null Beeld

MuziektipsHumo sprak uitvaartondernemers

De beste begrafenissongs: 'Die keer dat ik Dimitri Vegas en Like Mike moest opleggen, zal ik niet gauw vergeten'

De ene heeft al een hele playlist klaar voor zijn eigen begrafenis, de andere mag er niet aan denken dat hij zelf iets zou moeten regelen. Maar die laatste rit verknallen met slechte muziek moet u te allen prijze proberen te vermijden. Wees zélf de deejay van uw uitvaart, met Humo als in het zwart gestoken gids.

Jim Henson, de bedenker van ‘The Muppet Show’, kreeg tijdens zijn begrafenisplechtigheid een 15 minuten durende medley, gezongen door Miss Piggy, Kermit, Fozzie Bear en de rest van zijn pluchen geesteskinderen. Whitney Houston werd ten grave gedragen op de tonen van haar eigen ‘I Will Always Love You’, bij Prince werden er hymnes van Jehova’s getuigen gespeeld en Liz Taylor werd de kerk uitgedragen op ‘Amazing Grace’. Zsa Zsa Gabor, negen keer getrouwd, koos voor het maagdelijke ‘Ave Maria’, een klassieker, ook bij ons.

Uitvaartondernemer 1 «‘Ave Maria’ wordt nog veel gevraagd, ook door niet-gelovigen, omdat het zo mooi is. Ook populair als slotnummer van een begrafenis is ‘Fly Me to the Moon’ van Frank Sinatra, vooral bij oudere mensen, die de tijd van de crooners nog hebben meegemaakt. En ‘My Way’ natuurlijk.»

Uitvaartondernemer 2 «Andere klassiekers zijn ‘Tears in Heaven’ van Eric Clapton, Edith Piaf met ‘Non, je ne regrette rien’, ‘Hallelujah’ van Jeff Buckley, ‘We’ll Meet Again’ van Vera Lynn, ‘Over the Rainbow’...»

Uitvaartondernemer 3 «‘You’ll Never Walk Alone’ van Gerry & The Pacemakers blijft het goed doen op begrafenissen van voetbalsupporters. Voor Antwerp-supporters spelen we het vaak in de versie die in het stadion wordt gezongen. Bij de oudere Antwerpenaars wordt vaak ‘Antwaarpe’ van The Strangers gevraagd.»

Uitvaartondernemer 4 «Soms komen mensen na een dienst vragen: ‘Zeg, van wie was dat nummertje?’ Alsof we dj’s zijn! Maar mensen kiezen vaak voor songs die ze al eens op een begrafenis hebben gehoord, en zo krijg je modenummers.»

Uitvaartondernemer 5 «Het gevolg is dat mensen veel nummers intussen níét meer willen, wegens ‘al te veel gehoord’: ‘Afscheid van een vriend’ van Clouseau, ‘Angels’ van Robbie Williams, ‘Nothing Else Matters’ van Metallica, ‘Con te partirò’ van Andrea Bocelli... ‘De roos’ van Ann Christy was lang populair, maar is intussen van de troon gestoten door ‘Een ster’ van Stan Van Samang

Uitvaartondernemer 6 «We zien duidelijk dat nummers uit ‘Liefde voor muziek’ op VTM trends worden. Naast ‘Een ster’ duiken ook de covers van Jasper Steverlinck geregeld op, net als de versie van Gers Pardoel van het K3-nummer ‘Wanneer zie ik jou terug’. Ook het origineel daarvan wordt vaak gespeeld – meestal als er een vader van kleine kindjes is gestorven.»

Uitvaartondernemer 5 «Er is een groot verschil tussen de muziek op een begrafenis van een bejaarde en de afscheidsplechtigheid van een puber. Onlangs hebben we een 14-jarige jongen begraven op ‘Habibi’ van Tamino. ‘See You Again’ van Wiz Khalifa is ook populair voor jongeren, net als ‘Dream’ van Imagine Dragons

Uitvaartondernemer 3 «En ‘Photograph’ en ‘Flower Market’ van Ed Sheeran. Onlangs hebben we een 11-jarige jongen begraven voor wie de ouders dat laatste nummer hadden gekozen.»

Will Tura zong ‘Hoop doet leven’ en ‘Ik mis je zo’ op de begrafenis van koning Boudewijn, en 25 jaar later scoren die nog altijd bij teraardebestellingen van ouderen van dagen.

Uitvaartondernemer 3 «Die nummers zijn onverwoestbaar, net als ‘Eenzaam zonder jou’.»

Uitvaartondernemer 4 «Wij hadden eens een moeder die per se een nummer van Will Tura wilde op de begrafenis van haar zoon, tegen de zin van haar andere kinderen. Die hebben ons achter haar rug een mailtje gestuurd: ‘Doe toch maar ‘Nothing Really Ends’ van dEUS. Het vrouwtje schrok zich een ongeluk tijdens de dienst.»

Uitvaartondernemer 2 «De muzieksmaak van de overledene wordt vaak vervalst. Ik heb al meegemaakt dat de gestorvene graag Duitse schlagers hoorde, maar de kinderen kozen Franse chansons: dat stond chiquer.»

