null Beeld Humo
Beeld Humo

LuistertipStudio Brussel

Beetje miserie, Charlotte Adigéry? ‘Niet simpel, die schuifknoppen!’

Mocht u haar debuut gemist hebben, dan hebt u nog elf herkansingen: Charlotte Adigéry heeft van Studio Brussel de kans gekregen om elke zondagavond tussen zeven en negen haar – excusez le mot – ding te doen. Een welkom uitstapje voor de Gentse, nu de release van haar nieuwe plaat is uitgesteld tot wanneer er weer van enig concertleven sprake is.

Noud Jansen

CHARLOTTE ADIGÉRY «Ik had nooit gedacht dat ik selector bij Studio Brussel zou worden, zelfs niet toen ik een tijdje geleden een test mocht komen doen. Blijkbaar zijn de Vlaamse radiozenders de laatste tijd hun horizon toch wat aan het verbreden; en willen ze op een speelsere manier radio maken, een beetje zoals de BBC.»

HUMO Waar ene Iggy Pop een programma heeft, én jouw muziek al heeft opgelegd.

ADIGÉRY «Ja, dat bedoel ik. Dat zoiets kan, is fantastisch.»

HUMO Hoe is die test verlopen?

ADIGÉRY «Blijkbaar goed, want ik mocht beginnen. In mijn hoofd had ik wel één voorwaarde: ik wilde mijn zin kunnen doen. Daar gingen ze – tot mijn verrassing – mee akkoord. Ik hoef me dus niet bezig te houden met rotatielijsten, of met hoe vaak deze of gene artiest de Lotto Arena dan wel het Sportpaleis uitverkoopt. Het maakt me ook niks uit of het oude of nieuwe muziek is: zolang het maar muziek is die intuïtief goed aanvoelt, en waarmee ik een bepaalde sfeer kan creëren.»

HUMO Noem eens een paar namen?

ADIGÉRY «Geen enkel genre is taboe. Ik kan evengoed een field recording van Alan Lomax of een oude plaat uit Haïti draaien als een splinternieuw nummer van Lucrecia Dalt of Bonnie Banane.

»Ik merk nu wel dat radio maken een bewonderenswaardige stiel is. Niet evident, hoor, dat mixen met die schuifknoppen! Ik heb nochtans ervaring: twee jaar heb ik voor ‘Wonderland’ op Radio 1 de playlist samengesteld. Maar presenteren is nieuw voor mij. Wanneer ga je op welke manier wat zeggen? Ik ben een nogal chaotische spreker: ’t is altijd al een grote uitdaging geweest om met een paar korte zinnen te zeggen wat ik wil zeggen. Ik ben ook bang om me te verspreken, of niet meer op voor de hand liggende namen te kunnen komen, of op tilt te slaan.»

HUMO In onze rubriek ‘U draait, wij vragen’ werd je een paar jaar geleden naar je favoriete plaat aller tijden gevraagd. Daar had je toen geen pasklaar antwoord op.

ADIGÉRY «Nu nog steeds niet.»

HUMO Kun je dan bij wijze van uitsmijter wel je vijf favoriete platen aller tijden opnoemen?

ADIGÉRY «Nee (lacht). Wel die van vandaag, maar morgen kunnen dat weer vijf andere platen zijn.»

HUMO Laat maar komen.

ADIGÉRY «‘My Old Piano’ van Diana Ross, ‘Señorita’ van Justin Timberlake en Pharrell Williams, ‘Merry Christmas Mr Lawrence’ van Ryuichi Sakamoto, ‘Across the Universe’ van The Beatles, en een nummer van Talking Heads waarvan de titel me nu even niet te binnen schiet. Allee, hoe heet het weer, het ligt op het puntje van m’n tong.»

HUMO Dus dat is het, waar je bang voor bent?

ADIGÉRY «Yep (lacht).»

CHARLOTTE ADIGÉRY , Studio Brussel, zondag , 17 januari, 19.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234