null Beeld rv
Beeld rv

kijktip'later with jools holland'

‘Alex Turner geeft veel show op het podium, om te verdoezelen dat hij allesbehalve een showbeest is’

Vanavond in ‘Later with Jools Holland’ op de BBC: een special met Arctic Monkeys. De band stelde onlangs ‘The Car’ voor, hun nieuwe plaat die eigenlijk overal ter wereld, behalve dan in De Standaard, lovend ontvangen werd. 16 jaar na hun debuut en drie maanden na hun teleurstellende Pukkelpop-passage: wat kunnen Alex Turner en co. nog? En ook: wie zijn ze, wat willen ze, en waar schieten ze het vaakst door het papier? Tijd voor de 7 Hoofdzonden van een eeuwig zoekende band. ‘Ik heb drie keer aandachtig geluisterd, en heb het dan maar opgegeven.’

Noud Jansen en Frederick Vandromme

Humo sprak met vier Monkeys- kenners: superfan Laura Joukes (die zes jaar lang een populaire, volledig aan Arctic Monkeys gewijde Instagram-account runde), collega-rocker Thibault Christiaensen van Equal Idiots, Anderlecht-CEO Peter Verbeke (die als organisator ooit Hindu Nights uit de grond stampte, een Belgisch feestconcept in het teken van de Britse indierock), en Turner-liefhebber en StuBru-presentatrice Michèle Cuvelier.

HOOGMOED

HUMO Zou Alex Turner echt zo arrogant zijn als hij soms lijkt? Of is dat vooral een manier om zijn onzekerheid te verbergen? Veelzeggend citaat: ‘Ik sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Ik vind het al niet leuk om mijn verjaardagscadeautjes open te doen terwijl er mensen op staan te kijken.’

THIBAULT CHRISTIAENSEN «Hij lijkt er plezier in te scheppen om tegendraads te doen of ongeïnteresseerd over te komen. Ik heb hem zelf nog nooit geïnterviewd – geen cadeau, als ik mijn collega’s bij Studio Brussel mag geloven – maar ik amuseer me weleens door interviews met hem te bekijken waarin hij constant naast de kwestie antwoordt.»

PETER VERBEKE (wegwuivend) «Arrogant? Volgens mij is het gewoon een typisch Britse imagokwestie. Die van Oasis en Kasabian hebben daar ook last van.»

HUMO Het lijkt bij Turner toch verder te gaan. Een Britse journalist noemde hem ooit de beste method actor van zijn generatie: bij elke plaat neemt hij een compleet andere persona aan. Alex als chav, Alex als mod, Alex als larger-than-life rockster, Alex als crooner.

MICHÈLE CUVELIER «Het ware gelaat van Alex Turner, zijn zíél, hebben we nog niet gezien. Niet in interviews, niet in videoclips en niet op het podium. Door aldoor van persona te veranderen, probeert hij te compenseren voor zijn introversie.»

LAURA JOUKES (knikt) «Net door showelementjes in zijn act te smokkelen – ten tijde van ‘AM’ uit 2013 haalde hij op het podium vaak opzichtig een kam door zijn haar – probeert hij te verdoezelen dat hij allesbehalve een showbeest is.»

HUMO Zijn neiging om een typetje te spelen vertaalt zich in zijn teksten, zijn podiumgedrag, zijn kleren...

CHRISTIAENSEN «En zijn kapsels! Zoek online eens naar alle coupes die Alex Turner al heeft gehad, en je hebt voldoende materiaal om het jaarplan van een kappersopleiding te vullen.»

CUVELIER «Hij werkt natuurlijk in een branche waarin zoiets kán. De ene persoonlijkheid op de andere laten volgen: sinds Bowie is het een kunstvorm. Dat maakt dat Alex Turner na al die jaren glibberig blijft, en dus onvangbaar. Héérlijk!

