Chibi Ichigo Beeld Maxim Meyer-Horn
Chibi IchigoBeeld Maxim Meyer-Horn

Het wei-gevoel:Chibi Ichigo, Lander Gyselinck en Otto-Jan Ham

‘Blijf weg! Dit is míjn festival’

In de zomer van ’22 kijken hónderden vaderlandse weiden, terreinen en polyvalente ruimtes ernaar uit u en uw fomo te mogen verwelkomen. Maar hoe maakt u daarin weloverwogen keuzes? Wat wel en wat vooral níét? Het wei-gevoel, onze rubriek voor en van de muziekjunk, gidst u een zomer lang met naam en toenaam door het aanbod. Mogen het deze week komen uitleggen: Chibi Ichigo, Lander Gyselinck en Otto-Jan Ham.

Tom Raes en Joshua Migneau

Chibi Ichigo: ‘Afkoelen met thee’

Nauwelijks een festival te vinden waar Chibi Ichigo deze zomer níét op de affiche figureert. Als iemand weet waarheen, dan wel Sabina Nurijeva.

HUMO Welke festivals waren je favorieten voor je er zelf moest optreden?

Chibi ICHIGO «Pukkelpop. En Dour. Ik heb nooit de echt obscure festivals aangedaan, maar ik heb ook wel goede dingen gehoord over Welcome to the Village in Leeuwarden. Ik speel er zelf op vrijdag 15 juli, dus ik zal er hoe dan ook zijn. In Nederland optreden is altijd net iets specialer.»

HUMO Leg uit.

ICHIGO «Het soort muziek dat ik maak, vindt er gewoon makkelijker aansluiting. Hier komt alles nog op gang, maar in Nederland hebben ze al langer groepen als The Opposites en De Jeugd van Tegenwoordig. Ze snappen het daar nog iets beter.»

HUMO Op Pukkelpop sta je ook: een thuismatch voor een Limburgse?

ICHIGO «Zeker, vooral omdat ik er zelf ooit gewerkt heb. Ik kluste bij in een Marokkaans theehuis op de wei. Ik zag het als een gratis ticket, maar het was voortdurend onderhandelen om tussendoor een optreden te mogen meepikken.

»Wel een aanrader, die thee. Als je hem drinkt bij erg warm weer, helpt dat om af te koelen. Geen idee hoe dat werkt, maar het is iets typisch Marokkaans. En lekker op de koop toe!»

HUMO Naar welke optredens deze zomer kijk je nog uit?

ICHIGO «The Chemical Brothers heb ik altijd al eens live willen meemaken, en dit jaar staan ze op Suikerrock in Tienen, net als ik die dag. Ik kijk er ook naar uit om Go_A nog eens terug te zien, de Oekraïense groep die vorig jaar vijfde werd op het Eurovisiesongfestival.»

HUMO Bij ons te zien in Dranouter en op Pukkelpop.

ICHIGO «Juist. Ik heb ze vorig jaar gezien op Crammerock, waar ze trouwens een fijne backstage hebben. Je kunt er zelfs massages krijgen!»

HUMO Welke festivaloptredens zijn je nog bijgebleven?

ICHIGO «Het is bijna fout om nu te zeggen – intussen is gebleken dat ze van alles op hun kerfstok hebben – maar Die Antwoord op Pukkelpop 2016 vond ik lange tijd het beste festivaloptreden dat ik al meegemaakt had. En als het over mezelf gaat: mijn eigen optreden op Werchter Parklife, vorig jaar, toen het publiek vanwege de coronamaatregelen nog moest zitten. Heel gek, maar het dwong me ook om uit mijn comfortzone te komen.

»En daarnaast: mijn concert op Pukkelpopkwartier, vorig jaar, omdat het een persoonlijke doorbraak was. Het was de eerste keer dat ik me goed voelde op een podium. Tot dan zag ik vooral op tegen optreden: ik was altijd verschrikkelijk zenuwachtig, bijna tot overgeven toe. Daardoor heb ik mijn eigen muziek heel lang niet gevóéld op het podium.»

