Roger festivalman Beeld Humo
Roger festivalmanBeeld Humo

Documentaire

Bekijk hier exclusief ‘ROGER’, de docu over de bekendste festivalganger van België

Festivalman! Wie kent hem niet? Als je ooit op een festivalwei hebt gestaan, heb je 'm vast weleens luchtgitaar zien spelen tegen de dranghekken van de frontstage, met zijn lange sik, wielertruitje en Popeye-armen, verzwaard als ze zijn met de bandjes van een miljoen festivals. Zoals het een monument betaamt, heeft de genaamde Roger Van Loon nu z'n eigen documentaire beet, onderaan dit artikel te bekijken. Ideaal om in deze festivalloze tijden toch nog wat Dixi-lucht op te snuiven.

Vincent Van Peer

ANDREAS PEETERS (regie) «Roger is een fenomeen. Hij beleeft alles zo intens, hij is zijn jeugdige enthousiasme nooit verloren.»

HUMO Niet iedereen is fan. Eén festivalganger zegt tegen hem: 'Je bent een karikatuur. Doe al die shit van uw armen, stop met entertainen en geniet van het festival.'

GIELJAN VAN GOETHEM (camera) «Hoe graag hij ook wordt gezien, er zijn ook mensen die hem rotvervelend vinden, bijvoorbeeld als hij weer eens een showtje opvoert op de eerste rij. Maar goed, hij is zo. Hij móét zich volledig kunnen smijten. Het hele jaar lang kijkt hij uit naar de festivals. Hij heeft vier hernia's gehad, zijn rug is kapot. Als hij op een wei staat, vergeet hij eventjes de pijn.»

HUMO Deze zomer zal hem zwaar vallen.

PEETERS «Als je op de festivals in de toekomst grote toegevingen moet doen - mondmasker dragen, afstand houden - dan twijfelt Roger of hij nog wel wil blijven gaan. Want het gaat hem net om de verbondenheid met mensen: hij is nogal lichamelijk ingesteld.»

HUMO Ook dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen, zoals je in de docu hoort van een paar jonge meisjes die zich niet op hun gemak voelen. Gedijt hij nog in het #MeToo-tijdperk?

PEETERS «Hij moet daar toch wat aan wennen. Roger is in geen geval een viezerik, maar persoonlijke ruimte, dat kent hij niet (lachje). Hij denkt: 'Als ik niet gewenst ben, dan zullen de mensen dat wel zeggen.' En dan is hij ook meteen weg, zonder mopperen. Hij kan met heimwee spreken over vroeger, toen hij zich nog naast eender wie kon neerploffen voor een goed gesprek. Nu wordt hij raar bekeken als hij iemand aanspreekt. Hij geeft sociale media de schuld: iedereen zit altijd maar op de gsm. Ongelijk heeft hij niet, hè? We zijn gereserveerder geworden, hoewel festivals toch een feest van saamhorigheid horen te zijn?

»Roger heeft zijn kleine kantjes, en die laten we ook zien in de documentaire: we tonen hem zoals hij is, zonder verheerlijking.»

HUMO Op een bepaald moment loopt hij rond met een verband op zijn hoofd en een bebloed truitje: was hij iets te dicht bij de foute persoon gaan dansen?

VAN GOETHEM «Nee, hij was gevallen tijdens het crowdsurfen. Normaal doet hij dat niet, vanwege zijn hernia’s, maar hij was er toch tussen gesukkeld. In het ziekenhuis zeiden dat hij het best naar huis kon gaan, om het rustig aan te doen.»

HUMO Hoelang heeft het geduurd voor hij terug in de tent stond?

VAN GOETHEM «Een uur? (lacht) Tja, als hij de wei hoort roepen, hou hem dan maar eens tegen.»

Bekijk hieronder 'ROGER’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234