Average Rob, Eefje de Visser en Jelle Denturck Beeld Charlie De Keersmaecker / Guy Kokken
Average Rob, Eefje de Visser en Jelle DenturckBeeld Charlie De Keersmaecker / Guy Kokken

Festivalitis

Bekende festivalgangers over hun wei-gevoel: ‘Als de hel bestaat, speelt Flogging Molly er zeven dagen per week’

In de zomer van ’22 kijken hónderden vaderlandse weiden, terreinen en polyvalente ruimtes ernaar uit u en uw fomo te mogen verwelkomen. Maar hoe maakt u daarin weloverwogen keuzes? Wat wel en wat vooral níét? Het wei-gevoel, onze rubriek voor en van de muziekjunk, gidst u een zomer lang met naam en toenaam door het aanbod.

Tom RaesJoshua Migneau en Jasper Van Loy

Eefje de Visser: ‘Doorbrekende tandjes’

Pinkpop en Sziget heeft ze achter de rug, Lowlands en Pukkelpop liggen voor de boeg: Eefje de Visser hengelde voor haar zomertournee duidelijk naar de allergrootste karpers op de kalender. En toen kreeg ze onverwacht telefoon van Down the Rabbit Hole: of ze twee dagen later de zieke Kae Tempest kon vervangen?

EEFJE DE VISSER «Het is een wonder dat dat gelukt is. Achteraf heb ik een paar bands een bedankje gestuurd, omdat ik hun muzikanten en technisch personeel had opgetrommeld om in te springen.»

HUMO Hoe begint zo’n al dan niet gehaaste festivaldag ten huize De Visser?

DE VISSER «Mijn man is ook mijn geluidsman en laadt ’s ochtends het busje in. Daar zit ongelofelijk veel materiaal in: mengtafel, microfoons en dergelijke. Ik pak vooral spullen voor mezelf en voor ons zoontje in, van flesjes en flessenwarmers tot een pijnstiller voor als zijn tandjes die dag zouden doorbreken.»

HUMO Gaat hij altijd mee? Dan heeft die schavuit al meer backstages gezien dan de gemiddelde Humo-journalist!

DE VISSER «Hij is er toch vaak bij, maar tot nu toe heeft hij altijd bij onze nanny in het hotel geslapen. Nu is hij acht maanden en ik hoop dat ik hem binnenkort eens kan meenemen op de weide.»

HUMO Wat wil je hem graag laten zien?

DE VISSER «Mijn stadsgenoten Charlotte Adigéry & Bolis Pupul hoop ik voor het eerst aan het werk te zien sinds ze hun plaat uit hebben. Ik ken Charlotte al van toen ik haar in 2016 vroeg voor een Radio 1-sessie. We zijn bijna tegelijk voor het eerst moeder geworden en wisselden daar weleens advies over uit. Voor Lowlands heb ik Michael Kiwanuka opgeschreven. Visueel doet hij op het podium niets bijzonders, maar het is leuk dat het om een goeie stem en een sterke band draait. Metronomy is dan weer een goeie groep die er strak uitziet op het podium.»

HUMO Metronomy speelt begin september ook op Into the Great Wide Open, hun concert op Dour is helaas onherroepelijk voorbij. Maar nu we toch niet kijken naar tourschema’s: welke vijf acts boek je als Chokri Mahassine je een podium geeft op Pukkelpop en tijd noch geld een rol spelen?

DE VISSER «Sowieso Robyn, ik denk dat haar concert op Down the Rabbit Hole het beste was dat ik ooit heb gezien. Alles wat ze maakt, is meezingbaar en meedansbaar, maar het wordt nooit oppervlakkig. Ik zou ook Aldous Harding willen: ze speelt live altijd heel relaxed, niet zoals andere artiesten die denken dat ze veel moeten geven op festivals. Julia Jacklin mag erbij, ik luister vaak naar haar. (Scrolt door een playlist op haar smartphone) Bon Iver, hoe kan ik hem vergeten? Sylvie Kreusch blijf ik bewonderen, ook al zijn we goed bevriend. En Bedouine, waar is zij gebleven? En Joanna Newsom, en...»

HUMO Ik hoor het al: op de Visser Stage is het feest tot morgenvroeg. (jvl)

Geese: ‘Twee jaar broeden’

Geese is het New Yorkse antwoord op de boom van Londense kabaalgroepjes zoals IDLES, Squid, Black Midi en Black Country, New Road. De prille twintigers maakten vorig jaar indruk met hun debuut ‘Projector’, op Pukkelpop volgt de vuurdoop.

Cameron Winter (frontman) «Eindelijk! We hadden onze plaat net af toen corona uitbrak. We zitten dus al twéé jaar te broeden op deze songs. Hoog tijd dat we ze met de rest van de wereld kunnen delen.»

HUMO Hoe ervaar jij graag een festival?

Winter «Ik zou het niet kunnen zeggen. Ik was nog nooit naar een festival geweest tot we er op eentje stonden met Geese. Ik heb mijn ogen toen uitgekeken: zoveel geweldige bands, in zo’n korte tijd! Ik wist niet wat ik met mezelf moest aanvangen.»

HUMO Echt?

Winter «Ik had als student geen geld voor concerttickets. Voor ik met dit hele rockbandavontuur begon, leefde ik als een kluizenaar. Ik sleet mijn dagen in mijn slaapkamer en luisterde via mijn koptelefoon naar muziek. Zo kon ik me zoveel mogelijk van de buitenwereld afzonderen. Ik had niet eens een platenspeler, ik luisterde naar Radiohead en Pink Floyd op YouTube. Ik weet het: verschrikkelijk. Maar ik ben mijn schade aan het inhalen. Ik ben ook bijna 21, ik kan binnenkort mijn eerste pintjes drinken.»

HUMO Wie wil je van je lijstje schrappen op Pukkelpop?