HUMO Kun je ook buitenlandse festivals aanraden?

ICHIGO «In Praag heb ik ooit een leuk stadsfestivalletje meegemaakt. Ik weet niet meer hoe het heet, want ik raakte er toevallig verzeild. We waren in de buurt wat aan het wandelen, tot we plots op het festivalterrein stonden. Leuke dag gehad, maar de toegangscontrole liet wel te wensen over.» (tr)

null Beeld Jef Boes @ Initials LA
Beeld Jef Boes @ Initials LA

Lander Gyselinck: ‘Sneakers aanbevolen’

Move over, Bassie! Lander Gyselinck (drummer bij STUFF. en andere avontuurlijke projecten) en Adriaan ‘Pomrad’ Van de Velde hebben een volle agenda deze zomer als Lander & Adriaan.

HUMO Welke festivals zul je met Lander & Adriaan zoal op stelten zetten?

LANDER GYSELINCK «Op 17 juli staan we op Boomtown, naast Naima Joris en Borokov Borokov. Op 12 augustus sluiten we de eerste dag van Jazz Middelheim af, na Blackwave. en Coely. Ik kijk uit naar de charmante Patersholfeesten in Gent, half augustus. Naar het sfeervolle Deep in the Woods, in de Ardennen in september. En naar Contrair Open Air, een dancefestival in Antwerpen met een vette line-up: Jon Hopkins, Moodymann, Alia, John Talabot

HUMO Van welke minder bekende festivals moeten we de line-up zeker checken?

GYSELINCK «Het Luikse Micro Festival heeft altijd een coole mix van Vlaamse en Waalse dj’s en bandjes. Het Brugse kunstenfestival Konvooi zal eind augustus weer de moeite lonen. En op 9 juli wordt het een bijzondere avond in Volta te Brussel, met mij als curator. Ik heb om te beginnen Le Motel uitgenodigd, mijn buur en kameraad. De ambitie: een zwoele zomerfestivalvibe.»

HUMO Welke Belg zal deze festivalzomer domineren?

GYSELINCK «Zwangere Guy. Ik snap niet waarom hij nog nooit de MIA voor de beste liveact heeft gewonnen: hij grijpt je tijdens concerten als geen ander bij de ballen.»

HUMO Welk festival wil je zelf bezoeken, ook al speel je er niet?

GYSELINCK «Dour. De line-up is weer ronduit indrukwekkend, dit jaar. De Brit Danny L Harle komt: hij maakt hardcore en is één van mijn favoriete producers. Ik zag Squarepusher al onlangs in de Botanique: aanrader. Lefto cureert een podium, de supergetalenteerde Stace uit Brussel stelt haar soulvolle liedjes voor, en onze muzikale vrienden en zielsverwanten van ECHT! zijn altijd goed. Alles wijst erop dat Lander & Adriaan óók op Dour hadden moeten staan. Bij dezen een oproep: valt er last minute iemand weg, beste organisatoren, jullie weten ons te vinden.

»O ja, Pino Palladino & Blake Mills hebben met ‘Notes with Attachments’ één van de beste platen van 2021 gemaakt. Benieuwd wat dat live zal opleveren, op 16 juli in OLT Rivierenhof.»

HUMO Tot slot: wat mogen de mensen van een Lander & Adriaan-show verwachten?

GYSELINCK «Schizofrene, schichtige dancemuziek. Iets tussen een rave en een pannenkoekenfeest in. Futuristisch en toch retro. Je merkt het: het valt moeilijk uit te leggen wat wij precies uitspoken. Laat ik het hierbij houden: wie komt kijken, kan maar beter sneakers dragen.» (jmi)

null Beeld Johan jacobs/Humo
Beeld Johan jacobs/Humo

Otto-Jan Ham: ‘Modder en uitzichtloosheid’

Doorgaans verschijnt Otto-Jan Ham pas op een festivalpodium als hij een band aan te kondigen heeft, maar onder meer op Lokerse Feesten en Pukkelpop zal hij dit jaar zélf een gitaar in handen hebben als frontman van Hairbaby.

