Beeld uit 'Stilstand'. Video onderaan dit artikel Beeld Sony
Beeld uit 'Stilstand'. Video onderaan dit artikelBeeld Sony

Videoclip

Bekijk hier de betoverende videoclip van ‘Stilstand’ van Eefje De Visser

Je zou zweren dat Eefje De Visser haar fonkelnieuwe single ‘Stilstand’ heeft geschreven over de algemene lamlegging van Europa, maar de song is twee jaar oud en staat al sinds januari te fonkelen en te blinken op haar nieuwste plaat ‘Bitterzoet’. ‘Ik wil nu niet dat ‘Stilstand’ ineens een coronalied wordt, al vind ik het bijzonder dat mijn lied onbedoeld een extra lading heeft gekregen.’

Joshua Migneau

Eefje De Visser heeft twee jaar naar deze week toegewerkt. Ze zou donderdag 19 maart haar nieuwe kindje – vierde plaat ‘Bitterzoet’ – onder de doopfontein houden in de AB, gevolgd door een heuse tournee in België en Nederland. Maar het coronavirus heeft geen zier om muziek.

Eefje De Visser «Ik vond het natuurlijk spijtig dat ik al vijf concerten heb moeten afzeggen. Ik heb ook geen goede hoop voor de geplande optredens in april. Maar ik heb mijn shows kunnen verplaatsen en daar zijn veel bands niet in geslaagd. Er zijn overal mensen die veel ergere zaken te verwerken hebben.»

HUMO Je single ‘Stilstand’ komt op het juiste moment: het leven van West-Europa staat, welja, helemaal stil.

De Visser «Bizar, hé? Ik heb de song twee jaar geleden geschreven en de release ervan als single stond ook al maanden gepland. Ik doe dit dus niet om te profiteren van het virus. Ik heb zelfs getwijfeld of de song niet verkeerd zou opgevat worden. Maar veel mensen hebben me verteld dat ze zich begrepen en getroost voelen door mijn track.»

HUMO Hoe moeilijk vind jij het momenteel om stil te staan?

De Visser «Ik heb zoveel te doen thuis dat het nog niet voelt alsof ik stilsta. Mijn administratie is eindelijk eens in orde, in mijn mailbox zitten géén ongelezen berichten en mijn huis ligt uitzonderlijk proper. Ik heb ook meer contact dan anders met familie en vrienden. Veel mensen in mijn omgeving zijn ziek. De meesten bellen de dokter niet en proberen de ziekte in hun eentje af te vechten. Ik check constant hoe het met hen gaat.

»En ik schrijf elke dag nieuwe muziek en werk ook veel losse projectjes af die ik ooit eens heb opgestart. Als muzikanten nog lang thuis moeten zitten, denk ik dat er dit jaar bijzonder veel muziek zal verschijnen (lacht).»

HUMO «Je groeide op in Nederland maar woont tegenwoordig in Gent. Men pakt de coronacrisis anders aan in je geboorteland dan in België. Waar voel jij je het beste bij?»

De Visser «Bij België. Ik vind het erg dat Nederland zo traag handelt. Ze konden nochtans in Italië en China duidelijk zien welke schade het virus aanricht. Wil de Nederlandse overheid de feiten niet onder ogen zien? Ik ben alleszins blij dat ze in België meer bezig zijn met het welzijn van hun mensen en dat de economie daar even mag voor wijken.»

HUMO Terug naar de muziek! De single ‘Stilstand’ kreeg een mooie, bijna betoverende videoclip met onderwaterdanseressen.

De Visser «Het zijn prachtige beelden, hé? Tobi Johnson heeft de video gemaakt, Pieter van Campe heeft de beelden geschoten en Synchro Klub de Flamingo’s voeren natuurlijk die wonderlijke choreografie uit. Zij verdienen alle credit.»

HUMO Zeg, jij bent toch ook aan het zwemmen in de videoclip?

De Visser «Dat klopt, ik heb ook gezwommen. Of ja, ik ben in het water gesprongen en heb vervolgens mijn best gedaan om niet te verdrinken. Je ziet me in de clip vanaf de bodem traag omhoogdrijven. Op het einde was mijn adem echt helemaal op. Ik kon daar niet goed tegen. Zeker omdat ik het acht keer na elkaar heb moeten doen. Maar het resultaat is er naar.»

Veel van de tourdata van Eefje zijn vervallen, maar dit zijn de nieuwe data:

21-Jun Netherlands, Amsterdam, Paradiso (sold out)

24-Jun Belgium, Brussels, Ancienne Belgique

25-Jun Netherlands, Den Haag, Paard Van Troje (sold out)

26-Jun Netherlands, Utrecht, Ronda (sold out)

01-Oct Belgium, Gent, De Vooruit

08-Oct Belgium, Kortrijk, De Kreun

09-Oct Netherlands, Haarlem, Patronaat

10-Oct Netherlands, Amserfoort, Fluor

14-Oct Belgium, Leuven, Depot

15-Oct Netherlands, Zwolle, Hedon

16-Oct Netherlands, Arnhem, Luxor Live

17-Oct Belgium, Antwerpen, De Roma

23-Oct Netherlands, Dordrecht, Bibelot

24-Oct Netherlands, Eindhoven, Effenaar

29-Oct Netherlands, Hengelo, Metropool

20-Jan NL, Utrecht, Tivoli

23-Jan NL, Amsterdam, Carre

Tickets via: https://www.eefjedevisser.com

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234