»Ik ben overigens zeer te spreken over zijn nieuwste kapsel. Zijn beste tot nu toe, wat mij betreft (lachje)

HUMO Het gaat ver: voor ‘AM’ verkoos Turner een Amerikaans accent zelfs boven zijn Sheffieldse tongval.

CUVELIER «Dat werd hem in zijn geboortestreek allesbehalve in dank afgenomen. Ze zagen hem daar een beetje als een verrader. Dat is als een West-Vlaming die geen West-Vlaams meer praat, hè.»

HUMO Tegelijk hebben zijn herkenbare teksten – zeker die uit de beginjaren – altijd tot de troeven van Arctic Monkeys behoord.

VERBEKE «In 2005 ging ik medisch recht studeren in Londen – ik wilde per se naar Engeland, waar de combinatie van voetbal en muziek zo prominent was. Arctic Monkeys was toen al dé band waar iedereen het over had, die je overal hoorde. Hun teksten leken over mijn leven te gaan. Uitgaan, flirten, knokpartijen op café: daar herkende ik me in.

»Neem die regel uit ‘A Certain Romance’ uit 2006: ‘Well, oh, they might wear classic Reeboks / Or knackered Converse’. Je stapte in die tijd om het even welke pub in Camden binnen, en de jonge gasten die er aan een tafeltje zaten, ikzelf inbegrepen, zagen er zo uit. Regenjasje, jeans, sneakers. In de pubs werd in die tijd geen electro of wat dan ook gedraaid. Nee, ze speelden er volle bak rock-’n-roll. Ideaal om grote pints of lager bij te drinken en daarna naar een voetbalwedstrijd te gaan kijken.»

HUMO Nog eens Oasis. Noel Gallagher zei ooit: ‘Alex Turner, Miles Kane, die twee van Royal Blood... Ze zien er allemaal goed uit, met hun skinny jeans, boots en eyeliner, maar zelfs mijn kat heeft een hoger rock-’n-rollgehalte.’

CHRISTIAENSEN (lacht) «Ik ben een grote Oasis-fan, maar wat de Gallaghers zeggen is vooral bedoeld om te lachen. Ik neem het met een flinke korrel zout. En als er nu één band was die veel aandacht aan zijn looks spendeerde, dan was het Oasis wel.»

VERBEKE «Noel is Noel. Nog een quote van hem: ‘Een band die Arctic Monkeys heet, kán geen goeie muziek maken.’ Ook daar zal hij wel van teruggekomen zijn.»

HUMO Is Arctic Monkeys een goeie naam?

CHRISTIAENSEN «Als Turner de klok kon terugdraaien, koos hij gegarandeerd voor een andere naam. Nu hij al een paar jaar van die zweverige muziek maakt, wil hij ook ernstig overkomen – en dan lijkt Arctic Monkeys iets minder te passen.

»Nu, ik heb ooit gelezen dat de term ‘arctic monkeys’ uit een gedicht van de Britse cultheld John Cooper Clarke komt: dat geeft er toch wat meer cachet aan. Bij de naam van mijn eigen groep, Equal Idiots, heb ik niet zo’n goed excuus: die is helaas géén vondst van een coole punkdichter.»

HUMO Turner is woordvoerder, frontman, tekstschrijver en gezicht van de band. Zou hij het ook op alle andere vlakken voor het zeggen hebben? Is hij een kleine dictator?

CHRISTIAENSEN «Sinds een tijdje voel ik medelijden met de drie groepsleden die níét Alex Turner heten. Ze lijken tot figuranten herleid. Arctic Monkeys is vandaag meer een soloproject dan een echte band.

»De clip bij de nieuwe single ‘There’d Better Be a Mirrorball’, waarin hij de Serge Gainsbourg uithangt, heeft Turner ook geregisseerd: dat zegt ook iets.»

