Whispering Sons Beeld FRANCIS VANHEE
Whispering SonsBeeld FRANCIS VANHEE

Interview

De coronablues van Whispering Sons: ‘Zélfs Nick Cave kan livestreams niet leuk maken’

Joshua Migneau

It’s a bad year for rock-’n-roll. Onze muzikanten rekenen namelijk op een volgestouwde concert-agenda om hun muziek te laten horen én de facturen te betalen. Fund Belgian Music dient daarom, na maandenlange evaluatie van maar liefst 595 (!) aanvragen, een eerste en zeker niet laatste financiële injectie toe aan een vijftigtal artiesten wier promocampagne wegens corona deels of zelfs volledig in het water is gevallen: van Noémie Wolfs en Delv!s, over klassieke ensembles en ouwe rotten als Front 242 tot TheColorGrey en Whispering Sons. Begaan als wij zijn met onze Rock Rally-laureaten, vroegen we aan Whispering Sons-frontvrouw Fenne Kuppens hoe zij dit beklijvend stille jaar heeft beleefd.

HUMO Maakt het initiatief van Fund Belgian Music een verschil voor jullie?

FENNE KUPPENS «Natuurlijk. Het is moeilijk om als Belgische artiest te overleven zonder inkomsten van het livecircuit. Elke vorm van steun is mooi meegenomen. We hebben dit jaar aan een nieuwe plaat gewerkt, het geld van Fund Belgian Music steken we in onze nieuwe promo.»

HUMO Het valt bijna niet meer voor te stellen, maar jullie zijn dit voorjaar stevig uit de startblokken geschoten. In februari mochten jullie mee in het voorprogramma van Editors tijdens hun Europese tournee, wat jullie ook naar het Sportpaleis bracht.

KUPPENS «Was dat nog dit jaar? Maar ja, je hebt gelijk, die tournee met Editors was vóór alle miserie! Weet je welk beeld ik nooit zal vergeten? Toen de lichten aangingen op het einde van de show in het Sportpaleis en ik ál dat volk zag. Ik ben daar nog steeds een beetje ondersteboven van.»

HUMO Was je blij dat ze de lichten pas ná de show hebben aangestoken?

KUPPENS (lacht) «Ja. Ik hoef niet per se te weten hoeveel ogen op mij gericht zijn. Als ik de eerste drie rijen kan zien, is dat genoeg.»

HUMO Je hebt het al te lang moeten missen, maar: hoe beleef jij een concert?

KUPPENS «Op het podium gooi ik al mijn frustraties en zorgen van mij af. Dat ik dat nu al bijna een jaar niet meer heb kunnen doen, begint te wegen. Ik vind het ook steeds moeilijker om thuis te genieten van de rust. Elke nieuwe dag lijkt meer en meer op de vorige.»

HUMO Kun je tenminste nog van muziek genieten?

KUPPENS «Niet echt. Ik heb eigenlijk niet veel graag gedaan dit jaar (lacht). Adrianne Lenker bracht met ‘Songs/Instrumentals’ de enige nieuwe plaat uit die me is bijgebleven. Ik ben fan van alles wat ze met Big Thief doet en solo vind ik haar minstens even geweldig.

»Je kunt thuis wel naar platen luisteren, maar je kunt muziek pas vóélen tijdens een concert. Ik hoef niet eens zélf op dat podium te staan. Het doet nog steeds pijn dat Nick Cave zijn show in het Sportpaleis heeft moeten annuleren.»

HUMO Nick Cave bracht deze herfst de concertfilm ‘Idiot Prayer’ uit, waarbij hij alleen aan de piano optreedt in Londen. Vind je dat een waardig alternatief?

KUPPENS «Ik vind livestreams maar niets. Ik heb ‘Idiot Prayer’ nochtans bekeken via mijn beamer thuis, want voor Nick Cave maak ik graag een uitzondering, maar zélfs tijdens zijn concert miste ik iets. Wij hebben met Whispering Sons ook geen livestreams gedaan. We kregen daar ook nauwelijks de kans toe, gezien we elkaar tijdens het leeuwendeel van het jaar niet mochten zien. De band kwam deze zomer pas écht tot leven, toen we ons nog eens helemaal konden smijten in ons repetitiekot.»

HUMO Jullie wonnen Humo’s Rock Rally in 2016. Heb je de editie van Meskerem Mees dit jaar gevolgd?

KUPPENS «Ik heb de livestream van de finale bekeken. Jammer dat de livebands in een lege zaal moesten optreden, maar de wedstrijd leverde wel een straffe winnaar op: Meskerem Mees is een natuurtalent.»

HUMO Enig advies voor haar, van Rock Rally-winnaar tot Rock Rally-winnaar?

KUPPENS «Doe het op je eigen tempo en laat je niet van de wijs brengen door de grote, boze muziekindustrie.»

HUMO Vertel eens over jullie nieuwe plaat. Hoe zal die klinken?

KUPPENS (denkt even na) «Ik hoop dat mensen een band zullen horen die gegroeid is. Meer wil ik nog niet verklappen.»

HUMO Laat ons dan nog even dromen over de toekomst: wat hoop jij tegen eind 2021 gedaan te hebben?

KUPPENS «Ik heb maar één wens: ik wil op een podium gestaan hebben. Liefst op een festival. En het mag gerust een groot podium zijn.»

HUMO We steken een kaarsje voor je aan.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234