Tips
Daar zit muziek in: Humo’s knallende cadeautips voor de feestdagen!
Het is 2021, en alles is te koop. De dalai lama heeft zijn eigen merchandise, Nick Cave doet mee met Black Friday, en zelfs van Mozart (intussen 230 jaar wijlen) zijn in bepaalde circuits nog haarlokken te koop. Waarmee kunt u het verschil nog maken onder de kerstboom? Humo selecteerde must-haves en tijdloze attenties. All I want for Christmas is één van deze zestien TTT-cadeaus.
LCD Soundsystem: ‘The Long Goodbye’
Uitgebreide boxset-reissue van één van de strakste liveplaten van de lopende eeuw, opgenomen op wat destijds was aangekondigd als LCD’s allerlaatste optreden, in New Yorks Madison Square Garden in 2011. Met tijdloze versies van al hun beste songs, plus spanbetonnen covers van Yes (‘Heart of the Sunrise’), Alan Vega (‘Bye Bye Bayou’) en Harry Nilsson (‘Jump Into the Fire’).
Lars Ulrich: toiletpot
Voor de Metallica-fan die het schijt krijgt van hun recentste platen. Deze pot is voorlopig een uniek stuk, maar voor het geld danst de beer: wie zijn moeder er één wil schenken, kan maar beter beginnen bieden. (Disclaimer: deze Lars-wc werd gemaakt door dezelfde man die in februari ook al een gitaar fabriceerde uit de borstkas en beenderen van zijn overleden oom.)
Tom De Geeter: ‘Accolades’
Twee jaar na het lijstjesboek ‘Tens’ interviewde illustrator De Geeter meer dan tweehonderd muzikanten in binnen- en buitenland (Steve Albini, ‘Weird Al’ Yankovic, Julien Baker, Jehnny Beth, Mauro...) over de helden die zij bewonderen. Mooi vormgegeven, uitbundig geïllustreerd.
Kelefa Sanneh: ‘Major Labels: A History of Popular Music in Seven Genres’
Alomvattende en zwierig geschreven muziekgeschiedenis aan de hand van zeven basisgenres: rock, r&b, punk, country, hiphop, pop en dance. Zo oldskool dat het verfrissend wordt: The New Yorker-schrijver Kelefa Sanneh voert tussen de regels door een bevlogen pleidooi voor muzikaal hokjesdenken.
The Beatles: ‘Get Back’
Bij de gelijknamige docuserie op Disney+ – de door Peter Jackson geregisseerde heilige graal van de Beatles-fan, over de opnamesessies van ‘Let It Be’ en de voorbereidingen op hun befaamde dakconcert – hoort ook een boek, met daarin de neergeschreven dialogen van de Fab Four (afwisselend grappig, bitsig, heerlijk banaal, inspirerend en domweg interessant) en met honderden nooit eerder gepubliceerde foto’s van Linda McCartney en Ethan Russell.
Taylor Swift: gestolen sjaal
Wie niet weet waarom acteur Jake Gyllenhaal in het Amerikaanse popmilieu de lul van het jaar is, heeft in 2021 niet naar Taylor Swift geluisterd. In ‘All Too Well’ zingt ze tussen de lijnen dat ex-lief Jake niet alleen haar hart brak, maar ook nog haar sjaal stal. Om dat te herdenken kunt u op Swifts website een exacte replica kopen van de sjaal die Jake ontvreemdde. Dat zal ’m leren!
Michelle Zauner: ‘Crying in H Mart’
Michelle Zauner van Japanese Breakfast bracht dit jaar niet alleen de prachtige plaat ‘Jubilee’ uit, ze schreef ook ‘Crying in H Mart’. In die memoires bericht ze over de gespannen relatie met haar overleden moeder en over haar Koreaanse roots. Spits, meeslepend en non-stop onder emotionele hoogspanning. Leg ook een familiedoos Kleenex onder de kerstboom: niemand verlaat de H Mart met droge ogen.
Bandcamp geschenkbon
Hoe steunt een mens zijn favoriete muzikant het efficiëntst, in acht genomen dat het meeste geld blijft kleven aan de vuile vingers van labelbazen, streamingmogols en de Jeff Bezosen van deze wereld? Doe het met Bandcamp, waar 82 procent van uw geld rechtstreeks naar de artiest gaat. Met de Bandcamp Gift Cards kunnen miljoenen songs digitaal gekocht worden (en, indien voorhanden, hun fysieke pendant).