Winter «Sons of Kemet, de balorige jazzband rond saxofonist Shabaka Hutchings. Tame Impala, waarvan ik het traject verbluffend vind: begonnen als indierockbandje en uitgegroeid tot een headliner. Wie nog… Four Tet. Little Simz. Caribou.»

HUMO Je staat op Pukkelpop met Shame, Yard Act en Wet Leg. Zie jij die Britse postpunkbandjes als concurrenten?

Winter «Nee, joh. Als er een competitie tussen New York en Londen zou zijn, dan zouden wij duidelijk aan het verliezen zijn (lacht). Brooklyn heeft nochtans tal van interessante groepjes, hoor: Guerilla Toss, Parquet Courts, punkgroep Gustaf en metalband Liturgy. Wat ontbreekt, is een gemeenschapsgevoel. Wij hebben een eigen stamcafé nodig.

»Wij duimen trouwens voor Wet Leg. We hebben met hen samengezeten bij Jehnny Beth, de frontvrouw van Savages, voor een interview in Frankrijk. Ik vond hun songs al loeigoed, en het bleken schatten van mensen te zijn.»

HUMO Ook op de Pukkelpop-affiche: Goose.

Winter «Dat meen je niet (lacht). Ondervinden zij ook moeilijkheden tijdens concerten? Onze fans gooien geregeld droog brood op het podium. Blijkbaar is het af en toe nodig om te melden dat wij ook maar mensen zijn.» (jmi)

Borokov Borokov: ‘Geslachtsloze robotaap’

De dollemannen van het Antwerpse Borokov Borokov deelden eerder dit jaar een handige tip in Humo: ‘Onze nieuwe plaat ‘De verkeerde fout’ is perfect om bij te masturberen.’ Op Melkrock (14/8) en Contrair Open Air (26/8) kunt u het bijzondere effect van hun synthpopsongs aan den lijve ondervinden.

HUMO Melkrock is een alternatief familiefestival in Tielt. De moeite?

Boris Van den Eynden (gitarist) «Jazeker. Leuk weetje: naar het schijnt heet het festival Melkrock omdat 99 procent van de muzikanten op de affiche witte mannen zijn. Van Flip Kowlier over Willy Organ en Cloudy-Oh tot Brennt und Klakmatrak. Daarom wil ik Peuk zeker niet missen: ik moet en zal de enige vrouw op het Melkrock-podium aan het werk zien!

»Voor jij er ons nu op wijst dat Borokov Borokov uit drie witte mannen bestaat: de bestuursraad van onze vzw bestaat uit twee vrouwen en een geslachtsloze robotaap.»

HUMO Heb je zelf tickets voor een festival liggen?

Van den Eynden «Bah, ik haat festivals.»

HUMO Waarom?

Van den Eynden «Omdat er mensen zijn. Ik ben wel bereid om voor enkele artiesten een uitzondering te maken. Voor Vermin Twins, bijvoorbeeld, op 14 augustus op De Koer in Gent. Lotte Vanhamel en Micha Volders zijn na twaalf lange jaren terug met nieuwe muziek. Experimenteel, tribaal en met geweldige outfits. ’t Lijkt op Balkantrompetmuziek, maar dan, euh, goed.

»De Gentse rockers van Shht zijn straf live. En ik hou de concertagenda van De Stoeltjes nauwgezet in de gaten: Jeroen Stevens, drummer bij Mauro en Laïs, heeft een coverplaat van The Stooges gemaakt, waarbij hij onder meer ‘I Wanna Be Your Dog’ en ‘No Fun’ op stoelen drumt. Ik wil live zien of dat nu geweldig of net verschrikkelijk is.»

HUMO Wie verdient een groter podium deze festivalzomer?

Van den Eynden «Thor Kissing. De knul is 23, woont in Den Haag en heeft een vorm van autisme. Hij kwam me na ons optreden in Amsterdam vertellen dat hij in één jaar álle afleveringen van ‘F.C. De Kampioenen’ had bekeken. Na ons gesprek ontdekte ik pas dat hij zo’n 140 platen op Bandcamp heeft staan. En allemaal goed! Zeker ‘Marijn’, over zijn vriend die uit het leven is gestapt. Hoog tijd dat programmatoren hem naar België halen.»

HUMO Welk festivaloptreden zal je altijd bijblijven?

Van den Eynden «Ik heb eens in een kleine zaal in Baltimore een concert van Hatebeak gezien, een metalband met een papegaai als zanger. Waldo zat braaf in zijn kooi. Speciaal om te aanschouwen.

»Wijzelf hebben eens een onvergetelijke fout gemaakt door onze microfoon aan het publiek te geven. Een dame is toen beginnen te keelzingen en wist daarmee onze instrumenten te overstemmen. Wij dachten dat ze haar ding na één nummer wel had gedaan, maar enkele minuten later stond ze wéér aan het podium, ditmaal met een didgeridoo. Zij heeft voor de rest van het optreden op dat ding zitten blazen, bóven onze muziek uit.

»Zou ik willen vergeten: een concert in Limburg terwijl we onder de invloed van paddo’s waren. Wat blijkt? Het is afschuwelijk om je eigen muziek te horen als je high bent.

»O, en die keer…»

HUMO (onderbreekt) Het is goed, ik heb genoeg.

Van den Eynden «Maar allee, ik heb nog zoveel te vertellen! Wil je niet horen over onze set op het necrofielenfestival, dat plaatsvond op het kerkhof van Merchtem? Hallo?» (jmi)

Jelle Denturck: ‘Willen maar niet kunnen’

De mannen van DIRK., de Weezer van Vlaanderen, wilden zich deze zomer uitsluitend bezighouden met het schrijven van een opvolger voor ‘Cracks in Common Sense’ uit 2020. Maar wie staat daar op de affiches van Boomtown, Absolutely Free Festival, Lokerse Feesten en Road Rock? Betrapt!

JELLE DENTURCK «Ik weet het, we wilden het rustiger aan doen. Maar de festivals zijn na twee saaie coronajaren te verleidelijk om links te laten liggen. Voor Boomtown moest ik niet eens moeite doen: dat is op vijf minuten wandelen.»

