null Beeld Shawn Brackbill
Beeld Shawn Brackbill

‘Once Twice Melody’Beach House

Beach House: ‘Ons eigen album producen was op sommige momenten zelfs levensbedreigend’

Het woord zijn we al net zo moe als het virus zelf, maar het is niet anders: zonder corona was de nieuwe plaat van het lichtjes fantastische droompopduo Beach House, ‘Once Twice Melody’, in geen geval geworden wat ze geworden is. Met name: een dubbelaar, met songs die dieper graven dan zangeres Victoria Legrand en gitarist Alex Scally ooit gegraven hebben, of het moet in hun achtertuin zijn geweest.

Noud Jansen

ALEX SCALLY «’t Is misschien wat raar om te zeggen, maar in zekere zin was corona voor ons een blessing in disguise. Dat van de ene dag op de andere alles op slot ging, gaf ons als het ware een legitimatie om ons helemaal in de muziek te verliezen.»

VICTORIA LEGRAND «En we hadden véél muziek: ik denk dat we wel vijftig aanzetten tot nieuwe songs hebben geschreven, waarvan we er zeker dertig hebben uitgewerkt. Twaalf songs hebben het niet tot de plaat geschopt: dat is ons nog nooit overkomen. Eigenlijk hadden we evengoed een dríédubbelaar kunnen uitbrengen.»

SCALLY «Op een bepaald moment hebben we nog even overwogen om het totaal tot tien nummers terug te brengen – kill your darlings – maar het resultaat voelde niet als een geheel aan. Sommige minder toegankelijke nummers zullen niet door iedereen gesmaakt worden, maar dat moet dan maar. Victoria en ik vonden het belangrijk om het hele verhaal te vertellen. En ons label (Sub Pop, red.) maakte daar geen punt van.»

null Beeld David Belisle
Beeld David Belisle

HUMO Jullie achtste plaat is de eerste die jullie volledig zelf hebben geproducet.

LEGRAND «We hebben altijd de gewoonte gehad om erg close met onze producers samen te werken: doorgaans zitten we nog net niet op hun schoot. Om voor de hand liggende redenen was dat dit keer niet mogelijk. We beschouwden dat als een teken: misschien moesten we het maar eens zelf proberen.»

SCALLY «Uiteindelijk is het ons ook gelukt, al hebben we wel leergeld betaald – om het zacht uit te drukken.»

LEGRAND «Drie lange jaren heeft het ons gekost om de klus te klaren, en al die tijd hebben we praktisch constant op elkaars lip gezeten. ’t Was als een lange, aardedonkere tunnel waar we op handen en voeten door moesten kruipen. Op sommige momenten was het bijna… levensbedreigend.»

HUMO Wat, létterlijk?

LEGRAND «Euh… nee (lacht). Maar we hebben wel meermaals op het randje van een zenuwinzinking gestaan.»

SCALLY «Heb je ooit beelden gezien van iemand die de Mount Everest beklimt? De laatste uren voor de top kun je amper nog ademen, en iedere stap kost je bovenmenselijk veel moeite. Zo voelde het bij momenten. Voor sommige nummers hebben we de zangpartijen wel vier keer volledig opnieuw opgenomen, om maar iets te noemen. En het heeft ons drie volle werkdagen gekost om het twinkelende geluidje in de vierde strofe van ‘Superstar’ te vinden. Hoorndol werden we er op den duur van.»

LEGRAND «Op de derde dag begon ik visioenen te krijgen.»

SCALLY «Er was ook geen uitlaatklep, hè? Op het einde van een werkdag konden we geen stoom afblazen in een café of bioscoop, om de simpele reden dat alle cafés en bioscopen gesloten waren.»

null Beeld David Belisle
Beeld David Belisle

HUMO Jullie hebben het jezelf ook niet makkelijk gemaakt: voor het eerst hebben jullie beroep gedaan op een heus strijkensemble.

SCALLY «Nee nee, dat zie je verkeerd. Dat strijkensemble hebben we nog ingepast toen de productie al grotendeels achter de rug was. Voor ons allebei was het een verademing om eindelijk nog eens mensen te zien. Het voelde…»

LEGRAND «… alsof we een diamanten halsketting aandeden.»

SCALLY «Ja, of een zijden badjas.»

LEGRAND «Het was een prachtig eindpunt van een bijna eindeloze weg.»

SCALLY «De oase waar we al die tijd naar op zoek waren geweest.»

LEGRAND «Al bij al ben ik ervan overtuigd dat de afgelopen jaren, nog los van de plaat die ze hebben opgeleverd, niet voor niks zijn geweest: ze hebben ons sterker gemaakt. Of klinkt dat te melodramatisch?»

HUMO Valt wel mee, hoor.

LEGRAND (lacht) « Oké dan.»

SCALLY «Niks mis met wat melodrama op tijd en stond. Dat is wat Beach House in beweging houdt.»

De digitale versie van ‘Once Twice Melody’ is uit, de fysieke volgt op 8/4. Op 30/5 speelt Beach House in de AB.

null Beeld Pias
Beeld Pias

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234