Bazart Beeld JOLIEN NICKMANS
BazartBeeld JOLIEN NICKMANS

InterviewBazart

‘Als we ooit afglijden naar de middelmaat, mogen onze vrienden dat zeggen’

Een festivalzomer met Werchter en Lowlands, en in de herfst de Lotto Arena: Bazart leidt de terugkeer naar de normaliteit, of u dat nu wilt of niet. Mathieu Terryn, Simon Nuytten en Oliver Symons sleutelden de voorbije twee jaar aan hun derde en, naar eigen zeggen, meest volwassen plaat, ‘Onderweg’. Met daarop tien songs waarmee ze weides omver willen blazen. ‘Van Oasis kunnen we veel leren.’

Joshua Migneau

HUMO Welke impact had corona op een nieuwe Bazart-plaat?

SIMON NUYTTEN «Het was vreemd genoeg een geschenk om zoveel tijd en rust te krijgen. We hokten samen in de thuisstudio van Ollie, waar we met z’n drieën werkten aan songs en teksten.»

OLIVER SYMONS «We hadden vorig jaar eigenlijk al een plaat af, maar die hebben we uiteindelijk weggegooid, op twee nummers na. We konden nog beter, vonden we.»

MATHIEU TERRYN «‘Denk maar niet aan morgen’ was een kleine doorbraak voor ons. Het arrangement was kil, de zang was bombastisch. Ik was verkocht, maar de rest had wat overtuiging nodig.»

NUYTTEN «Ik twijfelde: ‘Zijn wíj dit wel?’ We stelden ons met die directe tekst bijzonder bloot. Maar Thieu had gelijk: we haalden platina met die single, blijkbaar konden mensen zich erin herkennen.»

HUMO Jullie zouden door Oasis en The Verve geïnspireerd zijn.

TERRYN «We genoten van ninetiesbands die erin slaagden om een weide in te palmen met grootse, maar pure songs. We willen niet wegsteken dat we muziek maken voor een groot publiek. Van bands als Oasis of Depeche Mode kunnen we zeker iets leren. ‘Onderweg’ is daardoor een echte songplaat geworden, met gitaren en piano.»

SYMONS «Nog een inspiratiebron: R.E.M. met ‘Automatic for the People’. Ik heb door die plaat een goedkope mandoline aangeschaft. Je hoort dat ding het duidelijkst klingelen op ‘Andere oorden’.»

HUMO Hoe hebben jullie Mario Goossens van Triggerfinger op de drums gerekruteerd?

TERRYN «We wilden onze oude nummers meer body geven door een nieuwe band samen te stellen. Tom Coghe, de bassist van Goose, kwam er al snel bij. We vroegen vervolgens aan nonkel Mario of hij jonge drummers kende die auditie wilden doen.»

HUMO Welke nummers moesten de kandidaten spelen?

SYMONS «‘Onder ons’. ‘Maanlicht’. En ‘Goud’.»

NUYTTEN «Dé klassieker.»

SYMONS (lacht) «Welja, als ‘Goud’ niet werkt, dan zal het nooit werken.»

TERRYN «We kregen sterke drummers over de vloer, maar voelden geen chemie. Dus vroeg ik Mario rechtuit: ‘Zou jij het eens willen proberen?’ Metéén raak.»

HUMO Hoe groot schatten jullie de kans dat jullie geplande optredens doorgaan?

SYMONS «Werchter Parklife lukt sowieso: het publiek zit in bubbels. Lowlands kan moeilijk worden.»

TERRYN «Ik heb gebeld met Jan Jambon over onze show in de Lotto Arena en hij zei: ‘Als alles volgens plan verloopt, heeft iedereen begin juli zijn eerste prik gehad en zal het leven weer opengaan. Dus een concert in november moet normaliter lukken.’»

HUMO Missen jullie optreden?

TERRYN «God, ja. De euforie van een goed concert valt met niets te vergelijken. Het voelt alsof ik op de aardbol ben gezet om te performen.»

NUYTTEN «Ik mis het ook. Ik weet ergens wel dat onze nieuwe singles goed gedraaid gaan worden, maar ik zal het pas vóélen als ik een publiek erop zie reageren. We hebben de songs voor het eerst live gebracht tijdens een streamingconcert dat samen met ‘Onderweg’ verschijnt: vijf toeschouwers en het was al hemels.»

HUMO Hebben jullie zelf al concerttickets op de kop getikt?

SYMONS «Nee, al hou ik Becks Europese tournee in 2022 in de gaten.»

TERRYN «Ik heb geprobeerd om kaartjes te kopen voor Kings of Convenience in Vorst Nationaal, maar er liep iets fout met mijn Paypal.»

SYMONS «Misschien lag dat aan het bedrag op je Paypal?»

TERRYN «Dat zou niet raar zijn, na anderhalf jaar zonder degelijke inkomsten (lacht).»

HUMO Jullie werden na het succes van ‘Goud’ een makkelijk doelwit. Is dat inmiddels veranderd?

SYMONS «Ik voel tegenwoordig minder vijandigheid, en ik moet zeggen: het is aangenaam.»

TERRYN «Na onze vorige plaat, ‘2’, was het zwaar: we werden langs alle kanten persoonlijk aangevallen. Ik hoop dat mensen ooit neutraal naar die plaat kunnen luisteren, zonder de hele hype rond ‘Goud’ erbij te betrekken. Humo was één van de weinigen die een lovende recensie schreef.»

HUMO Hoe kijken jullie op ‘2’ terug?

NUYTTEN «Het maakproces was stresserend. We hadden onszelf een strakke deadline opgelegd door een concert in het Sportpaleis aan te kondigen nog vóór de plaat af was. Ollie was ondertussen ook met zijn Warhola-debuut bezig. Zo chaotisch willen we niet meer werken. Verder geen slecht woord over ‘2’. Ik vind die plaat eigenlijk beter dan ons debuut, ze sprankelt meer.»

TERRYN «Wat mensen ook van ons zeggen, muziek staat bij ons altijd op één. We brengen alleen iets uit als we er echt in geloven. We hebben keihard gewerkt om tot ‘Onderweg’ te komen, en het is veruit onze beste plaat.»

HUMO Van welke artiest denk je: ik hoop dat ik niet als hem of haar word?

SYMONS «Er zijn, zonder namen te noemen, heel wat artiesten die een prachtige plaat maken en daarna de weg verliezen. Een band als Radiohead, die blijft experimenteren en presteren, is een uitzondering.»

TERRYN «Misschien omdat je, naarmate je ouder wordt, de voeling met het heden verliest, waardoor je steeds krampachtiger probeert mee te zijn?»

SYMONS «Geen idee. Maar als ik ooit afglijd in de middelmaat, hoop ik dat ik het zelf zal beseffen, of dat mijn vrienden het me zullen zeggen. Liever dat dan een slechte plaat maken.»

‘Onderweg’ verschijnt op 4 juni bij PIAS. Bazart speelt op Werchter Parklife op 8 juli en in de Lotto Arena op 19 november.

null Beeld RV
Beeld RV

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234