HUMO Wie wil je deze zomer aan het werk zien?

DENTURCK «Gilla Band, vroeger Girl Band. Vier Ieren met beenharde, boze doch grappige gitaarliedjes, zoals ‘De Bom Bom’. Schijnen live ook een bom te zijn, ze staan op Absolutely Free Festival.

»Divided wil ik ook absoluut zien. Ik begrijp niet zo goed waarom hun kersverse ep ‘Riser’ niet meer aandacht heeft gekregen, want de Kortrijkzanen klinken potig en volwassen. Ik zie dat een Amenra-verhaal worden. Ze spelen onder meer op Melkrock en Schippersweekend.»

HUMO Welke namen op de Lokerse Feesten weten je te prikkelen?

DENTURCK «Kraftwerk, holy shit! Ik zag hen op Rock Werchter in 2005: de perfecte symbiose tussen mens en machine, één van de indrukwekkendste optredens uit mijn leven. Op de wenslijst: Shaka Shams, een Antwerpse hiphopper die heel hard z’n eigen ding doet; Willy Organ, een maatje van ons die gegarandeerd een memorabel optreden zal geven; Sylvie Kreusch, die haar topplaat ‘Montbray’ komt voorstellen; en The Afghan Whigs, die zou ik ook echt eens willen zien. Al ben ik op mijn hoede voor oude rockbands: ik vrees een beetje voor een willen-maar-niet-kunnen-optreden.»

HUMO Heb je zelf festivaltickets gekocht?

DENTURCK «Goh, ik spendeer als performer al genoeg tijd op festivals. Ik betwijfel of er veel voetballers zijn die naast hun eigen matchen ook nog naar concurrenten gaan kijken. Misschien doe ik Pukkelpop, want daar ontdek ik altijd toffe nieuwe groepjes, maar dat beslis ik last minute.»

HUMO Wanneer is een optreden geweldig?

DENTURCK «Het gaat om connectie. Het publiek in de ogen kijken en zeggen: wat jij voelt, voel ik ook, en we gaan dat nu sámen voelen. Ik denk meteen aan Nick Cave op Best Kept Secret. Of onze eigen set op Rock Herk, enkele jaren geleden. We speelden toen op de Street, een zijpodium dat helemaal geen podium was: we stonden gewoon op straat met het publiek om ons heen. Dat concert was zó crazy dat de fans al na drie nummers wild tussen onze versterkers en gitaarpedalen stonden te dansen. Ik voelde me als in de videoclip van ‘Smells Like Teen Spirit’.»

HUMO Tot slot: welke artiest mag thuisblijven?

DENTURCK «Het is niet mooi om slecht te spreken over andere bands, maar iemand moet de Humo-lezer waarschuwen: blijf weg van Flogging Molly. Als de hel bestaat, dan speelt Flogging Molly er zeven dagen per week.» (jmi)

Average Rob: ‘Alles is moshbaar’

U kent hem als YouTubefenomeen of kersvers brouwer, maar ook de muzikale carrière van Average Rob loopt op wieltjes. Samen met Omdat Het Kan Soundsystem staat hij binnenkort op het Pukkelpoppodium. Meer nog, ze stonden al in 2020 op de line-up, maar om redenen u allen bekend werd dat steeds uitgesteld. ‘Ineens moesten we nog twee jaar langer relevant blijven (lacht).’

HUMO Wordt Pukkelpop jullie hoogtepunt?

AVERAGE ROB «Het is sowieso iets wat we van onze bucketlist kunnen schrappen, maar van een hoogtepunt wil ik niet spreken. Dat zou alles erna zo zielig maken. Ik denk dat we nóg hoger kunnen, ik weet alleen nog niet hoe.»

HUMO Blijf je even hangen in Kiewit?

AVERAGE ROB «Absoluut! Pukkelpop is altijd een voltreffer: je vindt er letterlijk alle genres.

»We spelen op donderdagavond en dan ziet alles er eigenlijk mooi uit: ik heb al veel goeds gehoord over Dikke, Coely maakt haar comeback en STIKSTOF gaat altijd hard. Oh, en De Heideroosjes, pure nostalgie!

»Op vrijdag kijk ik uit naar Goldband: zij hebben een coole eighties-vibe, dat vind ik heel nice. En hun liveshows zijn echt gek, kijk maar naar die gebroken voet op Werchter. Nog must-sees voor het weekend: Jack Harlow is de nieuwe Drake; de legendarische The Opposites, we draaien hen áltijd in onze set; en Marc Rebillet, die bekend is geworden met dj-sets in zijn badjas. Zijn energie is zo aanstekelijk, check hem zeker eens op YouTube! Helaas kan ik er niet bij zijn, want we staan die dag zelf op Kamping Kitsch Club.»

HUMO Ook een aanrader?

AVERAGE ROB «Het is... speciaal. Alsof er elk moment een orgie kan losbarsten, maar dat gebeurt dan net niet. Of ja, waarschijnlijk wel, maar toch nooit waar ik bij ben (lacht).

»Iedereen is verkleed als johnny of marina, en het gaat vooral over piemels en vagina’s. Mensen kunnen daar iemand volledig anders zijn. Ik heb al vaak gehoord dat er veel advocaten en chirurgen rondlopen die gewoon eens willen ontladen. Maar voor de muziek moet je niet gaan, het is een ervaringsfestival.»

HUMO Er is ook dat andere ervaringsfestival: Tomorrowland.

AVERAGE ROB «Daar móét je ooit geweest zijn. Eén van de innovatiefste festivals ter wereld, en voor de meeste Vlamingen amper een halfuurtje rijden.

»Ga dan ook zeker naar Lost Frequencies. In tegenstelling tot de meeste top-dj’s doet hij nog alles zelf. En hij schrijft geschiedenis dit jaar, als eerste live-act ooit op het hoofdpodium. Ook de kleinere Eptic is een aanrader: één van de meest underrated Belgische artiesten aller tijden, een creatief genie!»

