‘39 Golden Grates’ (1979) van
Danny and the Dressmakers. Beeld rv
‘39 Golden Grates’ (1979) vanDanny and the Dressmakers.Beeld rv

Uit de platenkast van Mauro

Danny and the Dressmakers maakte de meest hulpeloze cover van ‘Space Oddity’ ooit

Elke week diept Mauro één plaat uit zijn uitgebreide verzameling op. Deze week: ‘39 Golden Grates’ (1979) van Danny and the Dressmakers.

Mauro Pawlowski

De immer beschonken Methysmenos, een inmiddels weggemoffelde filosoof uit de Griekse oudheid, noemde het heelal een pompeuze uitsloverij. En funest voor het klimaat. Toen al. Het werden zijn laatste woorden vooraleer hij vanaf de Akropolis ging bungeejumpen. Helaas vergat deze held toen net iets te laat dat het elastiek bijlange niet was uitgevonden. Hoe kon zoiets gebeuren? Het werd alvast een uniek moment in onze westerse cultuur, kun je wel zeggen. Net als ‘39 Golden Grates’, een best of (op cassette) met 46 tracks van de nofipostpunks Danny and the Dressmakers, in 1979 verschenen op Fuck Off Records.

Deze andere onwaarschijnlijke legende begint met ‘Eggs on Legs’, dat net zo krakkemikkig klinkt als een hulpeloze hoogbejaarde achtervolgd door eieren met beentjes. ‘Ooh ooh, eggs on legs!’ Zo goed dat je je afvraagt wat erna nog kan komen. Wel, een cover van ‘Space Oddity’ volgens de regels van deze onverschrokken band. Wat blijkt? Geen van de groepsleden kan het nummer fatsoenlijk spelen. We horen ze wat sukkelend op zoek gaan naar de juiste tekst en akkoorden, even hulpeloos als Major Tom zelf. Maar het valt al snel plat op zijn gat. Iemand vraagt: ‘Now what?’ Mijn God, we zijn nog maar twee nummers ver en de vanzelfsprekende genialiteit is onbetwistbaar. Terwijl dan nog moeten komen: ‘Drying out My Rained-on Rizlas’, ‘Buddha the Crab’, ‘Rubber Plants and I Left My Gall Bladder in Moss Side’ plus vele andere. Een heruitgave als luxebox zou welkom zijn.

Luister de Bowie-cover vanaf 3:33

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234