'Gewoon Boef' Beeld Streamz
'Gewoon Boef'Beeld Streamz

Tv-tip'Gewoon Boef'

Boef: ‘Ik ben geen slecht persoon en verwacht dat de wereld dat gaandeweg ook zal inzien’

De één kent Sofiane Boussaadia aka Boef van hits ‘Habiba’, ‘Sofiane’ en ‘Tout est bon’ (samen 100 miljoen views op YouTube), de ander herinnert zich vooral de kech-controverse, waarbij de rapper vrouwen die hem een lift hadden gegeven uitschold voor hoer. De driedelige documentaire ‘Gewoon Boef’, in Nederland reeds een kijkcijferkanon, belooft de man achter de roem en ophef te tonen.

Joshua Migneau

HUMO De documentaire haalde recordcijfers toen ze een jaar geleden in première ging via Videoland, de Nederlandse tegenhanger van Streamz.

BOEF «De kids vonden de documentaire leuk omdat ze Boef-fans zijn. Zij zetten hun ouders, die mij alleen kennen van de controverse, aan om met hen mee te kijken: zo maakten een heleboel volwassenen voor het eerst kennis met de wáre ik.

»De docu schetst een intiem en eerlijk portret van mij. Ik geloof in de kracht van jezelf-zijn: ik wéét dat ik geen slecht persoon ben en verwacht dat de wereld dat gaandeweg ook zal inzien. In Nederland is mijn reputatie inmiddels verbeterd, maar ik merk dat de meningen in België over het algemeen nog negatief zijn.»

HUMO Je maakte drie vrouwen, die je op nieuwjaarsnacht 2018 een lift gaven, uit voor kechs, ofwel hoeren. Hoe kijk je op dat incident terug?

BOEF «Beschaamd. Mocht ik mezelf niet kennen en die uitspraken lezen, dan zou ik denken: wat een mafkees! Je moet begrijpen: ik was als jonge gast boos op de wereld, boos op de politie, boos omdat ik geen ouders had in Nederland. Ik ventileerde die woede in mijn songs, zonder te verwachten dat mijn muziek zou aanslaan. Ik was 21 toen ik doorbrak: te onvolwassen om een voorbeeld voor miljoenen tieners te zijn. Mijn groeipijnen gingen vanwege mijn populariteit het hele land rond. Ik hoop dat ik anno 2021 kan inspireren in plaats van schofferen.»

HUMO ‘Geld is de duivel,’ zeg je in de documentaire. Waarom?

BOEF «Ik dacht vroeger dat geld geluk was. Maar toen ik het gemaakt had, werd ik niet overspoeld door gelukzaligheid. Integendeel: rijkdom bleek het gedrag van vrienden en geliefden te veranderen, het dreef mensen uit elkaar.

»Ik verdien nu een stevige kluit aan hiphop. Maar eerlijk? Ik zou muziek gratis maken.»

HUMO Is er een muziekfilm die indruk op jou heeft gemaakt?

BOEF «Ik was 10 toen ik ‘8 Mile’ van Eminem zag: de rauwheid van zijn songs vond ik vet. Ik was achteraf vastberaden om zélf rapper te worden. Ik zocht via het internet uit hoe je een song moest opnemen, kocht een microfoon van 5 euro en blikte mijn eerste nummer in. Dat liedje weerklinkt op het einde van ‘Gewoon Boef’: geen hoogvlieger, wel een perfecte afsluiter.»

HUMO Wat mis jij het meest in deze tijden van corona?

BOEF «Optreden. Ik verlang naar het moment dat een volle zaal weer mijn liedjes meeschreeuwt. In afwachting sleutel ik aan een nieuwe plaat. Tegen de zomer zou ik nieuwe songs af moeten hebben.»

HUMO Je staat aan de top van de nederhop. Wat hoop je nog te bereiken?

BOEF «Ik wil een gezin. En misschien een mooi vakantiehuisje in Thailand.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234