CUVELIER «Hij is niet voor niets de frontman, hè. Het is logisch dat hij vaker op de voorgrond komt. De anderen lijken zich ook in die rolverdeling te kunnen vinden. Ik volg drummer Matt Helders op Instagram: hij neemt mooie Leica-foto’s en amuseert zich daar goed mee.

»Hoe dan ook: hoe de groepsleden onderling met elkaar omgaan, blijft bij Arctic Monkeys in mysterie gehuld. Die interne winkel komt nóóit tot bij ons. Echt zot voor een groep met zoveel hits en fans.»

WOEDE

Van alle officiële Arctic Monkeys-songs (105 in totaal) hebben ‘Do Me a Favour’ (die met de regel ‘Perhaps ‘Fuck off!’ might be too kind’) en ‘Perhaps Vampires Is a Bit Strong But...’ de verbolgenste lyrics. Maar de verbetenheid en de woede zitten vaker verpakt in een riff van gitarist Jamie Cook.

HUMO ‘Anger is an energy,’ zei John Lydon van Sex Pistols. Die uitspraak had ook van Arctic Monkeys kunnen komen.

VERBEKE «In mijn ogen maakten ze vroeger ‘vechtmuziek’. Van hun eerste platen krijg ik nog altijd een adrenalinekick. Ik speel ze nog vaak in de auto op weg naar een match van Anderlecht: dan voel ik me mentaal klaar voor de wedstrijd.»

HUMO Hebben jullie je ooit aan de band geërgerd?

CUVELIER «Ik moest de wenkbrauwen fronsen bij sommige TikTok-filmpjes die ze deze zomer hebben gemaakt tijdens hun eerste comebackconcerten in Oost-Europa. Zo zag je Turner op het podium een paar gillende fans imiteren, alsof hij hen belachelijk vond. Een rockgod mag veel, maar super sympa zag dat er niet uit.

»Ik vroeg me ook af: doe je het nog wel graag, Alex? Waarom sta je daar op dat podium, als je toch lacht met de mensen die komen kijken?»

CHRISTIAENSEN «Op Pukkelpop leek hij ook loom en ongeïnteresseerd. Misschien vindt hij het gewoon leuker om muziek op te nemen? Dan moet-ie dat vooral doen.»

'Geen enkele songschrijver van de laatste twintig jaar kan romantiek, seks en ranzigheid in een liedjestekst gieten zoals meester Turner.' Beeld rv
'Geen enkele songschrijver van de laatste twintig jaar kan romantiek, seks en ranzigheid in een liedjestekst gieten zoals meester Turner.'Beeld rv

HEBZUCHT

Het fortuin van Alex Turner wordt anno 2022 op 30 miljoen euro geschat. De tweede Arctic Monkey in rang, met een paar miljoen minder, is Jamie Cook.

HUMO De vier groepsleden zijn opgegroeid in de verloederde arbeidersstad Sheffield. Ze hebben de rol van working class heroes bij momenten expliciet omarmd. Is het niet teleurstellend dat uitgerekend zij hun geld op offshorerekeningen parkeren om zo weinig mogelijk belastingen te betalen?

CUVELIER «Natuurlijk is dat teleurstellend, maar het herinnert me ook opnieuw aan de les die we recent al een paar keer hebben geleerd: koppel de artiest en zijn muziek altijd los van elkaar.»

HUMO Over Sheffield gesproken: in ‘A Certain Romance’ uit 2006 zingt Turner over ergens opgroeien, vervolgens heel hard van die plek willen weglopen, maar de navelstreng nooit helemaal doorknippen. NME verkoos die song ooit tot de allerbeste van Arctic Monkeys.

CUVELIER «Sowieso heeft Alex Turner in die song een gevoel te pakken dat resoneert bij veel mensen: escapisme, willen wegvluchten van je roots en er uiteindelijk toch naar terugverlangen. Heel herkenbaar.

»Na zes jaar in L.A. is Turner onlangs weer naar Engeland verhuisd. En ‘The Car’, de nieuwe plaat, is ook al opgenomen in een hotelletje ergens op het Engelse platteland. De cirkel is rond.»

