null Beeld

InterviewLianne La Havas

‘Corona gaf me een excuus om te hoelahoepen in bikini’

Lianne La Havas (30) verdween enkele jaren van de aardbol, maar we zijn haar niet vergeten. Hoe zouden we ook? Die stem! Die engelachtige verschijning! Die bezielde cover van 'I Say a Little Prayer'! De Britse, die ermee kan uitpakken dat Prince nog in haar woonkamer heeft opgetreden, noemde haar straffe comebackplaat naar de persoon van wie ze het meest heeft leren te houden: haarzelf. 'Eindelijk ben ik gelukkig. En ik ben graag gelukkig.'

Joshua Migneau

HUMO Het is vijf jaar geleden dat we elkaar spraken. Hoe gaat het?

LIANNE LA HAVAS «Kan beter: ik ben gisteren gevallen met de fiets. Mijn handen zijn oké, dus ik kan nog gitaar spelen. Maar mijn ribben doen pijn en dat maakt lachen lastig. Beloof je dat je geen grapjes zult maken?»

HUMO Alles voor jou. Hoe heb je 2020 tot dusver beleefd?

LA HAVAS «Als het langste jaar uit mijn leven. Al had de lockdown ook zijn voordelen: ik heb mij nog eens kunnen storten op houtbewerking, één van mijn passies. Ik had een versleten ladekast gevonden op straat. Samen met mijn vriendje heb ik die naar huis gedragen, afgeschuurd, hersteld en vernist. Mijn hoofd staat zelden stil: nietsdoen maakt me onrustig. Meubels restaureren is één van de weinige dingen die me tot rust brengen.»

HUMO Vermeldde je net een vriendje? Ik dacht dat 'Lianne La Havas' een break-upplaat was.

LA HAVAS «Dat is ze ook. 'Read My Mind' staat vooraan, een lied over halsoverkop verliefd worden. Want dat is voor mij de enige manier: mijn lief wordt altijd de belangrijkste persoon ter wereld, en ik heb dan alles voor hem over. Die relatie loopt gedurende de tweede helft van de plaat op de klippen, met 'Please Don't Make Me Cry' als een emotioneel dieptepunt. En op het einde klim ik uit het dal.

»Er is veel gebeurd sinds 'Blood', mijn vorige plaat uit 2015. Mijn grootmoeder, die mij grotendeels heeft opgevoed na de scheiding van mijn ouders, is gestorven. Mijn relatie liep op de klippen. Mijn familie werd kleiner en ik had tijd nodig om dat te verwerken. Ik kan pas muziek maken als ik me comfortabel voel bij de mensen om mij heen.

»Ik beleef momenteel gelukkige tijden, met mijn nieuwe lief in ons huis in Londen. Weet je hoe geweldig hij is? Hij heeft mij een olijfboom cadeau gedaan! Ik heb er altijd één gewild in mijn tuin, als een connectie met mijn Griekse roots. Wat heb ik moeten janken (giechelt). Met die gelukzaligheid kwam opeens de inspiratie om de afgelopen jaren van mij af te schrijven.»

HUMO In 2016 verloor je je mentor Prince, die nog in jouw woonkamer heeft opgetreden. Moet je vaak aan hem denken?

LA HAVAS «Elke keer wanneer ik iets purper zie, krijg ik tranen in de ogen. Prince leerde me tovertrucs op de gitaar, hielp me mijn grenzen te verleggen en gaf me een platform. Mijn tijd met hem voelt surreëel. Het heeft lang geduurd vooraleer ik kon aanvaarden dat we hem werkelijk kwijt zijn. Toen ik mijn nieuwe plaat had afgewerkt, wenste ik dat ik die naar hem kon opsturen. Ik heb het gevoel dat ik éíndelijk heb bereikt wat hij voor ogen had: een plaat die ten volle van mij is.»

HUMO Je debuut 'Is Your Love Big Enough?' uit 2012 werd genomineerd voor een Mercury Prize en 'Blood' zelfs voor een Grammy. Ben je niet trots op die platen?