HUMO We mogen weer! Hoe hyped ben je?

AVERAGE ROB «Eindelijk! Ik heb er zóveel goesting in. StuBru noemde het ‘knaldrang’: een stom woord, maar het dekt de lading perfect. We zien dat heel goed vanop het podium: de mensen dansen harder dan vroeger. Elke plaat is ineens moshbaar: draai ‘Let It Go’ uit ‘Frozen’ en iedereen gaat uit zijn dak. Dit wordt een festivalzomer voor de geschiedenisboeken!» (mam)

Ilse Liebens: ‘Gigantische high’

Ilse Liebens vragen om een páár festivaltips is vragen om gedonder van iemand die, zo hebben we uit goede bron, zelfs geen festivalwei opstapt zonder eerst een strak schema op te stellen.

ILSE LIEBENS «Ik heb er wellicht iets te veel opgeschreven, maar goed. Op de Lokerse Feesten: de dag met Kraftwerk, 2 ManyDJs en Charlotte Adigéry & Bolis Pupul. Ik heb ze allemaal al eens eerder gezien, maar net daarom weet ik dat het de moeite zal worden. De plaat van Charlotte en Bolis is ook fenomenaal, en ze zitten momenteel op een gigantische high: kan ik niet genoeg aanraden!

»Ik heb ook Froukje aangeduid, een Nederlandse die we vaak draaien op Radio 1. Ik vond haar singles eerst wel oké, maar ook niet meer dan dat. Maar toen zag ik beelden van haar concert op Pinkpop, en daar heeft ze de boel werkelijk platgespeeld. Toch maar aangekruist, dus. Froukje staat ook op Suikerrock, mocht je niet tot in Lokeren raken.»

HUMO Handig. Heb je...

LIEBENS (gaat verder) «En dan heb ik nog een heel lange lijst Pukkelpop-namen, het festival waar ik al sinds mijn jeugd het meeste voeling mee heb. Little Simz, die dé plaat van vorig jaar heeft gemaakt, Kokoroko, Emma-Jean Thackray, Gabriels – een beetje de hype van het moment, maar ze zijn dan ook fenomenaal – en King Hannah, omdat ik die heb gemist in de Trix. En ook nog Ibeyi, omdat ik hun nummer ‘Made of Gold’ voorlopig hét nummer van het jaar vind.»

HUMO Mocht je...

LIEBENS (op kruissnelheid) «Dan, in de categorie ‘Te ontdekken’: For Those I Love, een gast uit Dublin die ik af en toe heb gedraaid in ‘Wonderland’. Hij is alles wat ik fijn vind in één artiest: spoken word, hiphop en een interessant accent. Een beetje triest maar bloedmooi, ergens tussen Kae Tempest en The Streets in. Heel benieuwd of hij dat live ook vertaald krijgt.»

HUMO (Na lang wachten) Iemand die je onlangs pas voor het eerst hebt gezien, maar iedereen kunt aanraden?

LIEBENS «Ik heb eindelijk mijn twee jaar oude concerttickets voor Eefje de Visser kunnen gebruiken. Prachtige lichtshow, en in het algemeen een erg classy optreden. Ze staat op Pukkelpop: haar enige Belgische concert deze zomer, waar iedereen dus bij moet zijn.»

HUMO Noem eens een klein festivalletje waar je nieuwsgierig naar bent?

LIEBENS «Ik las onlangs iets over het Doel Festival: nieuw, en mij dus compleet onbekend. Ik zag in de line-up tal van namen die ik niet ken, dus dat prikkelt me vanzelf. Alleen denk ik niet dat ik erbij zal zijn: ik word mama rond die periode.»

HUMO Mijn gelukwensen.

LIEBENS «Bedankt. Wie toch gaat: weet me achteraf te zeggen hoe het was.»

HUMO Welke festivalweide-herinnering zul je altijd blijven koesteren?

LIEBENS «Weer te veel om op te noemen, maar ik moet Jeff Buckley vermelden, op Rock Werchter ’95. Zo’n optreden waarvan je pas achteraf beseft hoe speciaal het was dat je erbij was. Hij speelde helemaal als eerste: ik had het bijna hopeloos gemist, zoals iedereen, ware het niet dat mijn toenmalige lief me uit m’n tent sleurde en erop stond dat we gingen kijken. We maakten er een deal van: ik ging mee kijken naar Jeff Buckley, en in ruil gingen we daarna naar The Cranberries, die ik wilde zien. Misschien zijn excuses daarvoor intussen wel gepast (lacht).» (tr)

The Vaccines: ‘Bowlen in Brussel’

Justin Young en z’n Londense gitaarband komen op Rock Herk en Lokerse Feesten voorgoed bewijzen dat – sorry, maar op deze grap zitten wij nu al meer dan twee jaar – Marc Van Ranst gelijk had: The Vaccines rocken! Argumenten: oude hitjes ‘Post Break-Up Sex’, ‘Wetsuit’ en ‘If You Wanna’ en nieuwe plaat ‘Back in Love City’.

HUMO Wie wint de festivalzomer van 2022?

JUSTIN YOUNG «Wet Leg. Ik wilde de rockende plattelandsgrieten vorige maand meepikken op Glastonbury, maar er stond zo massaal veel volk dat ik het podium niet eens kon zien. Ik heb in geen jaren een indiegroepje zoveel beroering zien veroorzaken.»

HUMO Benieuwd wat ze op Pukkelpop teweeg zullen brengen. Heb je nog andere sterke acts gezien op Glastonbury?

YOUNG «Ik had op voorhand een vijftigtal namen genoteerd, en ik heb er uiteindelijk drie van gezien (grinnikt). Paul McCartney, die Dave Grohl en Bruce Springsteen had meegebracht. Phoebe Bridgers, mijn muzikale toeverlaat tijdens de lockdowns. En Gabriels (ook op Pukkelpop, red.), een sterke hedendaagse gospelband uit Los Angeles.»

HUMO Wie wil je op Rock Herk aan het werk zien?

