null Beeld Humo
Beeld Humo

InterviewChibi Ichigo

Chibi Ichigo op Eurosonic: ‘Als ik zie wie er al heeft gestaan, ben ik op de goeie weg’

Wie de vinger graag aan de muzikale pols houdt – ú – kan vanaf woensdag gratis en voor niets vier dagen lang de 35ste editie van Eurosonic Noorderslag streamen op de website van het Nederlandse showcasefestival. Niet minder dan negen Belgische acts – van Meskerem Mees tot High Hi – treden er dit jaar op, of beter: hébben dat al gedaan. Om één en ander zo covidveilig mogelijk te laten verlopen, moesten alle 197 (!) acts vooraf hun set opnemen. Chibi Ichigo, ook bekend van ‘De slimste mens’, vond dat ‘eigenlijk nog wel chill’.

Noud Jansen

CHIBI ICHIGO «Voor een beginnende artiest zoals ik is Eurosonic Noorderslag sowieso een opportuniteit – dat het dit keer digitaal moest gebeuren, had op zich ook nog wel zijn charmes. We hebben alles mogen opnemen in Het Depot in Leuven: de dag van de opname stonden alle licht- en geluidsmensen daar al voor me klaar: heel tof, ik had zoiets nog nooit meegemaakt.»

HUMO Hoelang duurt je set?

ICHIGO «Drie liedjes: meer mocht ik niet spelen. Omdat ik het saai vind om altijd hetzelfde te doen, had ik gekozen voor drie nieuwe nummers: ‘Planeet (De zon is veel te heet)’, dat komende week uitkomt, ‘Chaos’, dat op de ‘CHIBUMIVERSE’-ep staat die ik in april release, en ‘Club Russia’, dat ik heb geschreven om op de Russische Spotify te kunnen raken.»

HUMO Dat laatste moet je even uitleggen.

ICHIGO «Ik weet niet of je het weet, maar in Rusland hebben ze pas sinds juni Spotify. Toen ik dat hoorde, dacht ik: tof, dan ga ik al mijn liedjes daarop pitchen! Je weet dat ik in Rusland geboren ben, en deels in het Russisch zing. Maar dat gaat dus niet: op de Russische Spotify kun je geen liedjes pitchen die al uitgebracht zijn. Daarom heb ik een volledig nieuw technonummer gemaakt, helemaal in het Russisch gezongen, waarmee ik mijn set open. Niet dat dat een doel op zich is, maar ik zou het zeker niet erg vinden om ooit in Oost-Europa te kunnen optreden.»

HUMO Had je voordat je ervoor gevraagd werd al ooit van Eurosonic Noorderslag gehoord?

ICHIGO «Nee. Ik vind het wel een keigoed concept: al die verschillende culturen, muziekstijlen en talen die samenkomen. Een beetje zoals South By Southwest in Amerika. Als je ook ziet wie er al heeft gestaan: Dua Lipa, Sam Smith, Angèle… Dat geeft me het gevoel dat ik op de goeie weg ben.»

HUMO Toen ik je kort interviewde vóór je ‘Slimste mens’-deelname, zei je: ‘Als mijn verschijning mensen op het idee brengt om eens naar mijn muziek te luisteren, is dat mooi meegenomen’. Is dat gelukt?

ICHIGO «O, ja. De streams van mijn nummers zijn als een raket omhooggegaan, net als de views op YouTube en mijn volgersaantal op Instagram. Terwijl ik er maar twee afleveringen inzat! Mensen maken ook T-shirts die geïnspireerd zijn op mijn muziek, en er is zelfs een wandeling uitgestippeld in Sint-Gillis die ‘Bloei’ heet, en volgens de Instagrampagina op mij geïnspireerd is.»

HUMO Húh?

ICHIGO «Echt, hè? Episch, gewoon. En iemand van een uitgeverij had een interview met mij gelezen in Het Laatste Nieuws waarin ik het over het boek ‘The Secret’ had (van Rhonda Byne, ondertitel ‘Het geheim van voorspoed en geluk’, red.). Die man heeft mij gratis het nieuwe boek van dezelfde schrijver opgestuurd! Ik heb het gisteren ontvangen, en ik zit nu al aan pagina 150. En oh, een asiel heeft twee katten naar Umi (Defoort; haar vriend, red.) en mij vernoemd! Mocht ik een groter appartement hebben, ik had hen sowieso geadopteerd. Maar euh… (op fluistertoon) ik heb ook brieven gekregen vanuit de gevangenis.»

HUMO Oei.

ICHIGO «Ik heb daar eens opgetreden: echt een unieke ervaring. Die brieven geven me ook een ander perspectief op mensen die in de gevangenis zitten – zélfs de nogal romantische brieven die iemand me vanuit de gevangenis van Antwerpen stuurt.»

HUMO Voor ik het vergeet: donderdag zien we je ook op Canvas in ‘De Toots sessies’. Je speelt er samen met Ikraaan en Meyy.

ICHIGO «Ja, misschien een beetje een gekke line-up voor de kijkers.»

HUMO Hoe bedoel je?

ICHIGO «Vorig jaar hebben we samen wel een kleine tournee ondernomen, maar onze muziek is zó anders. Ikraaan en Meyy brengen in ‘De Toots sessies’ allebei een pianoballade; ik kom daar met mijn elektronische muziek tussendoor fietsen (lacht). Compleet random! Maar ’t is natuurlijk een fantastisch kans die we van Canvas krijgen.»

HUMO Succes ermee. En pas toch maar op met die romantische Antwerpenaar.

ICHIGO (lacht) « Dank je.»

Eurosonic Noorderslag 2021, van 13 tot 16 januari gratis te streamen op www.esns.nl.

‘De Toots sessies’, Canvas, donderdag 14 januari, 19.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234