Mathieu Terryn in zijn kot Beeld Instagram Mathieu Terryn
Mathieu Terryn in zijn kotBeeld Instagram Mathieu Terryn

Bazart-frontmanMathieu Terryn

‘Dankzij de lockdown weet ik: wat náást een croque lekker is, is ook lekker tussen een boterham’

‘Ik probeerde een croque te maken, en aangezien de respons zeer positief was, dacht ik: fuck it, this is my duty.’ Het is u misschien ook al opgevallen: Mathieu Terryn zorgt voor culinair vermaak tijdens de lockdown. Elke dag deelt de zanger van Bazart een nieuwe #croquemethieu op Instagram. Vrijdag kan hij zijn nieuwste baksel verorberen op de tonen van Bazarts nieuwe single, ‘Alles of niets’.

Lien Joos

HUMO We moeten nu al enkele weken binnen blijven, en dat blijft nog even zo. Hoe gaat het met jou?

TERRYN «Met mij gaat alles goed. Ik weet dat het voor velen niet leuk is, maar vanuit mijn perspectief is het best tof. Ik heb tijd om dingen te doen die ik anders niet kan doen. Ik heb geen sociale verplichtingen meer en op één of andere manier is dat wel rustgevend.»

HUMO Je komt een beetje op adem?

TERRYN «Ja, toch wel. Ik heb ook niet echt een routine, maar ik plan mijn dagen wel in.»

HUMO Hoe ziet een quarantainedag van Mathieu Terryn eruit?

TERRYN «Meestal slaap ik tot halfnegen, waarna ik geniet van een koffietje en mijn mails even check. Ik probeer ook elke dag te gaan lopen. ’s Middags maak ik mijn croque en deel ik die op Instagram. In de namiddag werk ik aan nieuwe muziek. Ik zit ook veel meer achter mijn piano en speel meer gitaar. Ik leer mezelf veel bij en probeer creatief bezig te zijn. Als het goed weer is, durf ik buiten weleens een boek te lezen. Momenteel ben ik bezig aan ‘Women’ van Charles Bukowski. ’s Avonds kijk ik een serie of een film op Netflix. De laatste serie was ‘Tiger King’, die heb ik onmiddellijk uitgekeken omdat ze zo bizar was.»

HUMO Elke dag maak je een andere croque om te delen op Instagram. Hoe ben je op dat idee gekomen?

TERRYN «Ik wilde ook iets doen om de mensen bezig te houden. Ik probeerde een next level croque te maken en de respons was zeer goed, waarna ik dacht: fuck it, this is my duty. Nu entertain ik met good greasy food

HUMO Waar haal je inspiratie voor jouw receptjes?

TERRYN «Ik ben sowieso een redelijke Bourgondiër. Ik haal mijn inspiratie vooral uit mijn eetloopbaan. Ik heb daarnaast nu tijd om naar next level kookprogramma’s te kijken, zoals ‘Ugly Delicious’ of het YouTube-kanaal van Action Bronson. Ik heb ook een kookboek herontdekt dat hier al eeuwen lag, en ik volg enkele Instagram-accounts die ongeveer hetzelfde doen als ik.»

HUMO Wat was je favoriete croque tot nu toe?

TERRYN «De croque cubano en de vier kazen zijn me toch wel het meest bijgebleven. Mijn volgers zijn vooral fan van de basics, zoals de croque madames en mozzarella met pesto. Het is ook de bedoeling dat iedereen zin krijgt in die croques. Zo kunnen ze even vet als ik uit de quarantaine komen! (lacht)»

HUMO Ben je het nog niet beu na 21 croqueskes?

TERRYN «Wow! Zijn het er al zoveel? Als ik mezelf iets opleg, wil ik er ook volledig voor gaan. Er zit veel crazy shit aan te komen, dus ik heb nog inspiratie genoeg. I’m still on track

HUMO Je noemt jezelf een Bourgondiër. Éét je vooral graag of heb je ook een passie voor koken?

TERRYN «Ik eet vooral graag. Veel vrienden van mij zijn heel goede koks. Mijn liefde voor eten wordt door hen alleen maar aangewakkerd. Koken doe ik ook graag, maar ik moet nog heel veel leren. Ik ben iets te chaotisch in een keuken, het is altijd een ontplofte boel.

»Mijn voorkeur gaat uit naar alles wat je tussen een broodje kunt steken. Door mijn croques heb ik geleerd dat als iets lekker is náást de croque, het ook lekker is als je het tussen een boterham propt. Mijn liefde voor croques is sterk gegroeid door deze uitdaging. Daarom is het essentieel dat ik vaak ga lopen, want anders rol ik binnenkort uit de quarantaine.»

HUMO Je bent nu drie maanden verloofd. Hoe zit het met de trouwplannen?

TERRYN «Die zijn ongewijzigd. We zouden normaal op locatiebezoek gaan, maar dat gaat niet door. Op zich loopt verder alles volgens plan. De quarantaine overleven wij vlekkeloos, ook niet onbelangrijk.»

HUMO Heb je veel contact met de andere leden van Bazart tijdens deze lockdown?

TERRYN «Wij horen elkaar dagelijks via onze WhatsApp-groep en een paar keer in de week hebben we videomeetings met ons management erbij. Het is dankzij die mogelijkheden dat wij toch verder kunnen werken.»

HUMO Terwijl veel artiesten hun releases uitstellen, brengt Bazart vrijdag een nieuwe single uit: ‘Alles of niets’. Vanwaar die keuze?