YOUNG «Mogwai, de machtige postrockband uit Schotland. Beak>, het experimentele nevenproject van Geoff Barrow van Portishead. En ik wil ook eens zien of er iets interessants tussen al die Belgische bandjes op de affiche zit.»

HUMO En op Lokerse Feesten?

YOUNG «Het concert van de punkbands Bad Religion en Anti-Flag ben ik verschuldigd aan de tiener in mezelf. Kings of Leon: nog zo’n band waarmee ik ben opgegroeid. Afghan Whigs. Kraftwerk. O, en Black Eyed Peas

HUMO Black Eyed Peas?

YOUNG «Zeker weten! Goede headliners zijn niet noodzakelijk artiesten die ik in mijn eentje thuis zou beluisteren. Black Eyed Peas bouwen live een feestje.»

HUMO Wie zijn anno 2022 de beste headliners?

YOUNG «Kendrick Lamar. Billie Eilish. The Rolling Stones. Coldplay, die al te veel hits hebben om in één setlist te passen. En Arctic Monkeys, die binnenkort nieuwe muziek uitbrengen. Alex Turner en de zijnen hebben The Vaccines onder hun vleugels genomen toen we nog piep waren.»

HUMO Onlangs heb je in het voorprogramma van Måneskin gespeeld. ‘Een circusact,’ beweren kwatongen.

YOUNG «Niet mee eens. Nog vóór het Eurovisiesongfestival hebben we een paar keer een affiche met hen gedeeld. Ze doen denken aan Red Hot Chili Peppers. Ja, Måneskin is erg theatraal, maar de rockgeschiedenis zit vol met theatrale acts. I approve

HUMO Sinds jullie debuut ‘What Did You Expect from The Vaccines?’ in 2011 hebben jullie vrijwel elk jaar in België gespeeld. Wat zijn onze grootste troeven?

YOUNG «Eén: Rock Werchter, mijn favoriete festival ter wereld. Twee: jullie zijn meesters in gezelligheid. En drie: ik hou van jullie bowlingbanen. ‘Come of Age’, onze tweede plaat, hebben we opgenomen in Brussel, met een bowlingbaan op wandelafstand. Elke avond kon je ons daar vinden.»

HUMO Strike! (jmi)

The Vaccines Beeld rv
The VaccinesBeeld rv
Werchter, 01-07-2022
Concert The Haunted Youth
op Rock Werchter festival
Photo: Alex Vanhee Beeld Alex Vanhee
Werchter, 01-07-2022Concert The Haunted Youthop Rock Werchter festivalPhoto: Alex VanheeBeeld Alex Vanhee

The Haunted Youth: ‘Stop met zeiken!’

Op Rock Werchter werd hij last minute en tot tevredenheid van velen aan de line-up toegevoegd. Joachim Liebens heeft zijn debuut als The Haunted Youth bijna af, maar nu eerst: Dour en Pukkelpop, waar hij belooft ‘alles kapot te spelen’.

JOACHIM LIEBENS «Mijn drummer heeft op Best Kept Secret voor het eerst in zijn carrière een cimbaal van zijn statief gemept. Wat was ik trots!»

HUMO Wie staat op jouw must-seelijst voor Dour?

LIEBENS «Zoals mensen een stamcafé hebben is Dour mijn stamfestival. Ik hoef het weekend niet vol te plannen, omdat ik al evenzeer van de goede sfeer met mijn vrienden kan genieten. Lees: ik sta gegarandeerd tot de ochtend te feesten (grijnst).

»Als ik mijn hoofd erbij kan houden, ga ik naar STIKSTOF. De Duitse technoman Ben Klock. Blawan, legende van de post-dubstep. De boze Britten van Sleaford Mods. Het elektropopbandje Parcels. Danceartiesten Floating Points, Ross from Friends en Palms Trax zijn de shit. En French 79: als ik dancetracks zou maken, zouden ze wellicht op zijn retromuziek lijken.»

HUMO Wie wil je niet missen op Pukkelpop?

LIEBENS «Tame Impala en Slipknot zijn uitstekende headliners. Four Tet en Caribou zijn live altijd goed, Underworld ook. BadBad-NotGood is een aanrader, ondanks de bandnaam. Alex G is een boeiende singer-songwriter uit Amerika. Ik ben benieuwd of Gus Dapperton me nog altijd zo zal weten te boeien als toen-ie vijf jaar geleden met zijn eerste slaapkamerpopliedjes naar buiten kwam. Cisco FM is een goede vriend die vooral funky afrobeat draait. En King Gizzard & The Lizard Wizard, die op Best Kept Secret tegelijk met ons speelden. Dan heb je nog Bright Eyes, Goose, Jungle en de Russische techno-dj Nina Kraviz: weelde! En wie eens goed wil lachen: Heideroosjes

HUMO Heb je dit jaar al een uitmuntend festivalconcert gezien?

LIEBENS «Slowdive op Tomavistas in Madrid. Ik stond er in hun bloedmooie muziek te baden, voelde mijn perceptie van tijd veranderen en zei tegen mijn vrienden: ‘Wauw.’ Het hielp wel dat ik voor het concert een saffie met zanger Neil Halstead had staan roken.»

HUMO Wat is je muzikale ontdekking van het jaar?

LIEBENS «Oasis. Ik kende ze natuurlijk, maar had nog nooit diep gegraven – tot nu. Ik bestudeerde hun teksten, keek naar hun documentaires en beluisterde hun befaamde liveshows in Knebworth in 1996, waar ze tweemaal voor 125.000 uitzinnige fans hebben gespeeld. De Gallagher-broertjes moeten stoppen met zeiken en weer samenkomen. Tot die dag sta ik aan de kant van Liam. Ik kan Noel niet uitstaan, omdat hij Liams waarde maar niet wil erkennen. Ik heb tickets voor Hear Hear! in Kiewit op 14 augustus, speciaal voor Liam.»

HUMO Heb je de festivalzomer gemist, de voorbije jaren?

