null Beeld

Jomme Rocks

De eenzame boeren van Dina en de nieuwe heup van Prince

Elke week leert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar oktober 2005.

Mark Coenen

Francesco, de vriendelijke poortwachter van de DPG-toren die mij elke dag soep brengt, is een weekje thuis: kwalijke kuch en wat verhoging. Het wordt spannend op min 2. Ik overleef in de krochten van het archief op adrenaline en papiersnippers: die uit 1955 smaken het best.

15 jaar geleden, mijn kop eraf als het niet waar is, schreven wij 2005 als datum op onze liefdesbrieven en wie schetst mijn verbazing als ik 15 jaar later merk dat er quasi geen hol veranderd is. Zowat iedereen die aan het woord komt in Humo, speelt 15 jaar later nog een - zij het soms bescheidener - vioolpartituur mee in de actualiteit. Alle BV's zijn redelijk welvaartsvast, zeker als ze het hebben over de wonderen van hun en andermans seksualiteit. Op de cover in oktober 2005: Goedele Liekens met een interview over haar nieuwe boek, dat handelde over haar vagijn én die van andere vrouwen, 'want zoveel verschil is er niet', sprak de toen nog niet liberale politica toch al gedecideerd.

Ook op de cover: de guitige mannen van 'De slimste mens' in een innige omhelzing, de lippen rood gestift. In 2005 vormde Marc Reynebeau, de enige échte slimste mens ter wereld met een vast contract bij Woestijnvis, helemaal in zijn eentje de jury. In Uitlaat is iemand van zijn melk door de passage van de sindsdien wel helemaal in de nevelen der tijden verdwenen Anissa Temsamani: 'Al die andere trezebezen verdwijnen in vergelijking met haar in het niet,' zo schreef een man die verder onbekend wilde blijven onprofetisch. Wouter Deprez won uiteindelijk de bloedstollende finale tegen Bart Peeters, die niets wist te vertellen over de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Zijn broer Stijn laat middels een persbericht weten dat Bart daar nu nog altijd niets van weet en daar vrede mee heeft.

null Beeld

Nog op de cover: Dina Tersago, het huppelende lachbekje dat recent, ondanks haar strakke libellenpak, ontmaskerd werd in het populaire eigentijdse kostuumdrama 'The Masked Singer'. Nooit sinds de kroning van Lodewijk XVI werden er zoveel gepoederde pruiken misbruikt in één en hetzelfde televisieformat. Ook in 2005 was Dina al op tv, zij het gelukkig amper vermomd: zij hield zich bezig met het koppelen van partnerloze boeren in primetime.

Ook op de onvolprezen TTT-bladzijden is de kracht van de verandering nog niet gepasseerd. Stukken over Bob Dylan, The Rolling Stones, Paul Weller, Raymond en John Hiatt: het hadden de jaren 70 kunnen zijn. Hoewel het bericht dat er in de contracten van de liveshows van The Stones gestipuleerd staat dat er te allen tijde een defibrillator in de coulissen aanwezig moet zijn, wel wijst op hun toen al vergevorderde leeftijd. Prince heeft in 2005 een nieuwe heup nodig: het jarenlang rondlopen op hoge hakken eist zijn tol. Volgens onze man ter plekke kon de kleine geen bloedtransfusie krijgen omdat hij lid was geworden van de getuigen ven Jehova en die zijn daartegen. De nieuwe heup luidde het begin van het einde in: nooit meer was hij zonder pijn, die alleen te controleren viel door de overmatige consumptie van het verdovende paardenmiddel Vicodin, wat hem uiteindelijk in 2016 het leven zou kosten. Wie wil weten wat en wie we missen na zijn dood, schaffe zich de super deluxe editie van '1999' aan die in november uitkomt: tien lp's en een dvd, 35 nieuwe songs, waarvan 23 opgenomen in Paisley Park. Daarbij neuriet u best gelaten een flard uit 'Sign o' the Times': 'In September, my cousin tried reefer for the very first time, now he's doing horse, it's June'.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234