null Beeld

InterviewWill Butler (Arcade Fire)

‘Alles gaat al tien jaar de verkeerde richting uit’

U kent Will Butler het best als de zwetende keyboardspeler slash hyperkinetische gitarist slash manische trommelaar van Arcade Fire, waar zijn broer Win de plak zwaait. Maar hij is ook in het écht een druk manusje-van-alles: hij heeft al enkele soloplaten op zijn actief, behaalde onlangs zijn masterdiploma overheidsbeleid - aan Harvard nog wel - én voedt in New York drie kinderen op met zijn vrouw. Die moesten even stil zijn toen ik met Butler zoomde om het te hebben over zijn uitstekende nieuwe plaat, 'Generations'.

Katia Vlerick

HUMO Je behaalde je diploma net op tijd, want touren zit er nu niet in. Ben je al aan het solliciteren?

WILL BUTLER «Nee, want ondanks alles voel ik me nog erg muzikant. Ik ben de voorbije maanden ook gewoon nummers blijven schrijven - best confronterend, want ongeveer al mijn vrienden werken in de horeca of zijn comedian, en die zitten zonder werk. It feels strange to have a job right now

HUMO Je verblijdde ons midden in de pandemie met de van levensvreugde en handclaps overborrelende single 'Surrender'. Maar er zit behoorlijk wat bitterheid in de tekst: over hoe jarenlange vriendschappen niet tegen de slijtage van de tijd bestand bleken.

BUTLER «Ik ben opgegroeid in Texas en woon intussen al lang in New York, maar ik heb heel lang contact gehouden met mensen van toen. Ik heb moeten vaststellen dat mensen echt té ver uit elkaar kunnen groeien. Ik kon bijvoorbeeld niet begrijpen hoe vrienden van me anderen met wie ze een relatie hadden, zo slecht konden behandelen.

»Ik ben wel opgelucht dat de sfeer waarin ik daar in de eighties en nineties ben opgegroeid, is gekanteld. Het was een grimmige tijd, waarin homoseksuelen in elkaar werden geslagen, zelfs als ze zich niet hadden geout. Sommige vrienden hebben na hun outing nooit meer met hun familie gesproken, maar ik ken er ook bij wie de familiebanden alleen maar steviger zijn geworden. Dat is wél een lichtpuntje: ik ben nu een veertiger en als ik terugkijk, is er meer openheid dan toen. En in New York mag er dan een grote culturele openheid zijn, je vindt er evengoed racistische enclaves - vergeet niet dat Donald Trump uit Queens komt.»

HUMO Je hebt je verdiept in je familiegeschiedenis, vandaar ook 'Generations'. Wat heb je zoal ontdekt?

BUTLER «Dat mijn broer en ik afstammen van een lange lijn van muzikanten. Mijn overgrootvader was de jongste zoon van een polygame, zelfvoorzienende mormoon, en hij was vastberaden: 'Ik word muzikant!' Dat is hem gelukt, net als zijn nakomelingen. Ik hou niet van het woord privilege, maar ik denk wel dat het voor mij makkelijker was met zo'n achtergrond.

»Ik ben ook op minder fijne aspecten gebotst. Zo raakte ik aan Harvard bevriend met een afstammeling van de Wampanoag-indianen in Massachusetts, één van de stammen die het aan de stok kregen met de Engelsen toen die in de 17de eeuw in Amerika aankwamen. We ontdekten dat onze voorvaderen tegen elkaar hadden gevochten, en nu streed hij voor de officiële erkenning van de tak waarvan hij afstamde. Hij moest een gevecht voeren voor zijn geschiedenis, iets wat ik me niet eens kan voorstellen.»

HUMO Is de song 'Hard Times' op 'Generations' speciaal voor deze crisis geschreven?

BUTLER «Mijn zoon van 8 vroeg me gisteren net hetzelfde (lacht). Ik kon alleen maar antwoorden: 'Het gaat er niet níét over.' We leven nu écht in een waanzinnige wereld, maar ik heb al tien jaar het gevoel dat alles stilaan de verkeerde richting uitgaat.»

HUMO 'Hard Times' is ook de dansbaarste song op de plaat. Ik hoor van dj's dat ze nu het meest van al de dansende mensenmassa missen. En jij?

BUTLER «Enorm. Het trauma leeft nog in New York, maar in de mate van het mogelijke wordt er weer muziek gemaakt en voorzichtig gedanst. Op 4 juli ging ik in Prospect Park naar een Black Lives Matters-bijeenkomst, en daar draaide een dj niet alleen de waanzinnigste muziek, tussen de nummers door zweepte hij het publiek ook op met woorden die zo'n deugd deden: 'We zijn hier! We leven! And we can dance!' (lacht) En de mensen dansten, hier en daar misschien wat te dicht op elkaar, maar het moment was té sterk.»

HUMO Zal Arcade Fire dit jaar nog die nieuwe plaat kunnen afwerken?

BUTLER «Laat me daar hét antwoord van deze tijd op geven: 'Dat zal afhangen van een vaccin.' Niet dus (lacht).»

'Generations' van Will Butler komt op 25 september uit bij Merge Records.

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234