x Beeld Humo
xBeeld Humo

Het beste van 2021

De eindejaarscitaten van 2021: ‘Ik kan jouw lief luider doen gillen van genot dan jij dat ooit zult kunnen’

‘If it flies, floats or fucks: rent it,’ orakelde wijsgeer Bruce Dicksinson van Iron Maiden, tot jolijt van de verhuurders van vliegtuigen, superjachten en callgirls. Ook dit jaar konden de sterren de bon mots niet laten. Kanye West liet ons al weten dat zijn citaten ‘beter zijn dan al wat profeten, goden en filosofen in tweeduizend jaar tijd hebben verzonnen’. De aandachtige lezer zal tussen de regels bovendien functioneel naakt opmerken. Gratis en voor niets, het zijn tenslotte de feestdagen.

Serge Simonart

✱ ‘Ik heb recht van spreken, ik ben de coauteur van Florence.’ (Nick Welch, op de vraag met welk recht hij zich moeit met de carrière van zijn dochter)

✱ ‘Maak nooit oogcontact terwijl je een banaan eet.’ (Harry Styles, gevraagd naar onbetaalbaar levensadvies)

✱ ‘Stoor je niet aan kritiek: wat nieuw is, stuit altijd op weerstand, van de domste mensen het eerst.’ (Lil Nas X)

✱ ‘Op school was ik niet de gast met de coolste kleren of de knapste liefjes. Integendeel, ik werd gezien als een freak en een weirdo. Nu beweren al die pesters dat ze toen mijn beste vriend waren.’ (Skepta)

✱ ‘Snowasis.’ (Door een storm zaten de klanten van de Tan Hill Inn in Yorkshire 61 uur lang ingesneeuwd, samen met de Oasis-tributeband Noasis, sinds dat weekend gezegend met de bijnaam Snowasis)

✱ ‘Waarom zou ik dat in godsnaam doen?! Het heeft me decennia hard labeur gekost om zo beroemd en herkenbaar te worden.’ (Madonna, gevraagd of ze zich ooit heeft vermomd om incognito te blijven)

✱ ‘Ik voel wat soldaten voelen die een oorlog hebben overleefd, in tegenstelling tot minder fortuinlijke makkers: survivor’s guilt. Ik ben de oudste, ík had als eerste moeten gaan.’ (Barry Gibb van de Bee Gees over zijn overleden jongere broers)

✱ ‘Per uur genoeg emoties om een heel leven te vullen, gevolgd door de druk van de verantwoordelijkheid het collectieve trauma van een hele generatie gays te moeten vertolken.’ (Olly Alexander van danceact Years & Years, over hoe het was om de rol van Ritchie Tozer in het aidsdrama ‘It’s a Sin’ te spelen)

✱ ‘Ik maak principieel een onderscheid tussen de groep en wat ik privé doe.’ (Bassist Guy Berryman van Coldplay, de groep die milieubewust en klimaatneutraal beweert te zijn, maar privé heeft Berryman een vloot Lamborghini’s, Porsches en Ferrari’s)

✱ ‘Ik weet best wie Che Guevara was, alleen schiet de titel van zijn grootste hit me niet meteen te binnen.’ (De Britse stand-upcomedian Glenn Moore)

✱ ‘The Beatles hebben minstens twintig keer in de regen opgetreden, in een tijdperk waarin dat niet veilig was. Ik had twintig keer geëlektrocuteerd kunnen zijn, en dan had ik de voorbije zestig jaar niet beleefd.’ (Paul McCartney)

✱ ‘Paul en ik gingen uit eten. We kwamen het restaurant binnen met mondmaskers op. Geen enkele reactie. Toen we de mondmaskers aan tafel afzetten, moesten twee kelners zich de rest van de avond aan weerszijden van onze tafel posteren om de andere klanten op afstand te houden.’ (Ringo Starr, de voormalige drummer van een groepje waarvan de naam me ontschiet)

✱ ‘Mijn grootvader had een platenwinkel waar ook mijn vader werkte. Ik herinner me geen enkele dag zonder muziek. En soms hielp ik als kind meneren die bij ons over de vloer kwamen. Als ik nu aan mijn vader vraag naar die lieve meneer van toen met die dreadlocks, bromt hij steevast iets als: ‘Dat was Bob Marley. Hij moet me nog 30 pond.’’ (Lashana Lynch, Nomi in de Bond-film ‘No Time to Die’)

✱ ‘Ik kan al die rommel niet bijhouden en Mike kan best een zakcentje gebruiken.’ (Hester Diamond, moeder van Mike D van de Beastie Boys, veilt haar verzameling kunst en diamanten. Opbrengst: 27 miljoen dollar)

✱ ‘Een halve eeuw lang de kont van Mick Jagger voor me zien paraderen.’ (Stones-drummer Charlie Watts vat zijn carrière in één zin samen)

✱ ‘Ik heb vier tepels. Ik heb altijd gedacht dat ik de helft van een tweeling was, en dat mijn verdwenen tweelingbroer ze heeft achtergelaten.’ (Harry Styles)

✱ ‘Leider van een religieuze sekte.’ (de kleine Nick Cave, 11 jaar oud, gevraagd wat hij later zou willen worden)

