige melodieën te verzoenen.
Flynn «Uitstekende plaat, al had ik verwacht dat je ‘Duck Stab’ zou zeggen, ook uit 1978 en bij uitstek de favoriet van de fans. Onlangs zijn The Residents nog eens met die plaat op tournee gegaan, tot corona roet in het eten kwam gooien. Als de plaaggoden hen gunstig gezind zijn, kunnen ze volgend jaar de draad weer oppikken.»
HUMO Zullen ze dat dan opnieuw doen met multi-instrumentalist Eric Drew Feldman in de gelederen? Het is algemeen bekend dat hij de vervanger is van de betreurde Hardy Fox.
Flynn «Het klopt dat Eric de producer van The Residents is sinds Hardy’s dood. Maar The Residents zouden het niet leuk vinden als ik zou onthullen wie er achter de maskers zit. Ik wil je hier wel verklappen dat het níét de Beatles zijn, zoals weleens wordt beweerd. The Residents hebben altijd smakelijk moeten lachen met dat gerucht.»
HUMO Hebt u het idee dat The Residents bereikt hebben wat ze wilden bereiken toen ze een halve eeuw geleden begonnen?
Flynn «Nee. Anders waren ze wel gestopt.»
HUMO Touché.
Flynn «Zo is er een project waar ze nu al drie decennia over aan het nadenken zijn: een moderne opera genaamd ‘Doctor Dark’, over twee Amerikaanse tieners die in 1985 besloten om zelfmoord te plegen nadat ze gezamenlijk drugs hadden genomen en naar Judas Priest hadden geluisterd. Eén van hen slaagde in zijn opzet, de ander heeft nog een jaar verder geleefd met een half weggeblazen hoofd. Toen The Residents ooit op de schrikwekkende beelden stootten van een interview met die jongen, wisten ze meteen: ‘Hier moeten we iets mee doen.’
»Op dit moment zijn ze in gesprek met mensen van het conservatorium van San Francisco, die dit project erg toegenegen lijken. Het ziet er dus naar uit dat ‘Doctor Dark’ eindelijk gestalte zal krijgen. Om maar te zeggen: The Residents zijn niet het verleden, ze zijn de toekomst.»
HUMO Bedankt voor het gesprek. En doe de groeten aan The Residents.
Flynn «Zal ik doen. Take care.» (nj)