LA HAVAS «Op het moment zelf wel, ja. Maar ik wist toen niet goed wat ik wilde. Men vergeet weleens dat ik op mijn 18de werd ontdekt en ik al op mijn 20ste tekende bij Warner. Ik moest beslissingen nemen en interviews geven, terwijl ik mezelf nog maar half kende. Nu ik 30 ben, weet ik wat ík wil. Neem nu mijn single 'What You Don't Do' uit 2015: ik heb die song niet geschreven, ik kreeg het lied voorgeschoteld en moest de woorden slechts inzingen. Ik kan niet naar dat nummer luisteren zonder te denken: 'Dat is niet van mij.' De songs op 'Lianne La Havas' zijn stuk voor stuk van mij.»

HUMO Heb je de plaat daarom naar jezelf genoemd?

LA HAVAS «Ja. Als je naar de plaat luistert, leer je mij kennen. Ik ben zo lang bang geweest om op mezelf te zijn. Maar toen mijn lief en ik uit elkaar waren, kón ik niet anders. Ik besefte toen dat je als persoon moeilijk kunt groeien als je in een relatie zit, want je moet dan altijd aan een ander denken. Ik heb eerst voor mezelf gezorgd, vooraleer ik nieuwe horizonten opzocht. 'Courage' is de kwetsbaarste song op de plaat: daarin geef ik, voor het eerst, toe dat ik eenzaam ben. En dat is oké.»

HUMO De hoes is mooi: je staat er guitig op.

LA HAVAS «Bruno Major, een vriend en tevens een geweldige muzikant, maakte die foto van me tijdens een nachtje uit. Ik heb er nog nooit zo als mezelf uitgezien op een foto. Ik had nochtans een grootse shoot voor het artwork gedaan, maar ik vond die ene spontaan gemaakte foto beter passen bij een plaat die mijn naam draagt dan alle geposeerde beelden.»

null Beeld

HUMO Je bent meesterlijk in andermans songs naar je hand zetten. Je versie van Dionne Warwicks 'I Say a Little Prayer' op Rock Werchter 2016 ging de wereld rond. Ditmaal cover je een minder bekende song: 'Weird Fishes/Arpeggi' van Radiohead.

LA HAVAS «Ik cover dat lied al sinds 2013 tijdens optredens, om één simpele reden: ik hou ervan. 'In Rainbows' is mijn favoriete plaat van Radiohead - ja, ik wéét van het bestaan van 'OK Computer' en 'Kid A' af. 'Weird Fishes/Arpeggi' transporteert mij altijd naar een andere plek. Ik zwem dan over de bodem van de oceaan, op zoek naar de wezens die in de diepste diepten leven.»

HUMO 'That's a good intro' zeg je aan het begin van 'Seven Times'. Waarom hield je die opmerking erin?

LA HAVAS «Ik vind het zalig als je een artiest hoort praten op een plaat. Je vóélt dan dat de muziek door mensen werd gemaakt en niet door een computer. Ik heb 'Seven Times' - waarvoor ik me heb laten inspireren door Destiny's Child - trouwens in één dag geschreven: uitzonderlijk, ik werk gewoonlijk een jaar aan een melodie en dan nog een jaar aan de lyrics (lacht). Misschien was ik zo geïnspireerd omdat ik gelukkig was. En ik ben graag gelukkig.

»'Paper Thin' was nog zo'n song die uit de lucht kwam vallen. Ik lag nét niet in slaap toen ik de eerste strofe en het refrein in mijn hoofd hoorde. Ik moest beslissen of ik mezelf wakker schudde of mezelf aan de nacht overgaf, in de hoop dat ik me het lied de ochtend erna nog zou herinneren. Ik koos voor optie één. Goddank, ik vergeet de meeste van mijn dromen.»

HUMO Door de coronacrisis zijn artiesten genoodzaakt om hun videoclips creatief in te vullen. Jij besliste dan maar om in je bikini te hoelahoepen voor 'Paper Thin'.

LA HAVAS «Ik speelde al lang met dat idee, maar nu had ik een excuus om het uit te voeren. We mochten het huis niet uit, dus we hebben die beelden geschoten in onze tuin.»

HUMO Nieuw in de merchandise van Lianne La Havas: hoelahoeps.

LA HAVAS (lacht en vloekt) «Je had nog zo beloofd om me niet te laten lachen!»

'Lianne La Havas' van Lianne La Havas komt op 17 juli uit bij Warner.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234