null Beeld Humo
Beeld Humo

Humo's Eindejaarscitaten

‘Als Keith Richards tegen corona aan loopt, moet het virus in quarantaine’

‘Ik verschil slechts op één vlak van een krankzinnige: ik ben niet krankzinnig,’ zei de surrealist Salvador Dalí in 1936. Dat het surrealisme anno 2020 ook in de muziek nog bloeit, bewijzen onderstaande uitspraken van topmuzikanten die blijkbaar die andere gulden regel niet kennen: ‘Het is beter dat mensen denken dat je een idioot bent en te zwijgen, dan te spreken en zo alle twijfel daarover weg te nemen.’

Serge Simonart

* ‘De dag dat de ouders van een fan me zeiden: ‘Jij bent de reden dat onze dochter nog leeft.’’ (Billie Eilish, gevraagd naar het hoogtepunt van haar carrière)

* ‘Eminem heeft een kleintje.’ (Precies een jaar geleden leek het alsof Mariah Carey de rapper wilde dissen, tot bleek dat haar account was gehackt. Een week later zeiden kwatongen dat Mariah enkel bewéérde dat haar account was gehackt, om een tegenaanval te ontlopen)

* ‘Ik ben geen christen. Maar als kind zong ik in de kathedraal. En het levensverhaal en de leer van Jezus vind ik ontroerend en fascinerend en positief. Als je je verdiept in de oorsprong van de kosmos en van de mensheid, duizel je. De schepping is, hoe onwaarschijnlijk en bij de haren gesleurd ook, onze manier om het onbegrijpelijke zegbaar te maken. En het kerstfeest is naar mijn gevoel gedistilleerd mededogen. En dus beland ik elke Kerstmis toch ergens in een kerk, waar ik, op mijn manier, bid.’ (Nick Cave, gevraagd naar wat Kerstmis voor hem betekent)

* ‘What was pussy like in the sixties?’ (De eerste vraag die Kanye West stelde toen hij Paul McCartney ontmoette)

* ‘Uiteindelijk heeft niemand er last van gehad, ook Brigitte niet.’ (Paul McCartney, gevraagd naar de legendarische circle jerk waarbij de jonge Beatles op een bezopen avond samen masturbeerden terwijl ze namen van geile actrices uit die tijd riepen, onder wie Brigitte Bardot)

* ‘Als ik niet elke avond mijn fans direct rauw emotioneel hoor reageren op wat ik zing, voelt dat alsof ik niet besta.’ (Phoebe Bridgers over een coronavol en concertvrij jaar)

* ‘Indertijd werden we tot vijf keer toe gearresteerd omdat we uit hotels handdoeken gestolen zouden hebben. Handdoeken?! We wasten ons niet eens!’ (Alice Cooper)

* ‘Het was een griezelige man die hele rare liedjes zong en raar keek.’ (Bob Dylan kwam op ‘Wat doet je grootvader?’-dag naar de school van zijn kleinzoon en zong daar enkele nummers… Waarop enkele kinderen in huilen uitbarstten)

* ‘Er zijn mensen die om die reden mijn beste vriend willen worden en anderen die om diezelfde reden dreigen dat ze me zullen afmaken. Ik negeer beide.’ (Pablo Dylan, kleinzoon van Bob. Pablo zingt. Ook kleinzoon Levi Dylan werkte aan een muziekcarrière, maar ontspoorde tot fotomodel)

* ‘Toen Arthur 13 was, raakte hij geobsedeerd door goochelen. Een jaar lang bezochten we alle goochelbeurzen en oefende hij koortsachtig alle verdwijntrucs. Nu is hij zelf verdwenen.’ (Nick Cave over zijn overleden zoon)

* ‘Ik noem haar consequent ‘mijn eerste vrouw’, zodat ze op scherp blijft staan.’ (‘Stranger Things’-acteur David Harbour, de kersverse man van Lily Allen)

* ‘In Madrid rukte tijdens ons optreden iemand de halsketting af die ik van mijn grootmoeder had gekregen. Ik heb toen geroepen: ‘We spelen niet verder tot ik de laatste kraal heb teruggekregen!’ In het donker, tussen duizenden mensen, was dat niet echt realistisch.’ (Damon Albarn van Gorillaz)

* ‘Het centrale probleem post corona zal zijn: te weinig zalen! Letterlijk álle artiesten met wie ik de voorbije maanden heb gepraat, willen als eerste eindelijk weer op tournee. De oudere, zoals ik, wellicht voor het laatst. Ik ken supersterren die stiekem al zalen hebben geboekt voor 2023 en 2024.’ (Stevie Nicks van Fleetwood Mac)