HUMO Waar zou Turner zijn geld aan uitgeven?

CUVELIER «Als hij dan toch belastingen ontduikt, hoop ik dat het tenminste voor een glamoureus leven is. Ik stel me voor dat hij samen met zijn Franse geliefde ontzettend dure kazen eet en fancy wijnen drinkt. En dat hij witte linnen pakken draagt, en mocassins die duizelingwekkende bedragen hebben gekost.»

ONKUISHEID

Arctic Monkeys-debuutplaat ‘Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not’ uit 2006 is het dagboek van een hitsige 18-jarige met meer erecties dan gezond verstand. De hijgerige succesplaat ‘AM’ is dan weer één lange booty call. Minder geil: ‘When the Sun Goes Down’, hun tweede single, is nog altijd de enige Britse nummer 1-hit met een tekst over kinderprostitutie.

HUMO Volgens een recent onderzoek heeft Alex Turner van alle muzikanten wereldwijd de hitsigste fans. Op Twitter kwam zijn naam de voorbije jaren het vaakst voor in combinatie met woorden als ‘hot’, ‘horny’ en ‘sexy’. Hij eindigde net boven Lil Nas X, Sam Fender, Taylor Swift, Dua Lipa, Rihanna en Harry Styles.

CUVELIER «Sterk dat drie mannen die lijst aanvoeren, trouwens. Maar ja, grieten kunnen beter dwepen, hè.»

CHRISTIAENSEN «Zelf zie ik totaal geen sekssymbool in Turner. Ik vind hem eerder schattig.»

CUVELIER «Nee! We hebben al vastgesteld dat hij een mysterieuze, ongrijpbare man is. Welnu, niets is sexyer! Als hij wél op Instagram zou zitten en ons geregeld een blik in zijn privéleven gunde, zou hij lang niet zozeer tot de verbeelding spreken.»

HUMO Maken hij en zijn band ook sexy muziek?

CUVELIER «Absoluut. Luister naar de baslijntjes van Nick O’Malley. Of neem hun podiumprésence: ten tijde van ‘AM’ stond Turner erbij als een seksgod. Maar bovenal vind ik zijn teksten bijzonder prikkelend.»

HUMO Wordt het te persoonlijk als ik je vraag welke teksten je het allerprikkelendst vindt?

CUVELIER (lacht) «Iets van ‘AM’, sowieso. Concreter word ik liever niet.»

HUMO ‘I Wanna Be Yours’ is tekstueel een bijzonder down-to-earth liefdeslied: ‘I wanna be your vacuum cleaner / Breathing in your dust’. Letterlijk vertaald: ‘Laat me je stofzuiger zijn en jouw stof inademen’.

CUVELIER «Veel StuBru-luisteraars hebben ons al laten weten dat ze dat nummer voor hun openingsdans hebben gekozen: een onvanzelfsprekende maar prachtige keuze. Pure romantiek die toch volledig geaard is. Dat doet Turner goed: hoog met laag verbinden, het verwachte aan het verrassende koppelen, de ernst aan de kwinkslag, zonder aan te geven waar het ene in het andere overloopt.»

HUMO Merk je wat dat betreft een evolutie in het oeuvre van Arctic Monkeys?

CUVELIER «Op de eerste plaat is het nog overwegend geile pintenpakkerij. Vooral vanaf plaat drie, het fantastische ‘Humbug’ uit 2009, komt Turners talent om mensen te observeren uit de verf, en zijn de teksten scherper en gelaagder.»

CHRISTIAENSEN «‘Humbug’ is mijn favoriete Monkeys-plaat. Geproducet door Josh Homme in zijn woestijnstudio, en op één of andere manier hóór je dat. Ze zagen er in de periode ook het coolst uit.»

JOUKES «Helemaal mee eens. Het nummer ‘Crying Lightning’, daar gaat niks boven.»

