Other Music
Documentary Beeld rv
Other MusicDocumentaryBeeld rv

Record Store Day

De iconische platenwinkel Other Music: ‘Taylor Swift of Billie Eilish kon je er niet vinden’

Keel uw spaarvarken, want dit weekend is er voor het eerst in twee jaar nog eens een volwaardige Record Store Day. In Antwerpen openen Trix en Cinema Lumière de jacht op het zwarte goud met een screening van ‘Other Music’, een documentaire over de gelijknamige platenzaak in New York die zes jaar geleden op de fles ging.

Jasper Van Loy

Other Music was een cultureel baken. Het personeel had een voorliefde voor raar en obscuur, kende de muziekscene van de Big Apple tot diep in het klokhuis en legde de eerste zelfgebrande cd’tjes van Animal Collective en Vampire Weekend in de rekken. Genoeg erfenis om te eren, dachten regisseurs Rob Hatch-Miller en Puloma Basu. Nadat de sluiting was aangekondigd, trok het tweetal naar Other Music om er pas op de laatste openingsdag weer weg te gaan.

ROB HATCH-MILLER «Twintig jaar geleden heb ik in Other Music gewerkt als jonge filmstudent. Puloma was er vaste klant en is bevriend met een paar personeelsleden: dankzij hen hebben we elkaar leren kennen.»

PULOMA BASU «Toen de sluiting aangekondigd werd, wilden we eigenlijk alleen onze vrienden gaan groeten, maar het was zo’n geladen moment. Er liepen camera­lui rond, iedereen was aan het huilen. We zagen voor onze ogen een nieuwe film ontstaan, en daar en dan hebben we beslist om al onze toenmalige projecten te laten vallen. Als we dat niet hadden gedaan, was Other Music nu definitief vergeten.»

HUMO In de film zie je acteur ­Benicio Del Toro, met pet en zonnebril, voor het laatst zijn plaatjes inslaan. Welke beroemde klanten heb je in Other Music nog over de vloer zien komen?

BASU «Björk kwam er geregeld. Alle medewerkers waren fans, maar lieten niks merken. Net daarom was ze daar zo graag.»

HATCH-MILLER «Ik heb platen verkocht aan Elvis Costello en Questlove. Je leerde als nieuweling al snel hoe je op een normale manier met zulke namen kon praten. Lastig, maar ik ben er me wel zelfverzekerder door gaan voelen.»

HUMO Wat onderscheidde Other Music van de concurrentie?

HATCH-MILLER «Dat het een gezaghebbende stem was. De winkel verkocht wat niemand anders verkocht. En alles wat er in de rekken lag, was goed.

»De handgeschreven aanbevelingen van het ­personeel zijn legendarisch. De medewerkers werden daarop geselecteerd: als sollicitatieproef moest je alle artiesten opschrijven die in de winkel lagen. Zo krijg je iemand als ­Duane, de hiphop- en soul­kenner die je ook in de docu ziet. Zijn enige taak was mensen door het aanbod te gidsen, hij mocht het kasboek zelfs niet aanraken.»

HUMO Duane is niet de enige Other Music-medewerker die iets snobberigs over zich heeft. In de film vergelijkt Regina Spektor de stress van een bezoek aan Other Music zelfs met de eerste schooldag. Ervoeren jullie dat ook zo?

BASU «De klanten die voor de nieuwe Red Hot Chili Peppers kwamen en zonder plaat naar huis gingen, dachten waarschijnlijk: fuck that place. Maar wie moeite deed, kreeg wel goed advies en werd een lid van de club. Een plek als Other Music kan niet zonder die saamhorigheid.»

HATCH-MILLER «Other Music maakte duidelijke keuzes, maar die waren niet gebaseerd op elitarisme. Ze wilden zich gewoon onderscheiden tegenover de gigantische vestiging van Tower Records aan het einde van de straat, waar de popplaten van het moment wél lagen.»

HUMO Kijken jullie als muziek­liefhebbers uit naar Record Store Day?

BASU «In het begin vonden we het maar niks en dachten we hetzelfde als veel muzieksnobs: élke dag is Record Store Day. Maar het is een goed excuus om gewone liefhebbers naar platenzaken te lokken. Het houdt de sector in ­leven.»

HUMO Vandaag verkoopt vinyl een pak beter dan in 2016. Had Other Music het in 2022 wel gered?

HATCH-MILLER «Misschien, maar dan hadden ze ook Taylor Swift of Billie Eilish moeten verkopen, en die kans zou klein geweest zijn: de eigenaars hebben nooit iets aan eigenzinnigheid willen inboeten. De tijd dat een platenzaak nog een echte smaakmaker kon zijn, is helaas voorbij.»

‘Other Music’ is op 21/04 te zien in Cinema Lumière, Antwerpen.
Tickets op trix.be of lumiere-antwerpen.be.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234