null Beeld RV
Beeld RV

Wie denkt u wel dat u bent?Shirley Manson

‘Als ik een penis gehad had, dan zat ik in de gevangenis’

De examenperiode voorbij? Niets van. Humo legt een zomer lang artiesten met een verleden tien vragen voor over hun eigen afgelegde traject, markante zijsprongen en eventuele kemels onderweg. Gaat als eerste voor de bijl: Shirley Manson (54) van Garbage, dat met ‘No Gods No Masters’ nog maar eens een nieuw hoofdstuk toevoegde aan de eigen biografie. Start!

Tom Raes

HUMO Vraag één. In 1999 mocht Garbage het thema-nummer leveren voor de Bond-film ‘The World Is Not Enough’. Daardoor werd je de derde Schotse vrouw die te horen is in een Bond-nummer. Wie zijn de andere twee?

SHIRLEY MANSON «Lulu en Sheena Easton

HUMO Correct, voor respectievelijk ‘The Man With the Golden Gun’ en ‘For Your Eyes Only’.

MANSON «Onderschat niet wat het betekent voor een Schotse om mee te mogen werken aan een Bond-film. Deel uitmaken van de langstlopende, succesvolste reeks in de filmgeschiedenis: you can’t knock that. Ik ben ermee opgegroeid: elke nieuwe film was een evenement voor onze familie.»

HUMO ‘Fix Me Now’, te vinden op debuutplaat ‘Garbage’ uit 1995, werd oorspronkelijk geschreven met een andere tekst en onder een andere titel. Welke titel?

MANSON «Als ik me niet vergis was dat ‘Chris Cornell’. Het was bedoeld als een ode aan hem, maar de tekst die ik geschreven had was nogal… idioot (lacht). Elke keer ik op Butch Vig z’n zenuwen werk, dreigt hij er weer over te beginnen.»

HUMO Over Butch gesproken: na jullie optreden op Rock Werchter 2012 vroegen we hem wie jou moest spelen in een film over Garbage. Met welke naam antwoordde hij? Een jonge Bette Midler, een jonge Bette Davis, of een jonge Katharine Hepburn?

MANSON «Hij kan maar beter voor Bette Davis gegaan zijn.»

HUMO Juist.

MANSON «Oef, ze is mijn favoriete actrice dus er zwaaide wat had hij iets anders geantwoord (lacht). Mag ik nog een recentere actrice voorstellen om mezelf te spelen? Emma Stone: haar uitstraling is a wee bit zoals de mijne, vind ik.»

HUMO Grijp de kans: wie moet Butch spelen in een film over Garbage?

MANSON (lacht) «Doe maar Orlando Bloom (lacht nog harder).»

HUMO In 2005 was je te horen op ‘Lullabies to Paralyze’ van Queens of the Stone Age. Weet je nog op welk nummer je de achtergrondstem inzong?

MANSON «Het had een rare titel. ‘That’s Some Scene You Got There, Baby’. Zoiets.»

HUMO Bijna. Het grotendeels onbelicht gebleven ‘You Got a Killer Scene There, Man’.

MANSON «Ik kon niet weigeren. Voor mij is Josh Homme één van de grootste nog overblijvende Amerikaanse rocksterren.»

HUMO In 2015 werd het debuut van Garbage twintig, wat gevierd werd met een concert in de Londense 02 Academy. Het optreden moest na twee nummers echter even stilgelegd worden. Weet je nog wat er aan de hand was? Tip: het was iets wat Beyoncé waarschijnlijk nooit zou overkomen volgens jou.

MANSON «Dat weet ik zeker nog. I had forgotten to put my pants on

HUMO Correct. Je droeg geen ondergoed, een weinig strategische keuze gezien de windmachine vooraan het podium.

MANSON «Dat zat zo: mijn nichtje kwam me voor het optreden bezoeken in de kleedkamer, waardoor ik zo afgeleid was dat ik bij het omkleden mijn onderbroek vergat.»

HUMO Op ‘You Look so Fine’, verschenen op ‘Version 2.0’ uit 1998, is een speciaal instrument te horen: een keyboard waarvan elke toets een andere sample van jouw stem afspeelde. Weet je nog hoe dat instrument gedoopt werd in de studio?

MANSON «De Shirlatron! We hebben het sindsdien nooit meer gebruikt, helaas. Het was zoiets dat toch vooral grappig was in het begin, denk ik.»

HUMO Welk nummer op ‘Beautiful Garbage’ uit 2001 heb je in het verleden ooit omschreven als een ode aan Jacques Brel?

MANSON (denkt na) «Nee, ik kom er niet op.»

HUMO Het was ‘Cup of Coffee’.

MANSON «O, ja. Een ode zou ik het nu niet meer noemen, maar toen we het schreven vond ik, in al mijn arrogantie, dat het een beetje op de stijl van Brel leek. Ik ben een groot Brel-fan: in mijn tijd voor Garbage heb ik nog ‘Amsterdam’ gecoverd.»

HUMO ‘When I Grow Up’, te vinden op ‘Version 2.0’, werd in Noord-Amerika ook uitgebracht als single van een filmsoundtrack. Voor welke film?

MANSON «‘Big Daddy’. Adam Sandler had me persoonlijk opgebeld om te vragen of ze het mochten gebruiken. Dat vond ik flatterend, dus stemde ik toe.»

HUMO Krijg je vaak telefoon van filmsterren?

MANSON «Yes I do. Voordelen van de job, vriend.»

HUMO Welke legendarische Britse muzikant liet ooit optekenen dat naar Garbage kijken aanvoelde als ‘watching paint dry’?

MANSON (lacht) «Mark natuurlijk.»

HUMO Wijlen Mark E. Smith van The Fall, klopt.

MANSON «Je kon niet kwaad zijn op Mark: zijn beledigingen waren nooit echt giftig. Hij is naar één van onze optredens komen kijken, dus we zagen het als een compliment (lacht). We hebben ’m zelfs nog ontmoet die avond. Het was erg gezellig.»

HUMO Laatste vraag. Vervolledig volgend citaat van jezelf uit een Humo-interview van eind jaren 90. ‘Als ik een penis gehad had, dan…’

MANSON «Zat ik in de gevangenis?»

HUMO Helemaal juist.

MANSON «Dat was iets wat mijn toenmalige echtgenoot vaak tegen me zei. ‘Thank fuck dat je niet geboren bent met een lul, je zou al lang vastzitten’ (lacht). Soms vraag ik het me zelf ook nog af, hoe ik geweest zou zijn als man. Ik heb me dan ook nooit écht helemaal vrouw gevoeld. Dus ja, dan mijmer je weleens. Wat als ik een lul had?»

HUMO Het rapport: acht op tien. Glansrijk geslaagd.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234