LIEBENS «Meer dan ik onder woorden kan brengen. Op Best Kept Secret had ik zelfs een momentje van puur geluk. Het funky omaatje Mavis Staples gaf ’m van jetje op het hoofdpodium. De zon scheen, ik keek om me heen, zag honderden mensen genieten en dacht: ‘Good for you. Jullie verdienen dit.’ (Pinkt een traantje weg) Kijk, ik moet er zelfs van grienen.» (jmi)

Brugge, 09-07-2022
Concert De jeugd van tegenwoordig
op Cactusfestival
Photo: Alex Vanhee Beeld Alex Vanhee
Brugge, 09-07-2022Concert De jeugd van tegenwoordigop CactusfestivalPhoto: Alex VanheeBeeld Alex Vanhee

Willie Wartaal: ‘Kabouter Plop: aanrader’

Soms brengt een journalist graag eens góéd nieuws. Zoals: Willie Wartaal melden dat hij met De Jeugd van Tegenwoordig op het eerste weekend van Tomorrowland te zien zal zijn.

WILLIE WARTAAL «Echt? Sick, wist ik niet. Heb ik wel zin in.»

HUMO Je weet zelf niet welke optredens je gepland hebt deze zomer?

WARTAAL «Welnee. Ik hoef ze ook niet zelf in te plannen, dat doet iemand anders. Ik kijk alleen naar wanneer ze me komen ophalen, en dan zie ik wel waar ze me naartoe brengen.»

HUMO Is het een klik, Tomorrowland en de Jeugd?

WARTAAL «Sowieso, man. Ik sluit zelfs niet uit dat ze Tomorrowland destijds uitgevonden hebben in de hoop ooit de Jeugd te kunnen strikken.»

HUMO Heb je festivaloptredens van anderen wél aangekruist in je agenda?

WARTAAL «Alles van bevriende artiesten. Maar verder probeer ik alleen maar te denken aan hoe De Jeugd van Tegenwoordig het doet op het podium, snap je?»

HUMO Je wilt gefocust blijven?

WARTAAL «Ja toch?»

HUMO Wie moeten we deze zomer gezien hebben?

WARTAAL «Moment, ik kijk even. (Scrolt op zijn smartphone) Ik blijf even bij Tomorrowland: Ida Engberg zou ik wel willen gaan zien. Ik ben ook benieuwd wat Afrojack tegenwoordig zoal doet, dus die zou ik ook gaan bekijken. Bob Sinclar ook. Téééring, wat een goede line-up, nu ik dit bekijk. Weet je, ik denk dat iederéén gewoon naar Tomorrowland moet gaan, man.»

HUMO Misschien is dit ook nieuws, maar je draait in augustus solo op Kamping Kitsch Club in Kortijk.

WARTAAL «O ja. Daar ben ik eerder al eens geweest – kan dat?»

HUMO Klopt. Fijne ervaring?

WARTAAL «Ja, was sick. Even kijken naar de line-up daar. (Leest) Jebroer kan ik warm aanbevelen. (Scrolt verder) Kabouter Plop! Aanrader, hoor.»

HUMO Wat mis je nog in het festivalaanbod van de Lage Landen?

WARTAAL «Qua festivals niets, maar wat ik wel jammer vind: dat zelfs op grote evenementen als Lowlands en Pukkelpop het publiek heel wit blijft. Het verandert pas een beetje als er ook eens een gekleurde artiest speelt. Het mag nog gevarieerder voor mij, zodat niet alleen hiphopfestivals ermee kunnen uitpakken dat ze een divers publiek hebben.»

HUMO Afrondend: heb je een favoriet roesmiddel voor de festivals?

WARTAAL «Een optreden dat je net hebt kapotgemaakt, en waarbij de mensen je naam nog scanderen terwijl je weer van het podium stapt: dá’s pas een roes. Je zit gebeiteld voor drie, vier uur. Tot dat uitgewerkt is, hoef je niets anders meer te nemen.» (tr)

Brussel, 20-04-2022
concert  Charlotte Adigéry & Bolis Pupul 
Ancienne Belgique Brussel
Charlotte Adigery
Boris Zeebroek
Photo: Alex Vanhee Beeld Alex Vanhee
Brussel, 20-04-2022concert Charlotte Adigéry & Bolis Pupul Ancienne Belgique BrusselCharlotte AdigeryBoris ZeebroekPhoto: Alex VanheeBeeld Alex Vanhee

Bolis Pupul: ‘Mijn enige verzoek is natuurwijn’

Eigenlijk had Boris ‘Bolis Pupul’ Zeebroek begin juli een weekend vrijaf genomen om te bekomen van de eerste festivals, waaronder Glastonbury. Maar toen liet Clairo verstek gaan voor Rock Werchter en werd hij samen met Charlotte Adigéry, met wie hij in maart ‘Topical Dancer’ uitbracht, naar Rotselaar gesommeerd. ‘Een vriend had het lentefeest van zijn zoon speciaal voor mij verzet,’ zegt Zeebroek. ‘Maar als Werchter belt, komt de muziek toch weer op de eerste plaats.’

HUMO Hoe was Glastonbury?

BORIS ZEEBROEK «Als plek om te spelen: fantastisch. Als plek om te zijn: de hel. Veel te veel prikkels! Die zee van mensen, dat enorme aanbod, die constante fomo... Doe mij maar iets kleinschaligs.»

HUMO In België zit dat er niet meer in, vrees ik: jullie volgende haltes zijn Lokerse Feesten en Pukkelpop. Ga je daar ook zelf naar iets kijken?

ZEEBROEK «Voor Pukkelpop heb ik L. Jacobs genoteerd. Hij is de drummer van mijn twee bands, The Germans en The Hong Kong Dong, en speelde in het Verenigd Koninkrijk solo in ons voorprogramma. Nu komt hij met een liveband: benieuwd!

