Jonge Leeuwen, Roos Rebergen, Roosbeef, Humo, 2016, Thomas Sweertvaegher Beeld Thomas Sweertvaegher/Humo
Jonge Leeuwen, Roos Rebergen, Roosbeef, Humo, 2016, Thomas SweertvaegherBeeld Thomas Sweertvaegher/Humo

InterviewRoosbeef

‘Af en toe word ik heel blij van bepaalde dingen. En dat is genoeg’

In de vijf jaar tussen 'Kalf' (2015) en het nieuwe 'Lucky' woonde de Nederlandse Roos Rebergen (32) alias Roosbeef twee jaar in Kentucky, kreeg ze een dochter en settelde ze zich weer in haar geliefde Antwerpen, in de schaduw van het stadion van Beerschot.

Frederik Jacobs

HUMO Hoe waren jouw twee jaar in Amerika?

ROOS REBERGEN «Intens, maar ik ben blij dat ik ze heb meegemaakt. In een klein land als België vergeet je soms dat er nog meer in de wereld is. Even ergens helemaal anders gaan wonen biedt perspectief.»

HUMO Na 'Kalf' (2015) had je het even gehad met songschrijven. Wat heeft je ertoe aangezet om te herbeginnen?

REBERGEN «De noodzaak was er plots weer. Het is een manier van leven, ik word er gelukkiger van. Als ik niet schrijf, voel ik me weinig waard. Het geeft zin aan het dagelijkse leven en helpt me eruit ontsnappen.

»Deze keer wilde ik wel minder over mezelf schrijven en meer over de dingen die me bezighielden.»

HUMO Je stak de oceaan over en kreeg een dochter. Je leven veranderde drastisch. Was het niet het moment om net wél over jezelf te schrijven?

REBERGEN «Het persoonlijke zit er altijd wel een beetje in, maar ik wilde niet schrijven over het moederschap. Dat overkomt zoveel mensen, en als ze erover schrijven, vind ik het vaak niet zo bijzonder interessant.»

HUMO Je bent altijd meer een observator geweest.

REBERGEN «Ik denk het wel, al zou ik mezelf nooit zo noemen. Ik raak snel in de war van alles wat ik mooi of lelijk vind, en heb het soms moeilijk met wat ik hoor en zie. Door mijn observaties op te schrijven, kan ik ze verwerken en probeer ik er iets moois mee te doen.»

HUMO Gaat 'Menselijke mensen' daar ook over?

REBERGEN «Ja, maar het is ook een beetje een antilied. Over iedereen, inclusief mezelf, met hun ditjes en datjes, al het gezeik en geklaag. In het nummer doe ik alsof ik het allemaal weet en geef ik goed advies. Maar niet echt (lacht).»

HUMO Eén terugkerende zin viel me erg op in de song: 'Toen ik nog jong en ongelukkig was / O, ik verlang zo terug naar die tijd.' Moet ik echt proberen om die periode in mijn leven te koesteren?

REBERGEN «Mij moet je niet om advies vragen (schatert). Ik zeg niet dat het leuk is om ongelukkig te zijn, maar als je jong bent, kun je het je nog veroorloven om domme dingen te doen. En als je domme dingen doet, ben je meestal ongelukkig. Anders doe je ze niet.»

HUMO Mis je het jong en ongelukkig zijn?

REBERGEN «Soms wel, maar meestal niet. Ik vind het leuk om een beetje ouder te worden. Ik wil niet heel oud worden, maar deze leeftijd vind ik goed.»

HUMO Zou je jezelf ondertussen gelukkig noemen?

REBERGEN «Ik weet niet wat 'gelukkig zijn' juist is, maar ik ben alleszins niet ongelukkig. Ik ben nog steeds mezelf en af en toe word ik heel blij van bepaalde dingen. En dat is genoeg.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234