Uitvaartondernemer 5 «Een kleindochter had voor haar overleden grootvader ‘Lazarus’ van David Bowie gekozen. De andere familieleden morden omdat de man dat nummer nooit had gehoord. Maar de kleindochter vond het een gepast eerbetoon.»

HUMO Hebben jullie het al meegemaakt dat de sfeer dankzij de muziek omsloeg?

Uitvaartondernemer 1 «Die keer dat ik Dimitri Vegas en Like Mike moest opleggen, zal ik niet gauw vergeten.»

Uitvaartondernemer 2 «Een fervente discodanser had ‘You Are the First, My Last, My Everything’ van Barry White gekozen als slotnummer voor zijn begrafenis. Iedereen ging net niet dansend de deur uit.»

Uitvaartondernemer 3 «Echt vreemd was die keer dat ik het disconummer ‘Car Wash’ van Rose Royce moest opleggen. Het riep bij de familie mooie herinneringen op aan de gestorvene, die er op familiefeestjes steevast de polonaise op danste.»

Uitvaartondernemer 4 «Ooit hebben we een begrafenis gehad waarop Bobby Prins zijn hit ‘Beste vrienden’ kwam zingen – niet zo toonvast, maar de familie was in de wolken.»

Volgens een recente poll bij Britse uitvaartondernemers is ‘Always Look on the Bright Side of Life’ van Monty Python een niet kapot te krijgen funeral classic over het Kanaal. Maar de Vlaming lijkt galgenhumor te schuwen.

Uitvaartondernemer 1 «Eén keer hebben we ‘Highway to Hell’ van AC/DC gedraaid. Dat was bij iemand die een zwaar leven had gehad, vol drugs, alcohol en foute keuzes.»

Uitvaartondernemer 5 «Pastoors zijn ook nog altijd baas in hun kerk. Ooit had iemand als laatste wens dat ‘El Bandido’ van Will Tura zou worden gespeeld, maar de pastoor was er radicaal tegen. Een andere keer hadden de vrienden van een jonge man ‘Creep’ van Radiohead uitgekozen. Toen de gitaren en vocale uithalen van Thom Yorke de kerk vulden, zag ik de pastoor bijna een hartstilstand krijgen.»

HUMO Heeft de tendens om van een begrafenis vooral een viering van het leven te maken ook gevolgen voor de muziekkeuze?

Uitvaartondernemer 2 «Ja, zeker op het einde van een viering. Een 86-jarige vrouw had ‘Lief klein konijntje’ van Henkie gekozen als afsluiter van haar begrafenis, met die tempoversnelling aan het einde...»

Uitvaartondernemer 3 «Eén van de mooiste outro’s vond ik die met ‘Don’t Worry, Be Happy’ van Bobby McFerrin onder begeleiding van jongleurs. Het was de begrafenis van een circusclown die uit het leven was gestapt: écht the tears of a clown.»

Uitvaartondernemer 1 «Wat we vooral merken, is dat maar een minderheid van de overledenen zelf de muziek heeft gekozen. Wellicht omdat we erg bang zijn voor de dood. Je kunt dan alleen maar hopen dat je familie je goed kende, of een goede smaak heeft.»

Uitvaartondernemer 5 «Voor je het weet, verknallen ze je uitvaart met ‘Simply the Best’ van Tina Turner of ‘I’ll Sleep When I’m Dead’ van Bon Jovi (lacht).»


Ga heen in stijl

Eén advies van Humo, uw makelaar in goede smaak: stel bijtijds uw muzikale testament op. Laat deze lijst u alvast op weg zetten:

1. ‘Le moribond’ – Jacques Brel (1961): de stervende dicteert de hele kerk te dansen: ‘Je veux qu’on rie, je veux qu’on danse/ Quand c’est qu’on me mettra dans le trou’.

2. ‘Funeral Tango’ – Scott Walker (1969): Walker goes Brel met zijn interpretatie van ‘Le tango funèbre’.

3. ‘Your Long Journey’ – Robert Plant & Alison Krauss (2007): cover van de Doc Watson-classic, uit het wonderlijke ‘Raising Sand’.

4. ‘My Autumn’s Done Come’ – Lee Hazlewood (1966): de cow- boy was 37 toen hij deze even spookachtige als hartverwarmende song schreef.

5. ‘Hope There’s Someone’ – Antony And The Johnsons (2005): een hele tijd populair geweest op begrafenissen van indie lovers.

6. ‘The Angel of Death’ – Hank Williams & His Drifting Cowboys (1954): ‘When the Angel of Death / Comes down after you / Can you smile and say / That you have been true?’

7. ‘Fancy Funeral’ – Lucinda Williams (2007): galgenhumor volgens Lucinda Williams, en een aandoenlijk pleidooi voor het armengraf.

8. ‘Heaven’ – Talking Heads (1979): galgenhumor volgens David Byrne: ‘Heaven is a place / A place where nothing / Nothing ever happens’.

9. ‘Spirit in the Sky’ – Norman Greenbaum (1969): zelden was de hemelvaart zo hippieachtig kleurrijk.

10. ‘Don’t Worry Baby’ – The Beach Boys (1964): laat u ten hemel voeren op de close harmony van het familiebedrijfje Wilson

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234