CUVELIER «Geen enkele songschrijver van de laatste twintig jaar kan romantiek, seks en ranzigheid – en meestal al die dingen tegelijk – zo clever en opwindend in een liedjestekst gieten als meester Turner. Er komt zelfs niemand in de buurt.»

Sinds een tijdje voel ik medelijden met de drie groepsleden die níét Alex Turner heten. Beeld rv
Sinds een tijdje voel ik medelijden met de drie groepsleden die níét Alex Turner heten.Beeld rv

HUMO Na relaties met onder anderen model en presentatrice Alexa Chung en actrice Arielle Vandenberg is Turner nu sinds enkele jaren samen met Louise Verneuil.

CUVELIER «Prachtige vrouwen, stuk voor stuk. Ranke deernes met perfecte benen, een mooie frou en een mysterieuze blik.»

JOUKES «Louise Verneuil lijkt trouwens opvallend veel op al zijn vorige exen.»

CUVELIER «Alex heeft duidelijk een smaak, en ik snap die smaak. Louise maakt zelf ook muziek: niet helemaal mijn ding, maar zeker niet verkeerd. Frêle, knappe, Gainsbourg-achtige muziek met een oude ziel.»

GULZIGHEID

Ze zijn opvallend vaak te vinden op Arctic Monkeys-fanfora: selfies van fans naast een sympathieke maar zichtbaar beschonken Alex Turner, vooral in Londense en Sheffieldse bars. Dan is er het terugkomende gerucht dat hij de concerten van zijn groep vaak straalbezopen doorkomt. En er is de bekende oneliner uit ‘Fake Tales of San Francisco’ (2006): ‘And all the weekend rock stars are in the toilet / Practising their lines’. Hoe gulzig gaat Turner op zoek naar de roes?

JOUKES «Ik moet nu denken aan hun concert op Rock Werchter, vier jaar geleden. De hele dag had ik helemaal vooraan op hen staan wachten, met mijn boterhammetjes in mijn rugzak. Maar het werd één grote teleurstelling. Alex maakte totaal geen contact met het publiek. Hij leek dronken, wat echt vaker het geval is wanneer hij in België speelt. Volgens mij kan hij gewoon niet tegen ons bier. Engels bier is lichter, hè.»

CUVELIER «Op die Oost-Europese TikTok-clipjes leek hij ook al te zwalpen over het podium. Ik dacht: huh?! Kinda weird. Maar heeft dat met alcohol te maken, of is Turner gewoon een vreemde snuiter?»

CHRISTIAENSEN (schouderophalend) «Ik denk dat die zogenaamd zatte optredens ook weer gewoon passen bij het personage dat hij tegenwoordig speelt.»

HUMO Wat was het allereerste concert dat jullie van hen zagen?

VERBEKE (twijfelt) «Ik hou er niet zo van wanneer mensen over zoiets opscheppen, maar ik heb hun legendarische optreden in de London Astoria bijgewoond, in 2005. ‘Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not’ was nog niet uit, maar de zaal zat al nokvol – veel bekend volk ook – en praktisch iedereen kende elk nummer vanbuiten. Raar als je dat nu terugziet op YouTube: Alex zag eruit als een 15-jarige.»

'Het ware gelaat van Alex Turner, zijn zíél, hebben we nog niet gezien. Niet in interviews, niet in videoclips en niet op het podium.' Beeld Alex Vanhee
'Het ware gelaat van Alex Turner, zijn zíél, hebben we nog niet gezien. Niet in interviews, niet in videoclips en niet op het podium.'Beeld Alex Vanhee

JALOEZIE

‘What If You Were Right the First Time?’ (2007) gaat over vertrouwen en het gebrek daaraan in relaties. Ook ‘Joining the Dots’ (een B-kantje van ‘My Propeller’ uit 2010) is een paranoïde parabel over ontrouw en leugens.

