null Beeld

het concert dat in 3 minuten uitverkocht was

Arno over Tjens Matic: 'Alles is zo braaf, ik word daar impotent van'

Op zijn 68ste heeft Arno Hintjens een nieuwe groep: Tjens Matic. Een samentrekking van Tjens Couter en T.C. Matic, zijn eerste twee groepen. Op het repertoire: songs uit de overgangsperiode tussen de twee, eind jaren 70, begin jaren 80. Tjens Matic speelt voorlopig maar één concert, op 6 maart in Brussel. Een concert dat in drie minuten uitverkocht was.

Jürgen Beckers

Arno Hintjens «Drie minuten en een half. Vint, da’s maf. Wie had dat gedacht? Ik alvast niet. Bij de AB hadden ze voorgesteld om in de grote zaal te spelen, maar ik wilde het klein houden. ’t Is een try-out, hè. We gaan een week spelen en repeteren in de Club van de AB. We zullen zien wat het geeft, en of er een vervolg op komt. Ik speel dit jaar ook nog veertig concerten onder mijn eigen naam.»

HUMO Waarom doe je dit dan nu?

Hintjens «Iemand had mij die platen van Tjens Couter en de eerste van T.C. Matic nog eens laten horen, op vinyl. Ik had die al heel lang niet meer gehoord. ‘Waarom speel je die songs niet nog eens?’ zei hij. En het leek mij wel een goed idee. Eens geen ‘Oh la la la’ of ‘Putain putain’, maar de onbekendere dingen.»

HUMO Wat dacht je toen je die platen terughoorde?

Hintjens «’t Was bizar. Ik kreeg heimwee naar de rock-’n-roll van de jaren 60 en 70. De tijd dat het nog synoniem was voor revolte. Die rock-’n-roll is dood, hè. Er is tegenwoordig meer rock-’n-roll in de coiffeursalons dan in de rock-’n-roll. Wat nu voor gevaarlijk en rebels moet doorgaan, klinkt als het equivalent van je voeten wassen met kousen aan (lacht).»

HUMO Ik hoorde onlangs ‘Gimme What I Need’ van Tjens Couter nog eens. Wat een geweldige song is dat toch. Ga je het spelen?

Hintjens «Ja, dat zeker. Het heeft ooit nog op de jukebox gestaan in CBGB in New York, eind jaren 70. Charlie Poel van Humo heeft mij dat nog verteld. Hij was daar voor interviews, en ineens hoorde hij Tjens Couter uit de jukebox komen. Hij dacht dat hij droomde (lacht). Ik heb het later zelf ook gehoord, toen ik in CBGB naar Nico ging kijken. Ik was daar met het kindermeisje van Keith Richards. Dat was toen mijn lief in New York. Lang geleden.

»Met Tjens Couter tourden wij eind jaren 70 in Engeland, maar de mensen wisten dat hier niet. Facebook bestond nog niet, hè. We waren geloof ik ook de eerste Belgische groep in ‘AVRO’s Toppop’. ‘Rockpalast’ hebben we ook gedaan, met Santana en Bad Company

HUMO Waarom is Tjens Couter destijds T.C. Matic geworden?

Hintjens «Tjens Couter was erg Amerikaans, en mijn frank is gevallen toen we in Amerika gingen spelen. Daar besefte ik: ‘Ik ben geen Amerikaan, ik moet Europese rock maken.’ Toen is T.C. Matic begonnen. De eerste songs met T.C. Matic waren nog met Paul Couter, Jean-Marie Aerts is er nadien pas bijgekomen.»

HUMO Zie je Paul nog?

Hintjens «Jaja, da’s een goeie vriend. Hij woont in Gent.»

HUMO Heb je overwogen om hem te vragen voor Tjens Matic?

Hintjens «Misschien wel even, ja, maar ik wil er een ander kleurtje aan geven. En ik wil het basic houden. Drie muzikanten – bas, drum, gitaar – en mondharmonica en zang. En ik wil ook nog iets met de P.A. doen. Iets met bass bins, ken je dat? Dat gebruikten ze vroeger. Dan vóélde je de muziek echt. Er is volgens mij maar één iemand die die oude sound van vroeger nog zou kunnen reproduceren, en dat is Danny Markey van JDM uit Oostende. Hij doet ook altijd het geluid van Humo’s Rock Rally. De P.A.’s van tegenwoordig: da’s zo braaf jong, ik word daar impotent van. Wij namen vroeger onze eigen P.A. mee, met de camion door heel Europa. Dat was toen zo. Nu heeft elke zaal zijn eigen P.A., en klinkt iedereen hetzelfde. Soms vraag ik mij af waarom ze hun gitaren nog stemmen, alles staat toch op tape (lacht). Ik herinner me nog Suicide in de AB, in het voorprogramma van Elvis Costello. Suicide werd uitgefloten, het volk smeet met bierglazen – en dat waren toen nog geen plastieken bekertjes – gewoon omdat er bij Suicide van alles op tape stond. Nu staat alles op tape. Je hoort zangers en zangeressen die je niet ziet. En er kraait geen haan meer naar.»

HUMO Laatste vraagje: ga je ook ‘Honey Bee’ van Tjens Couter spelen?

Hintjens «Nee. Da’s te traag, te soft. En ik kan niet meer jodelen. (Geeft een demonstratie die zijn gelijk bewijst) Gaat niet meer. Mijn stem is veel lager dan vroeger. ‘Saturday Night Queen’ ga ik wel proberen. (Citeert de openingszin) ‘She wants to be Rockefeller’s daughter’. Proberen, hè. We zullen wel zien. Morgen beginnen we. Zes repetities, en dan moeten we klaar zijn. En als het meevalt, en als de mensen ons vragen, gaan we nog spelen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234