The Doors performed by Alex Agnew & The Moonlovers Beeld Bart Vliegen
The Doors performed by Alex Agnew & The MoonloversBeeld Bart Vliegen

MuziekThe Doors

Alex Agnew als frontman van een Doors-tributeband: ‘Een leren broek? ik ben Morrison niet, hè’

Jim Morrison is 50 jaar dood, leve Jim Morrison! Humo viert de legendarische zanger van The Doors met twee muziekdocumentaires, een concertfilm én een gesprek met de frontman van de beste Doors-tributeband van de lage landen: Alex Agnew & The Moonlovers. Come on, Alex, light my fire!

Joshua Migneau

HUMO Op 3 juli 1971 stierf de 27-jarige Jim Morrison in een Parijse badkuip. Jij kwam een jaar later ter wereld. Hoe ben je fan geworden?

ALEX AGNEW «Ik zag als tiener een biografie met een gewéldige titel in de rekken: ‘No One Here Gets Out Alive’. Jim Morrison stond als een soort Griekse god van de dood op de cover. Ik wist niet wie The Doors waren, maar ik moest en zou dat boek lezen. Aldus begon mijn levenslange obsessie. Je kunt mijn volledige muzieksmaak – The Cult! Danzig! – terugbrengen tot The Doors.»

HUMO Wat maakt The Doors zo goed?

AGNEW «De band bestond uit een jazzdrummer, een orgelist, een flamencogitarist en een poëet aan de microfoon. Op papier sloeg dat op niets, maar op plaat en op het podium klópte dat. Er was en is nog steeds niemand die klinkt als The Doors.

»Jim Morrison en band waren tegelijk gesofisticeerd en primitief. Ze scoorden hits zoals ‘Light My Fire’, ‘Hello I Love You’ en ‘Love Her Madly’, maar klonken ook te allen tijde gevaarlijk. Neem nu ‘Light My Fire’: Jim Morrison is er niet gewoon verliefd, hij staat er in vuur en vlam. Alleen de allergrootsten slagen erin om tegelijk duister en populair te zijn. En Morrison was natuurlijk één van de allereerste rockgoden.»

HUMO Doe je net als Jim Morrison een strakke leren broek aan tijdens een concert met de tributeband?

AGNEW «Nee, jong! Ik ben Jim Morrison niet, hè. Ik ben een 48-jarige komiek met kinderen die houdt van rockmuziek. Bij ons dus geen kostuums of pruikenparade. We willen wél de muziek weer tot leven brengen. Ik open een show met een gedicht van Jim, waarna we de hits spelen. De toegift is – hoe kan het ook anders? – ‘The End’, wat meestal zo’n 13 minuten duurt. Wanneer de laatste noot van ‘The End’ uitsterft, schiet ik ineens weer wakker en besef ik dat we wel degelijk voor een publiek aan het spelen zijn. Met Diablo Blvd moest ik werken om de zaal mee te krijgen, maar met The Doors slepen de nummers het publiek gewoon mee.»

HUMO Hoe ben je in deze tributeband beland?

AGNEW «Een beetje per ongeluk. The Moonlovers hadden al samen met Gregory Frateur, Senne Guns en Billie Bentein een gesneuveld idool met een eenmalig concert gevierd, onder de noemer ‘Bloemen noch kransen’. De bedoeling was oorspronkelijk om het bij één show te houden, maar we werden nadien uitgenodigd voor OLT Rivierenhof, en daarna voor nóg een optreden. We zijn sindsdien niet meer gestopt.»

HUMO Jim Morrison zou nu 77 zijn. Kun je hem als een bejaarde man voorstellen?

AGNEW «Ik zie ineens het beeld van een gerimpelde en uitgebrande blueszanger voor me (lacht). Het is moeilijk om waardig oud te worden en Jim Morrison heeft dat probleem, tja, weten te omzeilen. Hij is forever young. Hetzelfde met Jimi Hendrix: hij had de tijd niet om te worden als Eric Clapton, inmiddels het schoolvoorbeeld van een belegen oude witte gitarist.

»Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef hoe jóng Jim Morrison is gestorven. 27 jaar, hij was slechts een kind! Ik zie zijn legende alleen maar groeien. Het zal altijd speciaal blijven dat iemand veelvuldig zingt over het einde en vervolgens de 30 niet haalt. Jim Morrison was een gedoemde poëet van wie iedereen wist dat hij hier maar eventjes zou zijn. Ian Curtis (van Joy Division, red.) was ook zo iemand. Enjoy them while they’re here.»

HUMO Noem eens jouw drie allerfavoriete nummers van The Doors.

AGNEW (zucht) «Wat jij mij nu aandoet… ‘The End’, mede door die epische parlando die precies een scène uit ‘Game of Thrones’ lijkt te beschrijven: ‘The killer awoke before dawn / He put his boots on / He took a face from the ancient gallery / And he walked on down the hall.’ ‘Five To One’, een strijdlustig lied dat ik als jonge gast erg cool vond, en als oudere gast best beangstigend: ‘The old get old and the young the stronger / May take a week and it may take longer.’ Het duistere en ronduit ongemakkelijke ‘Strange Days’. En ‘Love Street’, gewoon een heel mooi liedje.»

HUMO Dat waren er vier, Alex.

AGNEW «Ik weet het.»

De tourdata van The Doors performed by Alex Agnew & The Moonlovers vind je hier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234