Ayco Duyster Beeld Fred Debrock
Ayco DuysterBeeld Fred Debrock

'De tijdloze'

Ayco Duyster: ‘Eerbetoon aan zij die achter de schermen van het livecircuit werken’

Verleden week riep Ayco Duyster via Facebook en Twitter op om ‘The Load-Out’ van Jackson Browne in ‘De Tijdloze 100' te stemmen. So we did, al kan een klein woordje uitleg in dezen geen kwaad.

Noud Jansen

AYCO DUYSTER «De mosterd voor dit initiatief ben ik over de grens gaan halen: enkele Nederlandse collega’s slash vrienden deden onlangs een oproep om ‘The Load-Out’ in de ‘Top 2000’ te krijgen. Een mooi idee, vond ik: ‘The Load-Out’ is een eerbetoon aan al de mensen die achter de schermen van het livecircuit werken: de stagehands, de technici, de tourmanagers, de mensen van de catering en van de security. Unsung heroes, behalve dan in dit prachtige nummer uit 1977. Ik dacht dus: laat ik hetzelfde doen in Vlaanderen, bij wijze van hart onder de riem.»

HUMO Ze zullen het kunnen gebruiken.

DUYSTER «Dat kun je wel zeggen, ja. Zonder uitzondering hebben ze een bijzonder moeilijk jaar achter de rug, en de vooruitzichten zijn op z’n zachtst gezegd niet zonnig: het livecircuit was de eerste sector die op slot ging als gevolg van corona, en hoogstwaarschijnlijk zal het de laatste sector zijn die weer opengaat. We moeten die mensen laten weten dat we aan hen denken, vind ik – ‘The Load-Out’ in ‘De Tijdloze’ krijgen, is wat dat betreft toch al iets.»

HUMO Goed nieuws is er ook: ‘Duyster’ wordt verlengd tot juni…

DUYSTER «Ja, fijn, hè?»

HUMO …én er komt een ‘Duyster’-dubbelelpee uit met een keur aan livesessies.

DUYSTER «Toen Eppo (Janssen, muzieksamensteller, red.) en ik in juni de vraag kregen om nog één seizoen van ‘Duyster’ te maken, vijf jaar nadat we ermee gestopt waren, leek het ons een goed idee om van het momentum gebruik te maken door nog eens een aantal livesessies uit ons archief te plukken en op vinyl te zetten. Nu, omdat we vijf jaar hadden stilgelegen en toch ook wat recente opnames wilden gebruiken, hebben we ook geput uit ‘Duyster’-achtige live-opnames die gedurende de laatste vijf jaar voor Studio Brussel én voor Radio 1 zijn gemaakt. En omdat we dit najaar geen buitenlandse artiesten hebben kunnen ontvangen, hebben we een drietal Belgische acts een livesessie laten spelen in onze studio: The Bony King of Nowhere, Illuminine en Bert Dockx. Op die manier hebben we dus een zeer fijne dubbelelpee samengesteld, ‘Duyster 2020’, die vanaf midden deze maand beschikbaar is. Nét op tijd voor Kerstmis, als je me dit schaamteloze promopraatje vergeeft.»

HUMO In de gauwte nog: wat is jouw plaat van het jaar?

DUYSTER «‘Neon Skyline’ van Andy Shauf. En de meest markante nieuwe stem van 2020 vond ik die van Arlo Parks. Ik hoop haar volgend jaar een keertje live te kunnen zien, al zal ik uiteraard al lang blij zijn als ik überhaupt nog eens naar een ‘normaal’ optreden zal kunnen gaan in 2021. Hoe geweldig zou dát niet zijn, zeg.»

‘De tijdloze’, 31 december, Studio Brussel

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234