null Beeld Netflix
Beeld Netflix

18 redenen waarom u ‘Inside’ moet luisteren

Bo Burnham nu ook op plaat: ‘Het was dit of mezelf door het hoofd schieten’

Wie of wat is Bo Burnham? Zes maanden geleden was zijn ‘Inside’, een muzikale comedy over de zin en waanzin van leven in lockdown, een sensatie op Netflix. Even hilarisch als hartverscheurend, en gekneld tussen kunst en kitsch: op Spotify haalden de songs van ‘Inside’ honderden miljoenen luisterbeurten en vanaf 3 december zijn ze ook fysiek te koop op plaat en cd. Twintig tracks op ‘Inside’, achttien redenen om er uw tijd en geld aan te geven.

Frederick Vandromme

1. De premisse

De comedian Bo Burnham (31) schreef, speelde, zong, filmde en monteerde ‘Inside’ helemaal zelf, een tour de force waar hij bijna aan onderdoor is gegaan. Het magistrale zit ’m in de brede focus: terwijl Burnham zich autobio graaft, bericht hij ook over het failliet van een gespleten en bescheten maatschappij.

2. De dubbelzinnigheid

Is ‘Inside’ een allegorie, of kwam Bo Burnham écht een jaar lang het huis niet uit, zoals hij insinueert? Is ‘Inside’ woke of stelt het de uitwassen ervan net aan de kaak? Of kan het allebei tegelijk? Is Burnham mentaal compleet ingezakt, of deed hij maar alsof? Hij weigert alle uitleg en elk interview. Na de release van ‘Inside’ kwam hij welgeteld één keer in de media, toen hij per zoom een Emmy in ontvangst nam: hij tongzoende de camera, maar zei amper iets.

3. De grootste hit

‘Bezos I’, dat minder dan een minuut duurt, is een sarcastische ode aan de Agamemnon van Amazon. ‘Bezos I’ werd sinds juni 99 miljoen keer beluisterd op Spotify. Beste zin: ‘Zuckerberg and Gates and Buffett / Amateurs can fucking suck it / Fuck their wives, drink their blood / Come on, Jeff. Get ’em!’ ‘Bezos II’ is van hetzelfde karton een doos.

4. De humor

‘Inside’ is schrijnend, maar je kunt er ook luidop om lachen. In ‘FaceTime with my Mom (Tonight)’, ‘White Woman’s Instagram’ en ‘Sexting’ verzamelt hij telkens alle juiste clichés.

5. De muziek

Muzikaal schippert Burnham tussen Depeche Mode, Frank Ocean en de soundtrack van ‘Frozen’, en voor getoonzette moppen zijn de songs opvallend goed. Catchy, goed geproducet en ook los van de clou de moeite waard, wat dubbel duidelijk werd toen Phoebe Bridgers onlangs zijn ‘That Funny Feeling’ coverde. Het geeft Burnham een voetje voor op de muziekparodieën van pakweg Richard Cheese, Dread Zeppelin en Weird Al Yankovic.

6. De oneliners

Veel van Burnhams teksten bestaan uit aforismen die een eigen muurtegel verdienen. Over sexting: ‘It’s not sex, it’s the next best thing.’ Over sexting met dubbelzinnige emoji’s: ‘We’ll talk dirty like we’re ancient Egyptians.’ Over ouder worden: ‘My stupid friends are having stupid children / Stupid, fucking ugly, boring children / It’s 2020, and I’m 30, I’ll do another ten / 2030, I’ll be 40 and kill myself then.’ Over het brede aanbod op het internet: ‘Welcome to the internet / Here’s a tip for straining pasta / Here’s a nine-year-old who died / Welcome to the internet / Hold on to your socks / ’Cause a random guy just kindly sent you photos of his cock’.

7. De boodschap

De clou van ‘Inside’ – wie zich van de buitenwereld afsnijdt, en veel te veel op sociale media vertrouwt voor zijn belangrijkste contacten, is een vogel voor de kat – blijft ook in niet-pandemische tijden overeind.