* ‘Op de middelbare school werd ik gepest. Ik werd nooit, of pas als laatste gekozen voor een team, ik werd buitengesloten, ik werd uitgescholden voor weirdo… Mijn innerlijke stem werd gesmoord. Meisjes waren daarbij erger dan jongens. En toen begon ik mijn gedrag te baseren op de normen, eisen en verwachtingen van anderen. Dat heeft geduurd tot na mijn derde plaat. Ik had mezelf moeten blijven, maar ik liet toe dat wie ik was, werd verpletterd. Die jaren wil ik terug.’ (Fiona Apple)

* ‘Slopend: je besteedt de helft van je energie aan erop letten dat je geen partij kiest.’ (Paul Weller over hoe het is om met Noel Gallagher over Liam te praten of vice versa)

* ‘Ike beats Tina to death’ (Ooit verkozen tot beste krantenkop van het decennium. De kop is heel dubbelzinnig: Ike stierf éérst, maar hij sloeg Tina ook vaak)

* ‘Hoe kunnen we haar overtuigen om nog één keer te zingen? Een derde wereldoorlog opstarten, misschien?’ (Morecambe and Wise – dit jaar overleed de 103-jarige Vera Lynn, die tijdens de Tweede Wereldoorlog miljoenen soldaten troost bracht met songs als ‘We’ll Meet Again’ en ‘The White Cliffs of Dover’)

* ‘Ik sport, ik eet gezond, ik heb een heel actief seksleven, ik mediteer en ik rook niet – ik ben in topvorm!’ (reggaelegende Toots Hibbert in Humo, amper twee weken voor hij stierf aan corona)

* ‘Vrouwenrechten, mensenrechten, de rechten van immigranten, de rechten van onderdrukten en onderbetaalden… Het is allemaal één lijn, één pot nat, en als je dat beseft, kun je je verenigen tegen zieke opportunisten zoals Trump. Maar teleurstellende presidenten zijn voor ons, zwarten, niets nieuws: mijn grootouders klaagden over Nixon en mijn ouders over Reagan, en Clinton was in feite niet veel beter. Ik was blij met Trump, want hij heeft het zó bont gemaakt dat iedereen nu gezamenlijk roept: ‘Enough already!’ Trump was de tumor die bewijst dat het kanker is, een kanker die je moet behandelen.’ (Killer Mike van Run the Jewels)

* ‘Als Keith Richards tegen corona aanloopt, moet het virus in quarantaine.’ (Mick Jagger)

* ‘Hij vroeg me om hem iets te brengen in zijn hotelkamer en toen ik daar aankwam, was hij naakt en opgewonden en heel opdringerig.’ (Phoebe Bridgers over Ryan Adams, die ook 3.217 geile berichten stuurde naar een minderjarig meisje en masturbeerde tijdens het skypen)

* ‘Ik heb alles genomen: speed, MDMA, coke, marihuana, crack vóór het zo heette, ketamine… Ik heb nu, eindelijk, met één been in het graf, een gezonde relatie met mijn lichaam. Ik wil geen seconde toekomst meer rokend, snuivend of spuitend verspillen.’ (Iggy Pop)

* ‘I’m just Slash.’ (Slash van Guns N’ Roses, nadat een man hem had gemeld dat hij ‘production designer slash art director slash screenplay writer slash prop guy’ was)

* ‘Jonge muzikanten moeten het cruciale onderscheid leren tussen muziek en muziekindustrie.’ (Goede raad van Quincy Jones, nu 87. Hij overleefde corona, diverse kankers, en was hij ooit zo doodziek dat zijn familie een herdenkingsdienst plande. Toen hij het toch haalde, woonde hij zijn eigen herdenkingsdienst bij, want ‘afblazen zou onbeleefd zijn’)

* ‘Heb ik ooit iemand anders willen zijn?! Man, ik ben Kanye West, natuurlijk heb ik nooit iemand anders willen zijn!’ (Kanye West)

* ‘Als creativiteit en kunst een soort waanzin zijn, dan is Kanye West onbetwistbaar de grootste artiest van onze tijd.’ (Nick Cave)

* ‘Hij is van alle popmuzikanten de meest gulle: als hij voor een track wil weten wat dat ding is dat Elon Musk uitvond, dan laat hij dat googelen, en de gast die het googelde, krijgt ook auteursrechten uitgekeerd.’ (Mark Ronson over Kanye West)

* ‘David Bowie. Lemmy. Mick Jagger. Sid Vicious. Bob Weir. Bob Dylan...’ (namen van fossielen, gegeven door paleontologen slash rockfanaten. Zo werd de Masiakasaurus Knopfleri genoemd naar Mark Knopfler en de Barbaturex Morrisoni naar Jim Morrison. Hoe meer tijd verstrijkt, hoe meer die sterren ook echt fossielen worden: de Maldybulakia Angusi is 410 miljoen jaar oud, bijna zo oud als Angus Young)

Volgende week: Dolly Parton, Bono en André Hazes jr.!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234