✱ ‘I polished Elton John’s fruits.’ (Een kamermeisje in de docuserie ‘Amazing Hotels’; fruit kan ook op genitaliën slaan, en is in het Engels slang voor homo)

✱ ‘Ik heb Michael Jackson altijd gezien als mijn derde ouder, want zijn muziek speelde toen ik werd verwekt, geboren en opgevoed.’ (The Weeknd)

✱ ‘Ik keek met mijn dochter naar het historische epos ‘Dunkirk’, over een cruciale fase in WO II. Zij was plots enthousiast. Ik dacht: ze is geïnteresseerd in de wereldgeschiedenis, dus er is nog hoop. Maar het was omdat ene Harry Styles erin meedeed. Die gast zat naar het schijnt in een popgroepje dat One Direction heette. Die zijn gesplit. Ook idioot, hè: One Direction heten en uit elkaar gaan.’ (Bart De Wever)

✱ ‘Ik kan jouw lief luider doen gillen van genot dan jij dat ooit zult kunnen, gewoon door op haar account op de like- of followknop te drukken.’ (Harry Styles)

✱ ‘Hij is de perfecte vriend, buurman, zoon en minnaar.’ (Stevie Nicks, 74 jaar, over Harry Styles)

✱ ‘Harry Potter.’ (A$AP Rocky, gevraagd naar de filosoof wiens leer hem het meest heeft beïnvloed)

✱ ‘Muziek verbetert je stemming zonder je gezondheid te schaden. Alle andere stemmingsverbeteraars zoals drugs schaden je gezondheid wél. Muziek is de enige drug die je enkel heelt en nooit doodt.’ (Fran Lebowitz in de Netflix-serie ‘Pretend It’s a City’ van Martin Scorsese)

✱ ‘Ik heb geen tijd om te lezen over de geschiedenis van de mensheid, ik heb het te druk met geschiedenis te máken.’ (Kanye West)

✱ ‘Het is handig, het helpt. Nuance: het helpt de beesten. Ons iets minder.’ (Medewerker van een slachthuis, gevraagd waarom daar continu ‘Orinoco Flow’ van Enya te horen is. Het melige nummer kalmeert de koeien voor ze geëlektrocuteerd worden)

‘Be kind to animals or I’ll kill you’ (Opschrift op T-shirts die Morrissey verkoopt)

✱ ‘Mr. Warren Ellis kindly lent Nina Simone’s chewing gum to the ‘Stranger Than Kindness’ exhibition in Copenhagen.’ (Warren Ellis, violist van Nick Cave, heeft jaren geleden kauwgom met het speeksel van een oude vrouw gestolen en al die tijd bijgehouden)

✱ ‘Maar die hebben allemaal affaires met elkaar gehad! Als je daarbij gaat spelen, moet je met alle groepsleden slapen, ook met de mannen.’ (Liam Finn, toen hij hoorde dat zijn vader Neil zich bij Fleetwood Mac zou voegen)

✱ ‘Toen ik zag hoe ze backstage bridge speelden, terwijl alle anderen op dat festival zich volgoten met drank en drugs snoven, dacht ik: die gasten zijn anders, ik wed dat hun muziek dat ook is.’ (Neil Finn over zijn eerste ontmoeting met Radiohead)

✱ ‘Prince vergat het wachtwoord voor The Vault. En liever dan zijn fout toe te geven en een slotenmaker te laten komen, liet hij een nieuwe kluis bouwen.’ (Manager Troy Carter)

✱ ‘Ik had zo graag voor Prince gekookt. Ik vond hem waanzinnig goed. Zo avontuurlijk als hij muziek maakte, zo hoop ik dat hij ook openstond voor lekker eten.’ (Sergio Herman)

✱ ‘Uit het raam vallen. Van de derde verdieping.’ (Jarvis Cocker, gevraagd naar de belangrijkste mijlpaal in zijn leven)

✱ ‘De beste acteurs ter wereld zijn de mensen die plots bij jou willen zijn zodra je aan de top staat.’ (Lady Gaga)

✱ ‘Hoer.’ (Bobby Gillespie van Primal Scream over het feit dat Madonna in Israël optrad en zo de culturele boycot negeerde)

✱ ‘Een culturele boycot is altijd fout. Cultuur is nooit het probleem.’ (Nick Cave)

✱ ‘Ik ben verkracht toen ik 19 was. Sindsdien ben ik onophoudelijk tegengewerkt, belogen en misbruikt. En altijd vonden jaloerse betweters een excuus om me af te serveren: ik was te jong, te commercieel, niet knap genoeg, te klein, te assertief, te onafhankelijk, te provocerend… Tegenwoordig ben ik zogenaamd te oud. Well, fuck you, ik doe rustig voort.’ (Madonna)

✱ ‘Ik ben eindelijk beroemd en zal alles doen om dat te blijven. Kijk éven weg en het publiek is je vergeten. Stop even met provoceren en sensatiebeluste fans zullen hun kicks elders zoeken. De muziek is een jungle en je moet een roofdier zijn. Ik ben zelf niet zo gek op memes, maar ik weet dat mijn publiek ze verslindt, dus maak ik memes, liever één te veel dan één te weinig.’ (Lil Nas X)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234