8. De dubbele bodem

Bo Burnham zingt ironisch over hoe zwaar het leven van een witte cisman is, maar verliest ook nooit de slapstick uit het oog. Al in 2016 schreef hij een song over hoe er twee manieren zijn om een boterham met jam en pindakaas te smeren: als je high bent van de marihuana, en als je stomdronken bent.

null Beeld Netflix
Beeld Netflix

9. De invloeden (1)

De Amerikaan Burnham zag ooit Hans Teeuwen op het theaterfestival Fringe in Edinburgh, en dat heeft gaten geslagen. Het manische bullshitten, het muzikale, het snel schakelen tussen onderwerpen. Het idee voor ‘How the World Works’, Burnhams dialoog met een sokpop (‘Socko’), leende hij rechtstreeks bij Teeuwen. Die laatste nam ook een pandemieshow op vanuit zijn huis: ‘Smerige spelletjes’ was korter en minder intens en werd al in juni 2020 op televisie vertoond.

10. De prijzen

Bo Burnham werd de allereerste die in één jaar Emmy’s voor beste regie, beste scenario en beste muziekregie won. ‘Inside’ is ook genomineerd voor twee Grammy’s: Best Music Film en Best Song Written for Visual Media (voor ‘All Eyes On Me’).

11. Het begin

Bo’s volledige naam is Robert Pickering Burnham. Al YouTube-ster op zijn 15de (met liedjes als ‘My Whole Family Thinks I’m Gay’ en ‘I’m Bo Yo’), een jaar later sloeg iemand zijn voortanden uit. Amper 18 jaar oud had hij al een eigen special op Comedy Central, op zijn 22ste was hij op tournee met de show ‘What’ (2013) en in 2016 werd zijn voorstelling ‘Make Happy’ een groot succes – eerst in het theater, daarna op Netflix.

12. Het einde

Morbide fun fact: Burnham liet ooit weten te willen sterven op 17 januari 2024. ‘Dat is wellicht de dag dat mijn hond Bruce zal doodgaan, daarna maak ik ook maar een einde aan mijn leven.’

13. De rest

U kent Bo Burnham misschien ook van zijn filmrollen. Hij was Ryan in ‘Promising Young Woman’, CJ in ‘The Big Sick’ en een rare pater in ‘Funny People’. En hij is een dichter: zijn eerste gepubliceerde bundel heet ‘Egghead: Or, You Can’t Survive on Ideas Alone’.

14. De details

Tijdens het nummer ‘Sexting’ ziet u in ‘Inside’ op de achtergrond de definitie van ‘toestemming’ op de muur geprojecteerd. Ook tijdens ‘Sexting’ ziet de aandachtige kijker op een gegeven moment dat de temperatuur van de airco op 69 graden Fahrenheit staat.

15. De invloeden (2)

Burnham heeft laten weten ook mosterd gehaald te hebben bij George Carlin, Flight of the Conchords, Mitch Hedberg, John Cassavetes, Anthony Jeselnik, Tim Minchin, Steve Martin en Catherine Breillat.

null Beeld Netflix
Beeld Netflix

16. De kwetsbaarheid

Met collega’s Hannah Gadsby en Tig Notaro heeft Burnham brutale eerlijkheid gemeen. Tijdens ‘Inside’ zegt hij: ‘Wie wil eens iets grappigs horen? Vijf jaar geleden stopte ik, na een reeks ernstige paniekaanvallen, met mijn comedyoptredens. Ik kreeg die paniekaanvallen óp het podium, geen geweldige plaats om ze te hebben. Daarna trad ik ongeveer vijf jaar niet op, en dat was tijd die ik gebruikte om aan mezelf te werken. Heeft het iets opgeleverd?’ De slotboodschap uit zijn show ‘Make Happy’ was: ‘Als je kunt leven zonder een publiek: DOE DAT DAN.’

17. De duisternis

Dat hij ‘Inside’ überhaupt heeft gemaakt, was naar eigen zeggen om iets omhanden te hebben, ‘to distract myself from shooting myself in the head’. De titel ‘Inside’ verwijst niet alleen naar de kamer waarin hij zich heeft verschanst, maar ook naar zijn eigen hoofd. Burnhams comedy knettert van de spanning tussen slimme ironie en een halve depressie.

18. De goede voornemens

Op het einde van ‘Inside’ neemt hij afscheid met ‘Goodbye’: ‘So this is how it ends / I promise never to go out again’.

‘Inside’ van Bo Burnham komt op 3 december uit bij Ingrooves.

Beluister ook onze playlist ‘Humo luistert’

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234