»Ik wil ook graag Yu Su zien, een Chinese artieste die heel goeie mixtapes maakt. Er stond eentje op tijdens de shoot voor de hoes van ‘Topical Dancer’, en zo heb ik haar ontdekt. En op het Spaanse festival Cala Mijas heb ik Overmono gezien: een aanrader voor de electrofans.»

HUMO 12 augustus is een hoogdag op Lokerse Feesten: vrijwel alle artiesten van jullie label DEEWEE komen er spelen, inclusief de stichters Stephen en David Dewaele.

ZEEBROEK «Op Dour hebben we ook eens zoiets gedaan, en dat was geweldig. Onze muzieksmaak loopt gelijk en we hebben hetzelfde gevoel voor humor. Vaak zitten we te vergaderen op het hoofdkwartier van DEEWEE als Mozes binnenkomt (Mozes Mosuse, speelt op Lokerse Feesten als Movulango, red.). Hij heeft altijd weer iets aan de hand, wat we met z’n allen grondig bespreken. Het kan ook iemand anders zijn, maar meestal eindigt het in een soort deurenkomedie.»

HUMO Heb jij iets met Kraftwerk, de headliner van de avond?

ZEEBROEK «O ja! Ik heb hen al vroeg leren kennen, door mijn ouders. Kraftwerk heeft de blauwdruk geleverd van hoe ik met muziek bezig wilde zijn. Eén van de redenen waarom ze zo sterk zijn, is dat ze exáct zo klinken als ze eruitzien.»

HUMO De catering van Lokerse Feesten is uitstekend. Had u nog iets gewenst, meneer Zeebroek?

ZEEBROEK «Ik heb maar één verzoek, dat nooit wordt ingewilligd: natuurwijn. Je moet die in een specifieke winkel gaan halen, wat blijkbaar geen gemakkelijke klus is. Niet dat ik zo’n diva ben, maar ik zou het fijn vinden om deze zomer toch één keer een glas voorgeschoteld te krijgen.» (jvl)

Cellini Beeld Cellini
CelliniBeeld Cellini

Cellini: ‘Sylvie Kreusch is de Belgische Mick Jagger, ga dat zien!’

Vlaamse techno beperkt zich niet tot Charlotte de Witte. De Limburgse techno-dj Cellini maakt deze festivalzomer één van zijn grootste dromen waar: hij mag op vrijdag 22 juli de massa voor het hoofdpodium van Tomorrowland in een staat van opperste euforie brengen.

GIANMARCO CELLINI «Normaal bouw ik mijn sets zorgvuldig op, zodat ik kan eindigen met een climax. Maar op Tomorrowland begin ik meteen te knallen: alles voor de roes. Als dj hoor je rekening te houden met je publiek, hè. Ik draai ook op Pukkelpop, en daar laat ik dan weer liedjes zoals ‘Where’s Your Head At’ van Basement Jaxx passeren.»

HUMO Je hebt je populaire remix van ‘Expectations’ van Portland een tijdlang terzijde geschoven. Waarom?

CELLINI «Ik had hem in de zomer van 2019 zo vaak gedraaid dat ik er even afstand van moest nemen. Intussen zie ik er de charme weer van in. Telkens als ik die track opzet, gebeurt er iets magisch.»

HUMO Tomorrowland wordt dit jaar over drie weekends gespreid. Jij draait in het tweede weekend en in het derde mag je de line-up van het COREpodium samenstellen: wie nodig je uit?

CELLINI «Ik heb gekozen voor artiesten die ik simpelweg zelf wil zien. Star B, bijvoorbeeld, de dj-alias van Tsar B. Zij is pas begonnen met draaien en is een natuurtalent. Verwacht een eclectische set met een hoog entertainmentgehalte. Ook Adriatique uit Zwitserland en Nicky Elisabeth uit Nederland heb ik gevraagd.»

HUMO Welke artiesten op de affiche van Pukkelpop kan je met een gerust hart aanraden?

CELLINI «James Blake bezorgt me telkens weer kippenvel. Caribou en Four Tet zijn sterk, live, net zoals de Cubaanse zusjes van Ibeyi. Maar het meest kijk ik uit naar een band die geen spek naar ieders bek is: Limp Bizkit (ondertussen cancelde Limp Bizkit de volledige Europese tournee, red.)! Zij waren de eerste groep die ik ooit live zag, als kleine jongen met een New York-pet op. Dat ik dezelfde dag als hen op Pukkelpop sta... Die kleine jongen in mij kan het nog altijd niet goed geloven.»

HUMO Welke Belgen zijn in topvorm?

CELLINI «Sylvie Kreusch. Ik heb al drie concerten van haar meegemaakt, en het blijft naar meer smaken. De manier waarop zij op het podium staat… Tja, ze is de Belgische Mick Jagger. Gaat dat zien! In C-Mine in Genk was ik onder de indruk van Susobrino, een jonge Belg met Boliviaanse roots die iets heel bijzonders doet met unieke instrumenten en geluidseffecten. En ik zag het nog niet met eigen ogen, maar ik hoor véél goeds over Charlotte Adigéry en Bolis Pupul

HUMO Je hebt de sfeersnuiver, het fuifbeest, de campinggast en de muziekontdekker: wat voor festivalganger ben jij?

CELLINI «Ik ben altijd bij de eersten op de weide, want ik kijk graag naar de openingsacts. Rond het avondeten ga ik naar de camping en voor de headliner eraan begint, keer ik terug naar de weide. Je zult me nooit een volledige dag in de Boiler Room vinden, ik hou het liever kalm. Behalve als Limp Bizkit speelt: dan sta ik in de moshpit (lacht).»

HUMO Met deze festivalzomer zijn we helemaal in het Rijk der Vrijheid beland. Merk je dat als performer?

CELLINI «Het publiek gaat hard, en tegelijk is er de angst dat het binnenkort weer gedaan zal zijn. Het is alles of niets, nu of nooit. Kortom: wat een plezier om in deze tijden te mogen draaien.» (jmi)

Guido Belcanto op de gentse feesten op de Korenmarkt Beeld Wannes Nimmegeers
Guido Belcanto op de gentse feesten op de KorenmarktBeeld Wannes Nimmegeers

Guido Belcanto: ‘Een beetje verwant met Eels’

Snel, een éminence grise! Schuilt er op 69-jarige leeftijd nog een groot festivalganger in Guido Belcanto?