HUMO Succes, geld, roem, aandacht, de kaaklijn van drummer Matt Helders: waar zijn jullie jaloers op als het over Arctic Monkeys gaat?

CHRISTIAENSEN «Op het lyrische vermogen van Alex Turner. De vroege Monkeys- nummers zing ik waarschijnlijk nog altijd fout – ik heb de teksten nooit opgezocht – maar bijvoorbeeld van ‘Cornerstone’ kan ik emotioneel worden. ‘I smelt your scent on the seatbelt’: prachtig, toch? Turners verzamelde lyrics zou je kunnen uitbrengen als dichtbundel.»

CUVELIER «Hij heeft ooit gezegd: ‘Van al mijn teksten ben ik het trotst op die van ‘Cornerstone’.’ En terecht.»

TRAAGHEID

HUMO Alex Turner heeft ook al een paar keer gezegd: ‘We willen béter worden als band, niet noodzakelijk groter.’ Een nobel streven...

CUVELIER «Ik vind het geweldig dat ze de drang niet meer hebben om almaar groter te worden. ‘AM’ was zó Amerikaans, zo glossy, zo over the top: het klopte niet meer. De American dream hoefde niet per se hún droom te zijn, dat moet de band ook zelf ingezien hebben.»

HUMO Maar als ik advocaat van de duivel mag spelen: ik heb de indruk dat ze voor de ‘beter noch groter’-optie hebben gekozen.

CUVELIER «Dat is subjectief! Ik weet dat veel fans van het eerste uur niet te spreken zijn over ‘Tranquility Base Hotel & Casino’, hun vorige plaat. Ik vind het zelf ook niet hun allerbeste. Maar het is wél cool dat ze voortdurend nieuwe paden willen bewandelen.»

HUMO Op Pukkelpop speelden ze deze zomer sommige van hun grootste hits extra traag, naar verluidt om ze beter te laten passen bij hun nieuwe geluid.

CHRISTIAENSEN «Een twijfelachtige keuze. Hun optreden miste pit, energie, leven – net wat mensen verwachten van songs als ‘Brianstorm’. Misschien zagen ze Pukkelpop als een repetitie voor Reading, waar ze een paar dagen later wél de wei platspeelden?»

HUMO Wat vinden jullie van ‘There’d Better Be a Mirrorball’, de jongste single?

CHRISTIAENSEN «Hij zit supergoed in elkaar, met die strijkers en zo, maar hij raakt me niet. Ik heb drie keer aandachtig geluisterd, en heb het dan maar opgegeven.»

VERBEKE «Mijn cup of tea is het ook niet. Het zijn niet meer de Arctic Monkeys waar ik verliefd op ben geworden.

»Alex Turner is geen twintig meer. Het is logisch dat hij niet blíjft schrijven dat hij in de rij moet staan om een club binnen te gaan. Ik begrijp wel dat sommige mensen, vooral van mijn leeftijd, het daar moeilijk mee hebben: het confronteert je ermee dat je zelf ook ouder wordt.»

HUMO ‘The Car’ verschijnt op 21 oktober. Wat is jullie concrete hoop voor de nieuwe Arctic Monkeys?

CUVELIER «Dat hun hart en ziel erin zit. En dat de plaat méér verrast dan ik op basis van de single ben gaan verwachten. ‘There’d Better Be a Mirrorball’ borduurt gewoon voort op het geluid van ‘Tranquility Base’, hè. Als de hele plaat dat doet, zal dat lui aanvoelen. En als de Monkeys van mij íéts niet mogen zijn, dan is het lui.

»Ik hoop ook dat ze na ‘The Car’ weer een hele tijd wegblijven. Dat kunnen ze namelijk ook heel goed: verdwijnen. Veel artiesten kunnen daar nog iets van leren.»

‘The Car’ verschijnt op 21 oktober bij Domino Records.

null Beeld rv
Beeld rv

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234