Otto-Jan HAM «Het komt me goed uit dat de rollen eens omgedraaid zijn. Ik ben namelijk altijd blij als ik iets te dóén heb op een festival. ‘Ik ben hier om te werken,’ kan ik dan zeggen. Zoals de fandagen van ‘De ideale wereld’ destijds op Pukkelpop: een mooi excuus om het hele weekend rond te hangen. Daarom presenteer ik ook graag op festivals.»

HUMO Kondig je jezelf eigenlijk aan op Pukkelpop?

HAM«Nee. We staan in de Club, waar Ayco Duyster alle bands aankondigt. Misschien maar goed ook, anders zou het toch maar gênant worden.»

HUMO Omdat jij het kunt weten: waar vind je de leukste backstage?

HAM «Ik vond die van Lokerse Feesten altijd erg gezellig. Vroeger had je er een kleine bar met een flipperkast. Onderweg naar het podium moest elke band daar passeren, wat vaak een vermakelijk schouwspel opleverde. Het is natuurlijk een cliché, maar de échte actie vindt natuurlijk nog altijd op de wei plaats.»

HUMO Welk festival is volgens jou nog te weinig bekend bij de massa?

HAM «Ik ben er nog maar twee keer geraakt, maar Ronquières Festival, begin augustus, vind ik heel geestig. Het is niet zo gek ver van waar ik woon. En wat nog mooier is: het is in Wallonië. Je hebt er dus evengoed de Balthazars van deze wereld geprogrammeerd staan, en toch voel je je alsof je in het buitenland zit.

»Ik ben wel fan van Waalse festivals. Het is er allemaal nog iets meer vrijheid, blijheid dan in Vlaanderen. En hoe pretentieus het ook klinkt: ik word er ook minder snel herkend, wat ik toch aangenamer vind.

»Dus ja, Ronquières Festival: allen daarheen, zou je denken, maar ik wil bij dezen toch iedereen oproepen om er weg te blijven. Het is míjn festival.»

HUMO Welke festivalherinneringen koester je nog altijd?

HAM «Als bekend gezicht krijg je weleens de vraag om je eigen festivaldag bijeen te fantaseren. Wel, die dag heeft in mijn geval écht plaatsgevonden: in 2000, in de Marquee op Pukkelpop. Ween, Calexico, Motorpsycho en Grandaddy. Je kon gewoon de hele tijd blijven zitten, wat ik dan ook gedaan heb. Fantastische dag.

»Ook meerdere edities van Dour zijn me bijgebleven, maar dan vooral door de modder en de algehele uitzichtloosheid (lacht). Ik ben wel gevoelig voor dat soort vuiligheid, merk ik.»

HUMO Is er iets dat je mist in het festivalaanbod?

HAM «Nee, met zoveel festivals op zo’n kleine oppervlakte kun je dat moeilijk beweren. Je hebt hier zowel de strak georganiseerde evenementen als Pukkelpop en Tomorrowland, dat op zich toch ook vrij uitzonderlijk is, als alle kleinere scoutsfestivals met hun slechte namen à la Buikspekrock. Als je dan nog op je honger blijft, ligt het aan jou, denk ik.»

HUMO Dit nog: op jullie Pukkelpop-artiestenpagina wordt Hairbaby aangeprezen met ‘Voor fans van Babyhair’, een verwijzing naar de band die Stijn Van de Voorde van StuBru stichtte om je op stang te jagen. Steekt dat?

HAM «Dat steekt, ja. Wees gerust.» (tr)

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234