Hugo Claus Beeld © John Foley/Opale/Leemage
Hugo ClausBeeld © John Foley/Opale/Leemage

ColumnJomme Rocks

‘De jongelui krijgen de kriebels in de gulp en snellen naar het kerkhof’

Mark Coenen

Elke week fileert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar april 2004.

‘Allicht zullen veel mensen naar het voetbal willen kijken. Maar er bestaat ook nog zoiets als een videorecorder, niet?’ Wat nu geweldig prehistorisch klinkt, regelt in 2004 alle tv-verkeer in de huiskamers: de VHS-recorder. Ook ten huize van de dankzij haar hoofdrol in ‘Kaat & co’ kersverse tv-ster Nathalie Meskens, die langs haar neus weg ook meldt dat ze Erik Van Looy wel kan pruimen in zijn wekelijkse passage in ‘De laatste show’, waarin hij op donderdag een filmrubriek heeft. Het is meteen de laatste keer dat Van Looy in ‘De laatste show’ zit, want hij vervangt in april 2004, bij de start van het tweede seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’, presentator Bruno Wyndaele. ‘Een quizmaster moet autoriteit uitstralen,’ meldt hij in zijn eerste interview. Of dat gelukt is, laten we met alle graagte in het midden.

Humo cover april 2004. Beeld Humo
Humo cover april 2004.Beeld Humo

Hugo Claus wordt 75 en krijgt 75 vragen, waaronder één over hoe hij zijn hiernamaals wil inrichten. ‘Wat er op mijn graf moet gebeuren? De avond valt. De jongelui krijgen de kriebels in de gulp, snellen naar het kerkhof, vinden daar andere jongens en meisjes en wentelen zich op de arduinstenen. Dat is het mooiste wat ik mij kan voorstellen.’ Vier jaar later is het al zover als Claus zelf noodgedwongen het tijdstip kiest waarop hij de deur van het leven met een vastberaden klap achter zich dichtslaat.

‘Was ik Gerard Reve, ik zou u een fijne, geile koningin noemen, met het kontje van een matroos. Gelukkig ben ik Reve niet en zeg ik met Pfeijffer: alle negers zijn aardig.’ In zijn wekelijkse mailbox leidt Arnon Grunberg op geheel eigen wijze de pas overleden Nederlandse koningin Juliana naar de uitgang.

Twintig jaar na zijn dood wordt Marvin Gaye herdacht door zijn Oostendse boezemvriend Freddy Cousaert. Die weet onder meer te melden dat er twintig jaar later nog een fikse telefoonrekening van de aflijvige openstaat bij Belgacom. Met de interesten daarvan wordt nu geheel gratis 5G geïnstalleerd in heel West-Vlaanderen.

‘Ik ben als bladerdeeg: er komt altijd nog een laagje’: Steve Stevaert wordt 50. ‘Hoeveel mensen je belt voor je een belangrijke beslissing neemt? Dat hangt ervan af of je wilt dat het uitlekt of niet.’ Nooit was er in de politiek iemand zo slim, onder meer door zich dom voor te doen. Stevaert vindt het een schande dat je in een topfunctie zeven dagen per week zeventien uur per dag moet werken: ‘Het is een vorm van mislukking.’ Een week later wordt hij op de Pop Poll-avond in het Sportpaleis door het publiek uitgejouwd als hij zijn medaille in ontvangst komt nemen. Meteen daarna wordt hij provinciegouverneur. Op de vraag wat hij op zijn grafsteen wil, zegt hij: ‘Ik zal geen grafsteen hebben.’

The Van Jets winnen Humo’s Rock Rally na een millimeterspurt met Absynthe Minded. Traditiegetrouw wordt de jury bij de proclamatie met bier bekogeld. De bassist van The Van Jets komt daar achteraf zijn verontschuldigingen voor aanbieden, waarna Guy Mortier hem ruggelings het publiek in gooit.

Kate Bush stuurt een boodschap naar haar platenfirma, die sinds 1993 nerveus zit te wachten op een opvolger van ‘The Red Shoes’, een plaat die nog altijd het pensioenfonds van menige platenbaas stijft. Bij aankomst dirigeert Bush de gretige graaiers naar haar keuken, waar ze prompt een schaal met dampende vleespasteitjes uit de oven haalt. ‘Dit is waaraan ik heb zitten werken,’ zegt het kruidenvrouwtje eenvoudig. ‘Is er nog iets?’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234