null Beeld

David Crosby: 'Een reünie met Stills, Nash en Young? Graag'

David Crosby is één van de belangrijkste maar ook controversieelste artiesten uit het hippietijdperk (zijn beste songs: ‘Almost Cut My Hair’, ‘Laughing’ en ‘Lady Friend’). Zijn groepen The Byrds en Crosby, Stills, Nash & Young leverden iconische platen af, maar bleven nooit lang bestaan. Vingers wezen steevast naar Crosby als de schuldige. In de documentaire ‘Remember My Name’, vanaf 21 oktober op Telenet à la carte, vertelt Crosby zonder schroom zijn levensverhaal, met de hulp van producer Cameron Crowe.

(MP)

Verschenen in Humo op 21 oktober 2019

DAVID CROSBY «Ik ben 78 jaar oud. Ik heb al drie hartaanvallen overleefd. Mensen van mijn leeftijd en met mijn gezondheid trekken zich gewoonlijk terug, tevreden met het leven dat ze hebben geleid. Maar ik niet. Ik heb de afgelopen vier jaar vier platen uitgebracht en een vijfde is onderweg. Ik heb nog zoveel te geven.»

– ‘Remember My Name’ is vooral verbazend eerlijk.

CROSBY «Ik had het niet anders gewild. De meeste muziekdocumentaires zijn zo diep als een voetbad: ze verheerlijken de artiest, maar tonen niet de persoon achter de muziek. Als ik naar een docu kijk, wil ik weten wie je bent, waar je om geeft en waar je bang voor bent. Cameron mocht me alles vragen en ik heb eerlijk geantwoord, géén censuur.»

– ‘Niemand met wie ik destijds heb gewerkt, wil nog met me praten,’ vertel je in de docu. Heb je intussen al iets gehoord van Graham Nash, Stephen Stills of Neil Young?

CROSBY «Nee. Ik had dat ook niet verwacht. Ik heb deze film niet voor hen gemaakt, ik verwacht zelfs niet dat ze ernaar zullen kijken. Ik deed dit voor mezelf: ik ben jarenlang een junkie geweest, en ik haatte wie ik was geworden. Ik wil me weer goed voelen over mezelf. Het doet deugd om míjn kant van het verhaal te vertellen, met fouten en al. Veel mensen hebben me als een onredelijk persoon omschreven, maar eerlijk? We zijn allemaal gemeen geweest tegen elkaar. Ik hou een samenwerking met de jongens alleszins niet tegen. We hebben prachtige muziek gemaakt samen. Als zij mij zouden uitnodigen voor een reünie, zou ik zeker toestemmen.»

– Verbaast het je dat je na die vermoeiende wereldtournees, en na alle ruzies, nog steeds van muziek houdt?

CROSBY «Nee. Muziek is iets magisch. Ze maakt de wereld een iets mooiere plek. Ik ben zeer behoedzaam bij mensen die níét houden van muziek. Ik begrijp dat niet. Beseffen ze wel wat ze missen?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234