GUIDO BELCANTO «Nou nee, festivals zijn eigenlijk niet meer aan mij besteed. Ik heb wel ooit meerdere edities van Rock Torhout meegemaakt, nu spreek ik over de jaren 80. Maar sinds ik beroemd ben, is dat wat verwaterd.»

HUMO Wat is uw persoonlijke festivalhoogtepunt?

BELCANTO «Jaren geleden heb ik onder de naam De Bluesbroeders een concertreeks gespeeld met wijlen Willy Willy, en we stonden toen ook op Blues Peer. Een geweldige bekroning: op het festival mogen staan waar Chuck Berry, John Lee Hooker en Buddy Guy ook ooit hadden gestaan.»

HUMO Welke artiest zou u deze zomer zelf geprogrammeerd hebben?

BELCANTO «Morrissey! Dat hij nooit te zien is op de grote festivals in ons land, daar kan ik niet goed bij. Ook Eels zou ik doodgraag eens live zien: ik ben een grote fan. Ik begrijp E heel goed, ik voel me zelfs een beetje verwant met hem. Zijn thematiek ligt in de lijn van de mijne, zie je. En zijn humor weet ik ook te smaken. Als ik hem ooit zou kunnen ontmoeten, zou ik een gelukkig man zijn. Ik denk dat we snel op dezelfde golflengte zouden zitten.»

HUMO Welk festival mag van Guido Belcanto altijd meer volk over de plankenvloer krijgen?

BELCANTO «Ik draag Dranouter een warm hart toe. Het is daar altijd volle bak, maar meer mag natuurlijk altijd. Ik speel er zelf ook dit jaar, trouwens. Na drie jaar ben ik benieuwd om te zien of ik het nog kan, een grote massa in vervoering brengen.»

HUMO Twijfelt u daar dan aan?

BELCANTO «Nu ja, niet echt. Ik bedoel: een festival is een volkomen andere omgeving dan een concertzaal. Geen soundcheck, geen opwarming: je stapt dat podium op, je plugt in en páts, je moet vertrokken zijn. Het is een guerrillaoorlog, zo’n festivaloptreden. Het is erop of eronder.»

HUMO En je weet bovendien niet of mensen speciaal voor jou opgedaagd zijn.

BELCANTO «Ik denk dat mijn status wel van die aard is dat mensen speciaal voor mij komen. Maar je kunt op festivals een veel groter publiek bereiken, dat is waar. In één klap heb je tien culturele centra voor je. En veel meer jónge mensen ook. Leve de jeugd! Ja, op zo’n festival voel ik me echt nog eens de rock-’n-roller die ik ben.» (tr)

Otto-Jan Ham: ‘Blijf weg! Dit is míjn festival’

Doorgaans verschijnt Otto-Jan Ham pas op een festivalpodium als hij een band aan te kondigen heeft, maar onder meer op Lokerse Feesten en Pukkelpop zal hij dit jaar zélf een gitaar in handen hebben als frontman van Hairbaby. ‘Van Dour zijn vooral de modder en de algehele uitzichtloosheid me bijgebleven.’

null Beeld Johan jacobs/Humo
Beeld Johan jacobs/Humo

Pixies: ‘Bekogeld met glazen flessen’

Mooi zijn de tijden waarin je de Pixies in één zomer twee keer in dit vlakke land kunt zien. Op Rock Werchter palmden ze rond etenstijd op dag één het hoofdpodium in, later treden ze ook aan op Hear Hear! in Kiewit. Voor bassiste Paz Lenchantin is het allemaal nog verre toekomst wanneer we haar spreken: ze zoomt vanaf een terras in Rouen, waar haar band de Europese festivalzomer aftrapt.‘Ik wil meer vrouwen op het podium, en gezinnen met kinderen op de wei.’

null Beeld AFP
Beeld AFP

Chibi Ichigo: ‘Afkoelen met thee’

Nauwelijks een festival te vinden waar Chibi Ichigo deze zomer níét op de affiche figureert. Als iemand weet waarheen, dan wel Sabina Nurijeva. ‘Tot vorig jaar was ik altijd verschrikkelijk zenuwachtig voor een optreden, bijna tot overgeven toe.’

null Beeld Maxim Meyer-Horn
Beeld Maxim Meyer-Horn

Fien Germijns: ‘Ik wil aan Haim ruiken’

Fien Germijns beleeft een gezegend jaar als ochtendpresentator op Studio Brussel, sidekick van Bart Cannaerts in ‘De dag van vandaag’ en nieuwe quizmaster van Eén-programma ‘Switch’. De kers op de taart: ze presenteerde Rock Werchter! ‘Ik ben tegen roken, maar als ik sigaretten ruik, ben ik meteen in festivalstemming.’

null Beeld Johan Jacobs
Beeld Johan Jacobs

Lander Gyselinck: ‘Draag maar beter sneakers’

Move over, Bassie! Lander Gyselinck (drummer bij STUFF. en andere avontuurlijke projecten) en Adriaan ‘Pomrad’ Van de Velde hebben een volle agenda deze zomer als Lander & Adriaan. ‘Zwangere Guy grijpt je tijdens concerten als geen ander bij de ballen.’

null Beeld Jef Boes @ Initials LA
Beeld Jef Boes @ Initials LA

Sociaal Incapabele Michiel: ‘Needle spiking’

Allesbehalve een festivalmaagd en dit jaar bovendien vliegende reporter voor Humo.be vanaf de Werchterse weide: Sociaal Incapabele Michiel! ‘Jammer genoeg bestaan er geen Belle Perez-coverbands.’

Sociaal Incapabele Michiel Beeld Humo
Sociaal Incapabele MichielBeeld Humo

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234