Johan Marc Baeten in 'Madelyn' Beeld Jaguar Jaguar
Johan Marc Baeten in 'Madelyn'Beeld Jaguar Jaguar

PremièreVideo

Bekijk exclusief bij Humo ‘Madelyn’, de intrigerende kortfilm van Jaguar Jaguar

Frederik Jacobs

Uitstel is geen afstel: op 19 augustus presenteerde de Antwerpse band Jaguar Jaguar in een druilerig OLT Rivierenhof eindelijk zijn kortfilm ‘Madelyn’, gebaseerd op de gelijknamige ep. Dat het visuele aspect erg belangrijk is voor de jonge groep is geen geheim: gitarist Emiel Raeymaekers en zijn levenspartner Tina Herbots waken al sinds de oprichting streng over de visuele identiteit van Jaguar Jaguar. In het verleden maakten ze reeds oogstrelende clips voor de band, maar ook voor WWWater en Le Manou. Hun grootste project tot op heden is deze ‘Madelyn’. Humo kreeg de kortfilm als eerste in handen en sloeg een praatje met Raeymaekers en Herbots.

Bekijk hier exclusief ‘Madelyn’.

HUMO Aanvankelijk was ik bang dat de kortfilm zou bestaan uit vijf aan elkaar geplakte videoclips. Dat is niet het geval.

TINA HERBOTS «Nee, dat wilden we absoluut niet doen. De film heeft zich aangepast aan de muziek, maar de muziek ook aan de film. In de film hoor je bepaalde elementen uit de songs van de ep, maar nooit de volledige nummers.»

HUMO Songs als ‘Weightless’ of ‘White Sand’ lijken wel geschreven voor een film. Is de ep gemaakt met de film al in het achterhoofd?

EMIEL RAEYMAEKERS «Dat niet, maar de plaat is geschreven in een vrij filmische streek in Frankrijk, waar we ons met de band een week lang hebben afgezonderd. Ook Tina was erbij, ze is ons onzichtbare zesde lid. We hebben veel van de sfeer opgenomen, en Jasper (Segers, gitarist, red.) opperde al snel. het idee voor een kortfilm.

»De film is dan wel in België gefilmd, maar hij werd geïnspireerd door de natuur in Frankrijk. We wonen allemaal in de stad, dus het was voor ons allemaal indrukwekkend om nog eens omgeven te zijn door natuur.»

HUMO Hoe begin je in hemelsnaam aan zo’n kortfilm?

RAEYMAEKERS «Met véél ideeën. We zijn uiteraard vertrokken vanuit de muziek; de film moest binnen het plaatje van de ep passen. De teksten van de ep zijn in eerste instantie samen met het script tot stand gekomen, later zijn die hun eigen leven beginnen leiden. Maar alles draait rond één kernthema: de onbereikbaarheid van het verlangen.

»Ons doel: het visuele, muzikale en tekstuele mooi verbinden om zo tot een afgelijnd geheel te komen.»

HUMO De hoofdrol wordt gespeeld door Johan Baeten, gitarist bij Fornet. Vanwaar die keuze?

RAEYMAEKERS «Hij heeft een heel goed gezicht en kan zijn emoties erg goed beheersen.»

HERBOTS «Zijn unieke blik en grote ogen pasten bij het personage dat we in gedachten hadden. We leerden hem via via kennen. Op café hebben we hem ons idee uitgelegd en hij kon zich er meteen in vinden. Toen wisten we: hém willen we.»

HUMO Hebben jullie zelf een favoriete scène in de film?

HERBOTS (denkt na) «De zwart-witscène na het verjaardagsfeestje en de scène tussen de Waalse rotsen.»

RAEYMAEKERS «Ik kies voor het moment waarop de bloemen ontbranden. Puur visueel is het alleszins mijn favoriete scène, ik heb er erg veel naar gekeken.

»Alhoewel. Misschien is mijn favoriete moment dat waarop Johan herboren wordt en zich minutenlang door een gaatje wurmt (lacht). Het is het grootste spanningsmoment omdat er zo lang niks gebeurt.»

HUMO In de eerste scène vindt er een gevecht plaats tussen selder en prei. Hebben jullie een voorkeur?

HERBOTS (lacht) «Ik ga voor wat Dorien vastheeft (prei, red). Girlpower! Die scène was leuk om te maken; het is de scène waarin Johan doodgaat. Dat hebben we op kleurrijke wijze erg dramatisch voorgesteld.»

HUMO Ik veronderstel dat de fietser die op dat moment voorbijrijdt een acteur is?

HERBOTS (lacht) «Nee, die reed toevallig langs! Dat hebben we erin gelaten.»

HUMO Wat moet die mens gedacht hebben?!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234