Radiohead: ‘Kid A Mnesia’
Heel lang niets meer gehoord van Yorke en co., en hun recentste plaat is ook alweer vijf jaar oud, waardoor deze reissue bijna aanvoelt als een nieuwe ontdekking. ‘Kid A Mnesia’ verpakt twee van de invloedrijkste en strafste indieplaten van rond de eeuwwende – ‘Kid A’ en het altijd onderschat gebleven ‘Amnesiac’ – plus een derde plaat met B-kantjes en rariteiten. Bijhorend: de Kid A Mnesia Exhibition, een virtuele tentoonstelling over all things Radiohead.
U2: ‘Achtung Baby’
Dertig jaar geleden correspondeerde Humo-journalist Frank Vander linden live vanuit Zooropa: ‘‘Achtung Baby’ is een plaat om te beluisteren en opniéuw te beluisteren, tot je verslaafd raakt aan de groove van ‘Zoo Station’, de rusteloze galop van ‘Even Better Than the Real Thing’, de bloedmooie eenvoud van ‘So Cruel’, de obsederende repetitiviteit van ‘The Fly’ en de buitenaardse funk van ‘Mysterious Ways’.’ Het is nu 2021 en we zijn nooit gestopt met luisteren. Deze 30th Anniversary Edition (met veel remixen en B-kantjes) is een mooi cadeau voor iedereen met heimwee naar de allerbeste U2.
Warren Ellis: ‘Nina Simone’s Gum’
Gelijke delen memoires en essay: fascinerende vertelling van Nick Cave-sidekick Warren Ellis over die keer dat hij de gebruikte kauwgum van Simone meegriste. In de woorden van Neil Gaiman: ‘Waanzinnig, vrolijk boek over kunst, muziek en obsessies’. En: ‘In twee dagen uitgelezen!’ (Courtney Barnett); ‘Een ontroerende, inspirerende blik in iemands beautiful mind…’ (Jim Jarmusch), ‘Warren heeft een mooi moment hertaald tot religieus artefact’ (Cave), ‘Beautiful fucking book. I highly recommend this motherfucker’ (Flea).
Third Man Records Record Both
Uw vriend (m/v/x) heeft een zangstem die gemáákt is om op vinyl geperst te worden? Elke winkel van Jack Whites Third Man Records-keten heeft een automaathokje dat dat op hoop en al vijf minuten voor elkaar krijgt, en sinds dit jaar is er ook een filiaal in Londen – toch weer een stuk dichterbij dan Detroit en Chicago.
The Beatles: pak kaarten
Kleurenwiezen, manillen, stronten of – voor wie strikt in de lockdownleer blijft – patience: het kan nu ook in exquise Sgt. Pepper’s-stijl.
George Harrison: ‘All Things Must Pass’
Ook ‘All Things Must Pass’, de kolossale derde soloplaat van de kolossale derde Beatle, kreeg dit jaar een indrukwekkende reissue, geproducet door zoon Dhani Harrison en gemixt door de Grammy-winnende Paul Hicks. De ‘Uber Deluxe Box Set’ kost ongeveer 1.000 euro, maar u krijgt er wel acht lp’s voor, vijf cd’s, enkele bibliofiele uitgaven, minifiguurtjes van de tuinkabouters (en de langharige George Harrison) op de hoes, rudraksha-gebedskralen, een houten boekenlegger gemaakt van een eik uit Georges’ eigen Friar Park, alles handzaam verpakt in een houten kistje.
Nick Cave: ‘The Little Thing’
Nieuw op Cavethings.com: mooi vormgegeven boekje (geschreven en getekend door de Vleermuis himself) voor de nieuwsgierige peuter, over ‘een klein ding’ dat niet weet wat het is en raad vraagt aan onder meer Tomaat en Toiletpapier. (Verkrijgbaar van dezelfde rockster: mini-T-shirts met ‘Shit for Kids’-opschrift.)
Gorillaz: Superplastic mini series
2-D, Murdoc, Noodle of Russel. Omdat er nog plaats is op uw kast.