null Beeld Alamy Stock Photo
Beeld Alamy Stock Photo

Humo's Feminiene Fonotheek

‘De beste feestjes gebeuren in de hel, Amy, maar ik hoop dat jouw mooie geest elders is’

Toen aan het ronde hoofd van Marc Didden (°Hamont, 1949) oren begonnen te groeien, draaiden die algauw graag in de richting van het vrouwelijke stemorgaan. In de zomerweken luistert Marc met liefde naar nieuwe, oude, vertrouwde en onbekende dames. Deze week: Amy Winehouse.

Marc Didden

Het kan soms berekoud zijn in Berlijn, en begin 2007 wás het bereberekoud in Berlijn. Toch liep ik er domweg door de straten op zoek naar een plaatje. Ik had op Jools Hollands jaarlijkse oud-en-nieuwshow ‘Hootenanny’ voor het eerst kennisgemaakt met Amy Winehouse. En ik was er écht en helemaal weg van: van haar stem eerst, natuurlijk, en dan die songs, ‘Back to Black’ en ‘Rehab’. En ook van dat getatoeëerde vogeltje dat daar stond te zingen met in elke moot van elke noot die ze aansloeg alles wat de hele groten groot maakt, en de hele kleinen helemaal niets.

Eros & Thanatos. Humor en tragiek. Justesse en soms een wilde slag in het rond. Kunst, namelijk, dames en heren. En kunst, dat is wat Amy bedreef, die magische nacht op de BBC. En dus liep ik er mijn tenen blauw voor in dat bijtende Berlijn, op zoek naar Winehouse’ muziek in draagbare vorm.

In Kulturkaufhaus Dussmann aan de Friedrichstrasse had ik prijs. De ene verkoper keek mij eerst aan, dan zijn collega, en zei een beetje laatdunkend: ‘Kuck dir mal bei Disco’, wat me tegelijk blij en beschaamd maakte, maar een kwartier later liep ik al ons hotel aan de Auguststrasse binnen en klonken ook daar ‘Back to Black’ en ‘Rehab’, en dacht ik: Grote Artieste, alsook Eros & Thanatos. Die laatste schoft van Griekse origine zou het pleit winnen, weten we intussen, jammer genoeg.

Rehab of geen rehab was niet eens de kwestie in deze drieste zaak. Het soortelijke gewicht van Plotselinge Faam en het bijbehorende Plotselinge Fortuin bleek te zwaar voor de wel erg smalle schouders van Amy. Haar door de aard der feiten eerder beperkte originele discografie (de twee studio-lp’s ‘Frank’ en ‘Back to Black’, de live-lp ‘At the BBC’, wat ep’s en compilaties) staat niet toe om met juistheid te voorspellen dat Winehouse ooit bij de Godinnenkrans der Bessies, Nina’s, Billies of Aretha’s zou zijn gaan horen. Dat haar debuutplaten werkelijk adembenemend en veelbelovend waren, dat is zeker. En dat drank en drugs in minder dan twee jaar een werkelijk geweldige r&b-performer kunnen herleiden tot een verward zingend mensje, is helaas ook al zeker.

Toen de radio me op een middag meldde dat het verhaal van Amy Winehouse tot stilstand was gekomen, werd ik boos op mezelf omdat ik niet eens verbaasd was. Bij een laatste concertverslag had ik het al durven denken. Het ging niet goed met deze talentvolle, mooie Joodse vrouw. Terwijl ik vandaag de dag net zo graag als u geweten zou hebben waar ze zou staan met Die Stem, Die Songs, Die Stekkebenen van haar, met daarboven Die Tronk, waar al die pijn uit walmde die ons vreugde moest schenken en dat ook deed.

Ach Amy, ik weet niet waar je straks zal zijn wanneer je die ellendige verjaardag van 23 juli 2011 op één of andere manier aan het vieren bent. Brave meisjes gaan naar de hemel, zegt men, maar stoute meisjes go everywhere. De beste feestjes, gok ik, gebeuren dus nog altijd in de hel, maar ik mag hopen dat jij en je mooie geest elders zijn, want je hoort daar niet thuis in die hel. Misschien zit je wel op een open plek in het bos, waar ook Bessie, Billie en Aretha van God voorgoed mogen kamperen. I love you, Amy. Al loop ik vandaag zo moeilijk, wellicht nog altijd vanwege die blauwe tenen in Berlijn. Vergeben und vergessen.

Nu exclusief op humo.be/amy: de bekroonde documentaire ‘Amy’, een concertregistratie en de ‘Classic Albums’-aflevering over ‘Back to Black’

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234