TERRYN «Die beslissing lag al weken op voorhand vast en wij hebben de plannen ongewijzigd gelaten. Het is fijn dat onze fans nieuwe muziek krijgen, en we zijn benieuwd wat ze van ons voorproefje van de nieuwe plaat vinden. Als ik het nummer nu hoor, in deze tijd, krijgt het een andere lading. Er zitten zinnen in die wel gelinkt kunnen worden aan de situatie waarin wij ons nu bevinden.»

HUMO Waarover gaat het dan?

TERRYN «Over dóórgaan, en over tegen muren in je hoofd lopen. Het krijgt een nieuwe dimensie door de herkenbaarheid. Een geluk bij een ongeluk.»

HUMO In de videoclip van het nummer speelt Kevin Janssens mee. Hoe zijn jullie bij hem terechtgekomen?

TERRYN «Kevin is al lang een goede vriend van ons. Ik had hem het nummer laten horen en hij was meteen fan. Noël Loozen, die de videoclip heeft geregisseerd, en ook ‘Maanlicht’ heeft geregisseerd, wilde graag met Kevin werken. ‘Alles of niets’ en ‘Maanlicht’ zijn eigenlijk een tweeluik. ‘Maanlicht’ was het einde van de tweede plaat en ‘Alles of niets’ is het begin van de nieuwe plaat.»

HUMO Wanneer mogen we die nieuwe plaat verwachten?

TERRYN «We hebben nog geen releasedatum, maar ik veronderstel dat het niet meer voor dit jaar zal zijn. We zullen wel stelselmatig singles uitbrengen.»

HUMO Lukt het om dezer dagen aan het nieuwe album te werken?

TERRYN «Het is een beetje afwachten tot wanneer we weer mogen samenwerken omdat dan de grotere stappen worden gezet. Momenteel werken we elk apart aan de plaat. Soms krijg je iets doorgestuurd wanneer je net bent gaan lopen of aan het koken bent, terwijl de andere net keihard in de flow zit. Wanneer jij dan eindelijk aan je bureau zit, is de andere alweer uit die flow. In dat opzicht is het soms wel moeilijker.»

HUMO Op jullie tweede plaat staat het liedje ‘Niet te dichtbij’. Toepasselijk, vandaag de dag.

TERRYN «Dat is een stom en leuk toeval. ‘Niet te dichtbij’ gaat over het innerlijke, dat je niet te dichtbij mag komen in iemands hoofd. Dat het nu over het fysieke gaat, is best grappig.»

HUMO Er zijn nu ook T-shirts te koop met de titel van dat nummer als opdruk. De opbrengst van die verkoop gaat integraal naar de Koning Boudewijnstichting. Wie kwam op dat idee?

TERRYN «Twee vrienden die de NU-store in Gent uitbaten. Dat is een kledingwinkel die designstukken verkoopt en waar we eigenlijk al lang mee samenwerken. Zij hadden het idee en wij zijn daar vol overtuiging in meegegaan. Charlotte de Witte en mijn vriendin, Marie Wynants, doen ook mee. Vanuit onze verschillende disciplines hebben we allemaal iets op een T-shirt laten drukken waarvan we vinden dat het toepasselijk is voor deze situatie.»

HUMO Vind je het belangrijk om deel te nemen aan zulke initiatieven?

TERRYN «Absoluut! Dat toont de sterkste kant van de maatschappij. We moeten niet doemdenken, maar elkaar blijven helpen.»

HUMO Je klinkt heel optimistisch.

TERRYN «Dat is ook heel belangrijk. Ik hoop vooral dat iedereen gezond blijft en doet wat er van hem gevraagd wordt. Op die manier kunnen we zo snel mogelijk weer gezond naar buiten. Ik hoop ook dat we deze zomer nog festivals kunnen spelen, maar daar ziet er niet naar uit. Positief blijven, dat is het enige wat we kunnen doen.»

HUMO Het coronavirus heeft een grote impact op de muziekindustrie. Er zijn geen concerten, veel releases zijn uitgesteld en de festivals lijken inderdaad niet te kunnen doorgaan. StuBru lanceerde al de hashtag #ikluisterbelgisch om onze artiesten te steunen. Luister jij nu zelf ook meer Belgisch?

TERRYN «Ik moet zeggen dat ik die reflex al had. Ik probeer altijd op de hoogte te zijn van wat er leeft in de Belgische muziekindustrie. Ik denk dat dat belangrijk is voor mijn ontwikkeling als artiest. Ik luister ook vaak naar bevriende artiesten die een plaat uitbrengen. Momenteel leg ik de plaat van High Hi af en toe op. Dat zijn ook vrienden van mij, en Daan Schepers, die ook bij ons in de band speelt, was de producer.»

HUMO Wat mis je het meest van het dagelijkse leven voor de quarantaine?

TERRYN «Op café gaan met mijn maten of op restaurant gaan. Het sociale contact en af en toe eens een goede knuffel mis ik ook. Ik ben redelijk extravert en fysiek met mijn vriendschappelijke contacten.»

HUMO Wat is het eerste dat je gaat doen wanneer de quarantaine eindelijk voorbij is?

TERRYN «Een Big Mac eten! Ik mis McDonald’s. Binnenkort maak ik sowieso een croque Big Mac.»

HUMO Wat is jouw quarantainemotto?

TERRYN «Eet veel, sport veel, werk veel en probeer mensen te helpen waar het kan.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234